Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 12°C | 17°C Még több cikk.

Több mint ezren jogosultak energiatanúsítvány kiállítására

A Magyar Mérnöki Kamaránál eddig 1.172 arra jogosított szakértő regisztráltatta magát energiatanúsítvány készítésére, de hogy eddig hány tanúsítvány készült, annak még a becslésére sem talált szakértőt az MTI.
Ez év elejétől kötelező elkészíttetni az energiatanúsítványt, minden 50 négyzetméternél nagyobb lakás adásvétele, illetve egy évnél hosszabb idejű bérbeadása előtt. A cél az, hogy a lakás energiafogyasztásának megismerésével is olyan beavatkozásra késztesse az állam a tulajdonosokat, amely csökkenti az energia felhasználását.

Európában a teljes elfogyasztott energia 40 százaléka jut az épületekre, így az itt elért csökkenés érezhetően kihat a térség energiamérlegére.

Az energiatanúsítvány lényege: felmérés után kiszámolja a szakértő, hogy négyzetméterenként és évente mennyi energiát fogyaszt a lakás fűtésre. A fajlagos fogyasztás - akár a háztartási gépeknél - egy A+-tól I-ig tartó jelet kap. Az alap a C-kategória, új lakás nem kaphat építési engedélyt, ha nem felel meg ennek a követelménynek. Az MTI által megkérdezett szakértő ezt évi 160 kilowattórában határozta meg, egy négyzetméterre vetítve. Ehhez képest az A+ kategória 55 százalékon, azaz 88 kilowattórán áll.

Több európai országban az alap, tehát a C-kategória mindössze 50 kilowattóra. A magyar átlagos lakás F-kategóriás, vagyis az éves fajlagos fogyasztása 240-300 kilowattóra négyzetméterenként.

Magyarországon jelenleg mintegy 4 millió lakás található, ezek kétharmada családi ház, amely azért rossz arány, mivel - a nagy hűlő felület miatt - az ilyen lakások fogyasztják a legtöbb energiát. Becslések szerint a lakások 24 százalékában vannak korszerű nyílászárók, de a fűtését csak 16 százalékuknak újították fel.

A kormány januártól hatályos lakásépítési - szocpol - támogatásról szóló rendelete is tartalmaz szabályokat az épületek energiafogyasztására. A vásárolni kívánt új lakás négyzetméterenkénti ára nem haladhatja meg a 300 ezer forintot, de alacsony fogyasztású lakás esetén elérheti a 350 ezer forintot. Alacsony fogyasztású az a lakás, amely legfeljebb 25 kilowattórát fogyaszt négyzetméterenként és évente.

A rendelet a gyermekek számától és a lakás alapterületétől függően határozza meg a szocpol összegét. Az A-kategóriás lakásnál ez a támogatás 1,1, az A+ kategóriásnál 1,2, míg az alacsony energiafogyasztásúnál 1,3 szorzóval emelkedik.

Olvasóink írták

  • 2. lukrecia 2012. január 14. 08:23
    „Nagyon szükségszerű az energia takarékosságra nevelni a lakosságot . Természetesen a korrupció itt is aratni fog sajnos. 2 osztályt símán lehet csalni”
  • 1. deszkás 2012. január 14. 07:12
    „Mondom:intézményesitett szélhámosság ezen a módon. Hasonlóan a gk eredetiségvizsgálathoz egy iparággá fogja kinőni magát.Ezen a módon! Szükségszerűségét ugyanakkor nem kérdőjelezem meg .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A forint kissé erősödött az euróhoz képest kora estére

A forint árfolyama minimálisan erősödött pénteken kora este az euróval és a dollárral szemben a… Tovább olvasom