Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Több mint egyhavi rezsit lehet spórolni

10 százalékkal csökkentek az áram-, a gáz- és a távhőárak január 1-jétől, ez már a januári távhőszámlán látszani fog. Az áram- és a gázszolgáltatók nem nyilatkoznak a részletekről.

Nagyon számítanak a szegedi háziasszonyok a 10 százalékos rezsicsökkenésre. Tegnap a gázszolgáltató Szent István téri ügyfélszolgálata előtt várakozva azt latolgatták, mennyit spórolnak. Tancsik Tibornénak egy télen akár 20 ezer forinttal több marad a zsebében a villany- és a gázszámla befizetése után. A sorban állók ajánlották neki, hogy a családi házuk nagy rezsije miatt álljon át inkább az átalányfizetésre, úgy a megmaradó költségét is szétterítheti az évben. Takács Szilveszterné minden fizetnivalót könyvel, az újévi gázóraállást egyeztette, hogy a szolgáltató ne becsült adatokkal számlázzon.

Mennyit spórolunk? – ezt latolgatta Tancsik Tiborné (balról) és Takács Szilveszterné (jobbról). Fotó: Frank Yvette
Mennyit spórolunk? – ezt latolgatta Tancsik Tiborné (balról) és Takács Szilveszterné (jobbról). Fotó: Frank Yvette

Gyorsan kiszámolták: egy tarjáni 48 négyzetméteres téglalakás havi 10 ezres gáz- és nyolcezres villanyszámlája együtt 1800 forinttal mérséklődik. Az újrókusi 72 négyzetméteres panel gazdája, aki eddig a villanyért 10 ezret, a távhőért 18 ezret, a gázért 7 ezret adott ki havonta, 3500-at takarít meg, ami évente jóval több lesz, mint egyhavi rezsije.

Rezsikommandó

– Minden ellenzéki rémhírrel ellentétben igenis érvényesülni fog a háztartásoknál a január 1-jétől hatályos tízszázalékos gáz-, villany- és távhőárcsökkentés – hangsúlyozta Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető tegnapi sajtótájékoztatóján. A párt parlamenti munkacsoportot alakított Németh Szilárd csepeli polgármester, országgyűlési képviselő vezetésével, amely bármilyen jogszabály-módosítást kezdeményezhet, ha úgy ítéli meg, hogy a szolgáltatók „trükköznek" az árcsökkentés ügyében. Azt a tegnap felröppent sajtóhírt, miszerint tavasszal egy második, később pedig egy harmadik rezsicsökkentés is várható, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nem kommentálta.

Arról, hogy a rezsicsökkenés mikortól, melyik számlaelemeknél lesz érzékelhető, illetve hogy ez mekkora megterhelést jelent a társaságoknak, sem a GDF SUEZ, sem az EDF DÉMÁSZ nem kívánt nyilatkozni. Némi bogarászás után azonban mind a gáz-, mind pedig az áramszolgáltató honlapján összehasonlíthatók a tavalyi és az új tarifák. Összességében leszűrhetjük: mindkét társaságnál érvényesül a lakossági ügyfeleknek adott 10 százalékos árcsökkentés az alapdíjakban és a fogyasztási tarifáknál. A kisvállalkozásoknak adott áramtarifák alapdíjai is hasonló mértékben csökkentek, az általános felhasználásra adott fogyasztói tarifák viszont 1-2 százalékkal emelkedtek. A kiscégeknek nyújtott gáz alap- és fogyasztási díja nem változott.

A Szegedi Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója egyértelműen válaszolt: Básthy Gábortól megtudtuk, az alapdíj és a fogyasztás tarifája is mérséklődik 10 százalékkal. A kedvezményt a lakosság már a januári számlánál látni fogja, hiszen 11 hónapig előleget fizet, és a cég a fűtési szezon után számol el a jövőben is. A közületek tarifái nem változnak. A Szehőnek nem jelent bevételkiesést a lakossági rezsicsökkenés, ugyanis januártól ugyanennyivel nő a lakossági távhőfelhasználás központi támogatása.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. MW2012 2013. január 06. 07:36
  „37. kontrapista 2013.01.05. 20:05

  Veled ellentétben: ide fizetek adót , TB-t már hosszú ideje, nem akkor vagyok magyar, amikor a szülőhazámban már nem tudok megélni, és onnan is elzavarnak. Beszélek, és helyesen írok magyarul. Magyarországon születtem, szeretem a hazámat,nem szavazatért cserébe érkeztem ide, és nem felváltva élek a határ egyik vagy másik oldalán, attól függően, hogy hol lehet jobban eladni a csempészárut, vagy hol váltják jobban a dínárt, eurót. Magyarországon költöm a pénzem, itt üdülök, és vásárolok. Nem szavazok egy pártra sem semmilyen ellenszolgáltatás fejében. Hát kb. ennyi, biztos van még, de szerintem, ha egy dióbélnyi agyad maradt még, akkor felfogod, és elgondolkodsz...ja, és még egy: nem hivatkozok olyan pártra és propagandára, amit hallomásból ismerek,és szponzoraim azt mondták, hogy ezt kell mondanom. Sajnállak tulajdonképpen, mert hazátlan, semmibe vett ember vagy, de mint ilyen jobb lenne, ha te moderálnád, és szépen meghúznád magad, hidd el, ezen a kis fórumon kívül senki sem kíváncsi a véleményedre. Itt is csak röhögünk rajtad.”
 • 38. X_Y 2013. január 06. 03:25
  „A fizetett "magyarkodók" becsülete lassan kitelik... Pistike, ideje lenne még egy új néven regisztrálni, meg nem ártana venni néhány leckét magyar nyelvből.”
 • 37. kontrapista 2013. január 05. 20:05
  „36.MW2012
  Aki magyar állampolgár, az még nem azt jelenti, hogy magyar is. Rád is hatott az MSzP-s propaganda, amit kifejtettek 2004 -ben, de veled a világ megállt. Igyekezz moderálni magad, mivel azt az igazi nem teszi!
  p.s.
  Megmondanád, mivel van több közöd Magyarországhoz, mint más magyarnak ? ( az magyar ellátmány nem téma )”
 • 36. MW2012 2013. január 05. 19:24
  „33. kontrapista 2013.01.05. 13:00

  Látod, a mondandóm többi része nem háborított fel, azaz betalált. Fogd meg lukrecia kezét, aztán húzzatok innen haza, ahonnan jöttetek, vagy pofa be!”
 • 35. murphyka 2013. január 05. 16:33
  „Kontrapista: myckiéhez csatlakozom, nekem is fizesd ki a különbözetet./A szemétdíjat máris megemelték/ Írd meg a helyet mikor és hová mehetek a pénzért!!!Ekkora nép butítást mint ezek csinálnak és az öregasszonyok még azt találgatják mennyit spórolnak. Semennyit, kell a választó foggal-körömmel harcolnak érte.Azért nem mindenki hülye ám itt ebben az országban.Egészségügy, oktatás tönkretéve, nyugdíjpénztár ellopva, másolgató Köztársasági Elnök és Miniszterelnök-helyettes, zászlógyújtogatás, zsidózás a parlamentben, Parlamenti Őrség, KISZ-tag Házelnök, földeladások stb. lehet folytatni a sort ha valakinek van rengeteg ideje.”
 • 34. NP1 2013. január 05. 15:38
  „kontrapista 2013.01.05. 13:00

  "Nehogy már a demokratákkal átvedlett volt pufajkások, vagy azok leszármazottjai mondják meg, hogy hol lakjak!"

  Gondolom Te, mint a nemzet krémje, minden magyarság és nemzettudat letéteményese, a Nagy Magyar Alföld Géniusza viszont meghatározhatod ki a demokrata, ki a pufajkás, kinek a leszármazottai mit is tehetnek - már ha ezt kegyesen megengeded nekik.”
 • 33. kontrapista 2013. január 05. 13:00
  „28.MW2012
  " Akor miért itt laksz ? "
  Nehogy már a demokratákkal átvedlett volt pufajkások, vagy azok leszármazottjai mondják meg, hogy hol lakjak!”
 • 32. macs 2013. január 05. 12:50
  „Most olvasom:
  "A szaktárca államtitkára azt állítja, nem akarják tönkretenni ezeket a cégeket a rezsiköltségek csökkentésével. A kabinet ugyanakkor szívesen látna nagyobb mértékű közösségi tulajdont a szektorban, és nem térne ki az eladási ajánlatok elől- nyilatkozta Fónagy János"
  ezeket=közszolgáltatók.

  "A pékek 20-25 százalékkal emelnék a pékáruk árát. A drágulás oka, hogy nőttek az alapanyagárak, főleg a liszté, emelkedtek a szállítási, logisztikai költségek, emellett a minimálbér emelés is negatívan hatott az ágazatban dolgozó vállalkozásokra - sorolta az elnök."
  Várom a véleményeket! :-)”
 • 31. X_Y 2013. január 05. 12:21
  „29. lukrecia 2013.01.05. 10:03

  Nézd kontra-frakk-masiniszta: te nem Magyarországon élsz, nem magyar állampolgár vagy, az meg hogy ki az agymosott ne egy magadfajta csiga-gerincű mondja meg...”
 • 30. queenmargareth1 2013. január 05. 12:13
  „29. lukrecia 2013.01.05. 10:03 hhhhhozták....:)”
 • 29. lukrecia 2013. január 05. 10:03
  „A fő problémát ott látom, hogy az elégedetlenkedők hada már azt is keveri melyik kormány mit tett. Egybemosnak intézkedéseket, sőt úgy vélem alant olvasható olyan vélemény is melyben a Fideszt ostorozzák, miközben az Ballibsik hhozták az intézkedést.
  Szenilis vénemberekkel, agymosottakkal nehéz még fórumozni is.”
 • 28. MW2012 2013. január 05. 09:38
  „Látod, "kontrapista", te remek alanya vagy az ilyen intézkedésnek. Jó példát hoztál, a szerb gazdaság úton van a totális megsemmisülés felé, lesz még párszor 10 % emelés idén. Igaz a mi kormányunk is mindent megtesz ezért. És tényleg te magyar vagy? Vagy nem? Akkor miért itt laksz? És miért pofázol bele? Ha "határon túli magyar" vagy,akkor értem, OV szerelmes belétek, mert rá szavaztok, nektek meg könnyebb itt élni, nem adózni, TB-t nem fizetni, de beleugatni mindenbe.”
 • 27. NP1 2013. január 05. 09:09
  „. heritage 2013.01.05. 00:13

  "MIndenki úgy sír mintha 50-al emeltek volna! Itt az a baj, hogy semminek nem tudnak örülni az emberek, de tényleg semminek!" - ez azért van, mert a kormány teljesen hiteltelenné vált. Azt sem hisszük el amit kérdeznek.

  Úgy "védték" meg a nyugdíjainkat, hogy elkobozták, úgy vezették be a tandíjat, hogy előtte ők népszavaztattak ellene, úgy hoztak létre 1 000 000 új munkahelyet, hogy most több a munkanélküli stg. Egyszóval rettegünk a kormány szeretetétől...”
 • 26. Vandorr 2013. január 05. 09:00
  „Gáz: Ha a fűtőértéket nem emelik vissza tavasszal, majd néztek!”
 • 25. myckie 2013. január 05. 08:44
  „23. kontrapista
  Sajnos a pufajkások a kormányban ülnek és azt hiszik, hogy a többség ezt az átverést beveszi ( te például elhiszed) ! Majd össszeszámolom, hogy mennyivel lesz drágább az életem, mint tavaly volt és a külömbséget majd te kifizeted nekem, meg a "jajveszékelő" többieknek! Gyűjtsd a pénzt!!!!”
 • 24. queenmargareth1 2013. január 05. 08:41
  „23. kontrapista 2013.01.05. 08:30 Vajdaságban, oké, itt öt év alatt bőven megvolt a 30 %-os áremelés!”
 • 23. kontrapista 2013. január 05. 08:30
  „A hozzászólásolból igazolható világhírű magyar pesszimizus : a nagytöbbség jajveszékel a gázár és villanyáram árának csökkenése miatt. A pufajkások hada valami " spekulációt " lát az egészbe, sőt több " szakértő " áremelkedést lát vakcsi szemeivel, amit "meg is magyaráz. A csoda, hogy nem vonulnak utcára tűntetni !
  p.s.
  A VajadaságMa hírportálon ma jelent meg : Szerbiában 10,38 % emelték a vezetékes földgáz árát
  Mekkora lenne a hőbörgés, ha ugyanez Magyarországon történik ?
  X-Y és hasonlószőrűek, szabad a pálya az anyázásra és szerbezésre !!!”
 • 22. MW2012 2013. január 05. 08:05
  „19. heritage 2013.01.05. 00:13

  Tudod, az a baj, hogy a jelenleg hatalmon lévő kommunista párt minden szava hazugság, ezek a látszat intézkedések pedig néhány gondolkodásra képtelen emberen kívül mást nem találnak el.(Kádár méltó utóda lett OV)Nem kell sokat törni az agytekervényeinket, hogy rájöjjünk, ez képtelenség, ezt a csökkentést a nagyfogyasztók áremelésén keresztül, minden létező termék árában beszopjuk. Ez nem 10% csökkentés, hanem 15-20% áremelés.”
 • 21. pandababa 2013. január 05. 07:59
  „Az egész egy nagy kamu!Csak azért "mondják",mert közel a választás!!!!”
 • 20. myckie 2013. január 05. 07:05
  „19. heritage
  Remélem te ettől boldog vagy és kiegyensúlyozott! Valószínűleg nincs anyagi gondod, kitűzött céljaid elérted, netán gyerekeidnek van állandó jól fizető munkája és minden változás kiszámítható volt számodra!
  Sajnos a többség nem ezt érzi! Mivel sokaknak már a létfeltételek biztosítása (magának és családjának) is csak álom maradt, az ilyen kampányfogások teljesen hidegen hagyják. Legfeljebb azon gondolkoznak, hogy hol van az átverés!”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

30 milliós bírságot kapott a CBA

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt a Gazdasági Versenyhivatal 30 millió forint bírságot… Tovább olvasom