Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Tavaly volt 20 éves, idén ünnepel a szegedi Naturtex

Szeged - A válság miatt tavaly nehezebb évet záró Naturtex idén magára talált, és a 21. születésnapját ünnepli. A Dél-Koreától Mexikóig exportáló szegedi cég folyamatosan fejleszt, nagy tételben gyárt és töltött áru lakástextilben ma már piacvezető Magyarországon.
Két nagy uniós tábla függ a Naturtex szegedi központjának bejáratánál, az egyik 68 millió forintos telephelyfejlesztésről, a másik 50 milliós technológiai beruházásról ad hírt. A minap kiment innen egy konténer 1500 paplannal, a célállomás Dél-Korea volt, a végső szám 15 ezer lesz. Kigurult még hat kamion, Ausztriába vitte a Naturtex termékeit. Az egyik tárgyalóban olasz, a másikban holland partner ült, az üzem egyik sarkában dán szerelő állította be az új gépet – laptopján az otthoni központtal kommunikálva.

Nemzetközivé lett a Naturtex

Gellért Ákos és Nagyné Miske Margit ügyvezető kalauzolja az újságírót az üzemlátogatáson, ahol néhány szép címkéről kiderül, hogy Bulgáriában készül, itthon ugyanis nem találnak rá megfelelő áron gyártót. Kiküldik a tervet, három nap múlva gyorspostával itt a 15 darabos minta, ha megfelel, indulhat a sorozatgyártás. Ha aranyszín is van benne, azt már Németországból rendelik. Ugyanígy működik a kapcsolat Kínával, szintén repülővel, alig hosszabb átfutási idővel, és már nemcsak címkékkel, hanem a termékekkel is. Mert van, amit a Naturtex is Kínából vásárol. – A jövő nekünk dolgozik, Kína drágul, kevesebb jut neki exportra, lesz kereslet az európai kapacitásokra – vázolja a jövőt Gellért Ákos

A termelés 60 százaléka saját márkanéven hagyja el a gyárat, 20–30 százalékra más – sokszor exkluzív – márka címkéje kerül, a maradékon nincs jelzés, ők szállítanak be valakinek.

Fotó: Veréb Simon
22 országba exportál a 3 milliárdos árbevételű szegedi Naturtex
Fotó: Veréb Simon

A kétszeres Superbrands díjjal kitüntetett, Magyar Termék nagydíjas Naturtexnek a két szegedi telephelyén túl van egy tollüzeme is Vajháton. A 130 állandó, s jellemzően 20 „kölcsönzött" alkalmazottat foglalkoztató, idei terve szerint 3 milliárd forintos árbevételű társaság töltött áru lakástextilben ma már országos első. Műszállal, gyapjúval, tollal, illetve pehellyel töltött paplanjai, párnái megtalálhatók a multik és a kisboltok polcain, de jelentős az export is.

A napokban például Dél-Koreából érkezett szakemberek jártak a cégnél: 15 ezer nagy méretű, pehellyel töltött minőségi paplant vásárolnak a Naturtextől. Ezen kívül még 21 országba szállítanak, saját kereskedelmi cégük van Romániában és Horvátországban. Szinte valamennyi nagy multinak beszállítanak, a Tescón keresztül például öt országban adnak el, s már nem is itthon, Londonban kötik az üzletet. Izraelbe éppúgy exportálnak, mint Mexikóba.

Dél-Koreától Mexikóig exportál a Naturtex. Fotó: Veréb Simon (galéria)

Az 1989 augusztusában alakult cég tavaly csak csendben emlékezett meg 20. születésnapjáról. – A válság miatti, év eleji 30 százalékos forgalomcsökkentés mellett volt más gondunk is, de idén van okunk ünnepelni a 20+1-et – mondja Gellért Ákos. Az esztendő végén még lesz egy kisjubileum is: 5 éve vásárolta ki a család a többi tulajdonost. Gellért Balázs a külkereskedelemmel foglalkozik, míg a másik fiú, Ákos a fejlesztéssel, a pályázatokkal, a marketinggel és még sok egyébbel. Az elmúlt 5 évben megduplázódott a forgalom, 2000 négyzetméterrel nőtt az üzemi felület, 2,5 ezerrel a raktár – ez idő alatt 700 millió forintot költöttek fejlesztésre.

Megújult a tolltöltés teljes rendszere – de még tovább bővül. Most folyik a műszálas töltés automatizálása, ami várhatóan október végére fejeződik be.

Kell egy csapat

Gellért Ákos talán a fejlesztéseknél is büszkébb munkatársaira – Nagyné Miske Margittal 21 éve dolgozik együtt –, hogy kicsi a fluktuáció, pedig a költségérzékeny ágazatnál meg kell nézni minden munkabérre kiadott forintot. – Nem tudunk sokat fizetni, de nem csúszunk az utalással soha, egyetlen napot sem – mondja –, és jellemzően van 13. havi fizetés is két részre osztva. Az alkalmazottak átlagban 7 éve dolgoznak a Naturtexnél, de több mint egyharmaduk már egy évtizednél is régebben kezdett.

Olvasóink írták

 • 9. tattaratta 2010. szeptember 15. 20:06
  „csak sorolom: minimál bér ,rengeteg munka,néha szombatokon is./pici pénzért/ .nincs állás,pihenés csak a megjelőlt időben,különben úgy néznek az emberre mint a véres rongyra,közben GELLÉRTÉK nagylábon élnek,és jól érzik magukat más meg idegesen,és kimerülten jön haza a munkábol.”
 • 8. Trezegi 2010. szeptember 10. 18:05
  „Ez mind szép és jó, de valahogy arról nem esik szó, hogy a "kis" Gellért német rendszámos Audi A5-ös autójával frenkizik a városban, és sz.rik a közlekedési szabályokra. Saját szememmel láttam !!! És ez nem irigység, hanem tény !!!”
 • 7. szasze 2010. szeptember 10. 15:53
  „Én nem gondolom,tudom! Minimálbér 12 óráért....a sok porért,tollért”
 • 6. Krampampuli 2010. szeptember 10. 15:19
  „alfa258

  Csak gondolod vagy tudod? találgatásból fikázni az nagyon megy ma manapság...”
 • 5. alfa258 2010. szeptember 10. 14:25
  „zeuszka igazad van!!!
  Gondolom minimálbérért görnyednek és szívják a puha pihét!
  A másik, az ilyen dicsőítő cikkeknek csak egy része igaz. Ebben biztos lehet mindenki. Nem olyan szép a leányzó a valóságban. Csak így jobban hangzik!”
 • 4. viro 2010. szeptember 10. 13:29
  „Lele Ambrus aki úgy tudom,hogy tulajdonos társ nekem főnököm volt Makó-Rákoson a Naturtexnél.
  A világ leg emberségesebb főnőke volt soha nem lesz ilyen főnőköm!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 3. zeuszka 2010. szeptember 10. 12:27
  „Azért megkérdezném a dolgozókat, hogy mennyi a fizetésük és ezért mennyi műszálat és port szívnak be évente.”
 • 2. maji 2010. szeptember 10. 10:56
  „Azért pár szót ejthenének a tartozásokról is, nekünk például 3M-val lógnak 3 hónapja...”
 • 1. Igazgyöngy 2010. szeptember 10. 08:01
  „Ehhez nem lehet csak annyit hozzáfűzni: tökéletes fiatalember, tökéletes tudással és szorgalommal Vigye is sokra, további sok sikert és hasznos szerződéskötéseket!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erősödött a forint délutánra

Korrigált az előző napi veszteségeiből a forint csütörtökön: az eurót délután négy órakor 284,90… Tovább olvasom