Délmagyar logó

2018. 09. 26. szerda - Jusztina 6°C | 16°C Még több cikk.

Tesztelték, miből készülnek a halrudacskák

A Nébih összesen 30 gyorsfagyasztott, panírozott, elősütött halrudacskán végzett minőségi és biztonsági vizsgálatokat, megosztották a jó halrudacska ismérveit is.
A hivatal szakemberei többek között a termékek fehérje- és sótartalmát, a nehézfém szennyezők előfordulását mérték, valamint elvégezték a halfajok azonosítását, és ellenőrizték azok jelölését is. Az élelmiszerbiztonsági szempontoknak valamennyi termék megfelelt.

A laboratóriumi vizsgálat során megállapították, hogy a nehézfém tartalom egyik terméknél sem haladta meg a jogszabály által megengedett határértéket, a sótartalom is megfelelt a jelölésen feltüntetett értéknek, két termék esetében a jelöltnél alacsonyabb fehérjetartalmat mutattak ki. 
Forrás: szupermenta.hu
Forrás: szupermenta.hu

Kiemelték, hogy a termékek nagyobb részét halfiléből készítik, de sok olyan termék is található a piacon, amelyek alapja aprított, vagy darált halhús, illetve halhúspép. Ha a halrudacska nem filé alapanyagból készült, arról a vásárlót egyértelműen tájékoztatni kell a termék megnevezésében. Ezért súlyos hibának számított, ha a termék megnevezés nem megfelelő volt. Hozzátették: kisebb hiányosságnak számítottak a tápértékjelöléssel és az adalékanyagok pontatlan megjelenítésével kapcsolatos eltérések. 

A szakemberek 13 terméknél ellenőrizték a fajazonosságot, amely során egy esetben találtak eltérést a jelölt és a laboratórium által megállapított faj között. A laboratóriumi vizsgálat csomagoláson feltüntetett "chilei szürke tőkehal" helyett "észak-csendes-óceáni hekk" halfilé tartalmat állapított meg.

A Nébih három esetben figyelmezteti a vállalkozásokat, és kötelezi a hibák kijavítására, a súlyosabb jelölési hibák miatt 12 terméknél pedig összesen 600 ezer forint élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki - közölték.

Melyik a legjobb halrúd?


A kedveltségi vizsgálaton laikusok és szakértők kóstolták és bírálták a halrudacskákat, amelyekről nem tudták, milyen márkájú termékek. A halrudakat a csomagoláson szereplő elkészítési javaslat szerint készítették. 1-től 5-ig terjedő skálán pontozták a halrudak ízét, állományát, illatát valamint külső megjelenését.

Az aprított és filé termékeket együtt tesztelték, mivel arra voltak kíváncsiak, hogy a két eltérő jellegű alapanyagból készült termékcsoport egymáshoz viszonyítva, hogyan szerepel majd. Nagy meglepetés nem született, mivel az első 7 helyet „filé-termék" szerezte meg. A középmezőnyben vegyes a kép, viszont az utolsó 10 helyen – egyet leszámítva – aprított alapanyagú termék áll. A halrudak, főként az aprított alapanyagból készültek, várakozáson alul teljesítettek. A dobogós helyeket is csak a filé termékek foglalták el.
 
Forrás: szupermenta.hu

A jó halrudacska ismérvei

 
  • Ha ízében karakteres, a bundázás jellegzetes sült íze és a halhús íze harmonikusan kiegészíti egymást. Friss ízhatású, tiszta és idegen íztől mentes. Jellegzetesen fűszerezett, a só ízfokozó hatása megfelelően érvényesül.
  • Ha illata friss, tiszta, karakteres, a bundázás jellegzetes sült illata és a halhús illata harmonikusan érezhető.
  • Ha külső megjelenésében közel azonos méretűek és alakúak a halrudak. Ha metszéslapját nézve a halhús fehér, szürkésfehér, vagy halvány rózsaszín, egyenletes színű, sérüléstől mentes. Ha megfelelően tisztított, zsíros részeket, szálkát, bőrt nem tartalmaz. Sült panírral hiánytalanul fedett, vastagsága megfelelő. Ha nem kiszáradt, levet nem ereszt, színe aranybarnára sült.
  • Ha állománya nem zsíros, nem száraz, halszálkát nem tartalmaz. Ha a halhús kellően átsült, puha, omlós, jól rágható, megfelelő szerkezetű. A bundázása ropogós, megfelelően átsült, nem visszapuhult. Ha nem kemény, nem zsíros, nem vizes.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segít a NAV a biztonságos internetes vásárlásban

Segít a NAV a biztonságos internetes vásárlásban
Egyebek mellett a külföldről rendelt áruk esetében fizetendő vámokról és egyéb közterhekről tájékozódhatnak a vásárlók. Tovább olvasom