Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Tízéves adósságfinanszírozási stratégiát dolgozott ki az NGM

A dokumentum a 2015-ben hatályba lépő adósságszabályon alapul, amely a gazdasági növekedés és az infláció függvényében határozza meg az adósságállomány maximális növekedési szintjét.
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tízéves adósságfinanszírozási stratégiát dolgozott ki, hogy felgyorsítsa az államadósságnak a GDP 50 százalékára való csökkentését - írja a Napi Gazdaság hétfői számában.

A szaktárca a lappal azt közölte, hogy a dokumentum a 2015-ben hatályba lépő adósságszabályon alapul, amely a gazdasági növekedés és az infláció függvényében határozza meg az adósságállomány maximális növekedési szintjét, és ebből vezeti le a megengedhető költségvetési hiányt.

A képlet szerint az államadósság forintban számított tervezett értékét úgy kell meghatározni, hogy annak az előző évhez viszonyított növekedési üteme nem haladhatja meg a költségvetésről szóló törvényben meghatározott, a költségvetési évre várható infláció és a bruttó hazai termék várható reálnövekedési üteme felének különbségét.

Ezt a szabályt először a 2016-os büdzsé tervezésekor kell alkalmazni, majd mindaddig, amíg az államadósság mértéke a GDP 50 százaléka alá kerül - írja a Napi Gazdaság.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Opel: 2016-ra fut fel a termelés az új szentgotthárdi gyárban

Az Opel szentgotthárdi új motorgyárában az idén 12 ezer darab készül az új fejlesztésű motorcsaládokból. Tovább olvasom