Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Tanulószerződéssel könnyebb megismerni a munka világát

Fontos tudni, hogyan működik a tanulószerződés rendszere, milyen előnyökkel és kötelezettségekkel jár a szakképzés szereplői számára.

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatja azt a széles körben megfogalmazódó társadalmi-gazdasági célt, hogy a szakképzésben a gyakorlati felkészítés valós munkaerő-piaci körülmények között történjen. Szeretnék minél több gazdálkodót bevonni a tanulók gyakorlati képzésébe, megnyerni őket a jövő munkavállalóinak felkészítésére. Ehhez fontos tudni, hogyan működik a tanulószerződés rendszere, milyen előnyökkel és kötelezettségekkel jár a szakképzés szereplői számára.

A tanulószerződéses rendszer előnyei:

- A teljes képzés idő áll a gazdálkodó rendelkezésére, hogy saját speciális igényeinek megfelelően készítse fel a tanulót a szakma gyakorlására, hiszen adott esetben saját későbbi munkavállalóját képezi.
   
- A tanulók „élő" környezetben végeznek termelő/szolgáltató/értékesítő tevékenységet, amely szakmai kompetenciáik fejlesztése/fejlődése mellett értékteremtéssel is bírnak.

- A gazdálkodó társadalmi felelősségvállalása, hogy megismertetheti/átadhatja munkakultúráját a tanulónak, aki megtanulhatja a munkaerő-piaci körülmények közötti munkavégzést, a szakmai fogások mellett azt a pluszt, amely elhelyezkedési esélyeit jelentősen javíthatja.

-Kedvező pályázati lehetőségek is kapcsolódnak a tanulóképzéshez, forrásteremtés, finanszírozás szempontjából ez sem elhanyagolható.

Milyen kötelezettségek kapcsolódnak a tanulószerződés kötéshez?

-
A tanuló számára minden hónapban havi juttatást kell fizetni (mértéke függ a szakmai és vizsgakövetelményekben rögzített elmélet-gyakorlat aránytól), melyet félévente kötelezően emelni kell, amennyiben a diák tanulmányi kötelezettségének eredményesen eleget tett

- A tanulószerződés „kvázi" munkaviszonynak minősül, ezért a gazdálkodó bejelentési kötelezettségének eleget tesz, a tanuló díja után járulékot fizet. Ez a garanciája annak, hogy a tanuló szolgálati idejébe a tanulószerződéses évek beszámítanak.

A 2013/2014. tanév szeptemberi indításához fontos tudni, hogy a tanulószerződést lehetőleg minden év augusztus 15-ig kell megkötni (5 napon belül meg kell küldeni a területileg illetékes kamarának 4 eredeti példányban). A tanulószerződés a kamara ellenjegyzésével válik érvényessé.

A kamara képzési igazgatóságának írását a tanulószerződésekről részletesebben itt olvahatják. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyorsul az infláció az eurózónában

Az Eurostat gyorsjelentése szerint 1,4 százalékra nőtt az éves bázisú infláció az eurózónában… Tovább olvasom