Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Tételes adó: 50 ezer forinttal mindent letudnak

Csongrád megye - Megszavazta a parlament a kisvállalkozásokat érintő új adózási formákat, a tételes adóval például a vállalkozás havi 50 ezer forinttal kiválthatja összes fizetési kötelezettségét. Szakemberek azonban nem ajánlják mindenkinek az új lehetőséget.

2013 januárjától két új, egyszerű adónem közül választhatnak a kisvállalkozások: az egyik a tételes adó, a másik a kisvállalati adó. A tételes adó érintheti a legtöbb egyéni vállalkozót.

Kik választhatják a tételes adót? Egyéni vállalkozóknak, egyéni cégeknek, kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti társaságoknak találták ki a tételes adót, míg a kft.-k nem választhatják. A törvény bizonyos tevékenységi körök esetében is korlátot épített be, így nem ad lehetőséget a biztosítási ügynöknek és a brókernek.

Feltételek. Először be kell jelentkezni a NAV-hoz, a bejelentést követő hónap első napjától már kisadózónak minősül a vállalkozás. A tételes adózókat nem kötelezik a számviteli törvény szerinti könyvelésre, adminisztrációjuk kifejezetten egyszerű lesz. A kisadózó ár- és egyéb bevétele azonban nem lehet több mint évi 6 millió forint. Eddig a határig kell a havi 50 ezer forint tételes adót megfizetni, 6 millió forint felett már 40 százalék a kötelezettség. Ha pedig a NAV-nál a negyedév utolsó napján több mint 100 ezer forintra rúg a tartozása, kizárják a kisadózók közül.

Az egyszemélyes vállalkozásoknak jól jön az új adó. Fotó: Frank Yvette
Az egyszemélyes vállalkozásoknak jól jön az új adó.
Fotó: Frank Yvette

50 ezer, 25 ezer.
A kisadózó vállalkozás – mint már írtuk – havi 50 ezer forint, a mellékállású kisadózó 25 ezer forint tételes adót fizet. Iparűzésiadó-kötelezettségét is „egyszerűsítetten" fizetheti meg, ez évi 50 ezer forint. A tételes adó kiváltja többek között a társasági adót, az szja-t, a járulékokat, az egészségügyi hozzájárulást. A főállású kisadózó biztosítottnak számít, munkanélküli ellátásra jogosult, az ellátások számításának alapja havi 81 ezer 300 forint. A mellékállású kisadózónak viszont nem lesz biztosítási jogosultsága.
A parlament által elfogadott végső változat szerint a kisadózók számláit a vevők elszámolhatják költségként. De hogy a fiktív számlázást korlátozzák, úgy döntöttek: ha a kisadózó ugyanazon adóalany számára évi 1 millió forintot meghaladó összegben állít ki számlát, akkor mind a kisadózót, mind pedig a számlát befogadó céget adatszolgáltatásra kötelezi a NAV.

Vélemények. – Különösen a szolgáltatóiparban tevékenykedő egyszemélyes vállalkozások – például fodrászok, kozmetikusok – számára lehet előnyös az új forma – mondta Molnár Lajosné, a VOSZ Csongrád megyei társelnöke –, ők 50 ezer forinttal mindent „elintéznek". A hátrány a 81 ezer 300 forintos járulék- és nyugdíjalap, ami még a minimálbért sem éri el.

Martonosi István, a Kisosz megyei titkára szerint jónak tűnik a kisadózás, de a kereskedelemben, vendéglátásban nem lehet alkalmazni, hiszen a kereskedőnek meg kell vásárolnia az árut. Azoknak a vállalkozásoknak sem kedvez a lehetőség, amelyeknek magas az anyagköltsége. De egy festőnek már megéri, hiszen ő a megvásárolt anyag számláját a megrendelő nevére kéri. Martonosi is hozzátette: elsősorban a főállású egyéni vállalkozónak jó a kisadózás, a mellékállásúnak már nem biztos. Szerinte az is látszik, hogy az evát ki fogja szorítani az új adó, mert szinte ugyanakkora a megmaradó összeg.

Simon László, a Rókusi Könyvelőiroda vezetője így fogalmazott: – Mindenkinek ajánlom, akinek így azonos bevétel mellett kevesebb adót kellene fizetnie, akinek ez nem jelent ugyan kevesebb adót, de tervezhetőbb, és kevesebb papírral jár, valamint jövőbeni nyugdíja megállapításához elég neki havi 83 ezer 100 forint igazolt járulékalap.

Kisvállalati adó
A másik lehetőséget, a kisvállalati adót azok a vállalkozások választhatják, amelyeknek a létszáma az előző adóévben nem haladta meg a 25-öt, bevétele pedig az 500 millió forintot. Az adó mértéke 16 százalék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kukoricatermés alig lesz több, mint négymillió tonna

Alulmúlta az előzetes várakozásokat az eddig betakarított kukorica mennyisége. Tovább olvasom