Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Több szeletre futja jövőre

Szeged - Mindenkinek jó az adócsökkentés, de a jól keresőknek a legjobb - ezt derül ki összeállításunkból. A kétgyerekesek lesznek a 2016-os költségvetés nyertesei.
– Nem hiszem, hogy a fogyasztóig eljut az áfacsökkentés. Felesben eszünk csirkét és sertést, természetesen örülök az árcsökkenésnek – mondta tegnap lapunknak Kónya Laura. A négygyerekes anyuka elárulta, a családi ebédhez legalább egy kiló hús kell, így megérzi az árváltozást. Pinjung Enikő kislánya egyéves, és terhes a második babával. Azt mondta, jónak tartja a családi adókedvezmény növelését, disznóhúst viszont ritkán vásárolnak: amit megesznek, azt a vidéken élő nagyszülőktől kapják.

A kétgyerekes családok nyernek a legtöbbet a 2016-os adóváltoztatásokon. Fotó: Frank Yvette
A kétgyerekes családok nyernek a legtöbbet a 2016-os adóváltoztatásokon. Fotó: Frank Yvette

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter még kedden jelentette be, hogy a 2016-os költségvetés az adócsökkentés költségvetése lesz. Változik a személyi jövedelemadó: 16-ról 15 százalékra csökken az adókulcs. A minimálbér – ha a bruttó összege 2016-ban nem emelkedik – 1050 forinttal 69 ezer 825 forintra nő. Legjobban a jól keresők járnak, 250 ezres bérnél 2500, félmilliósnál 5000 forinttal marad több havonta.

Nő a kétgyerekesek adókedvezménye, igaz, ezt még tavaly októberben, az azóta visszavont internetadóval együtt jelentette be a kormány. Megírtuk, 2016-tól a jelenlegi 10 ezer forintról a duplájára, 20 ezer forintra nő a kétgyermekes családok havi, gyermekenkénti családi adókedvezménye.


2016-ban így egy kétgyerekes, minimálbért kereső szülőknél is havonta 7100 forinttal több marad. Örülhet, aki ennél jobban keres, hiszen a kisebb szja-val is több marad neki, és ehhez jön a családi adókedvezmény. Ha a havi jövedelme eléri a 300 ezer forintot, akkor 11 ezer forint többlettel számolhatnak.

A sertéshús áfájának a világrekorder 27 százalékról 5 százalékra csökkentése szintén a magasabb jövedelműeknek kedvez: a KSH adatai szerint havonta két kilóval több húst esznek havonta a „leggazdagabb" kategóriába tartozó magyarok, mint a legszegényebbek. Ugyanakkor a statisztikából az is kiderül, évről évre kevesebb húsra jut pénz, 2002 óta közel 10 kilóval csökkent az egy főre jutó elfogyasztott hús mennyisége.

Pinjung Enikő kislányával a játszótéren. 2016-ra várják a második babát. Fotó: Segesvári Csaba
Pinjung Enikő kislányával a játszótéren. 2016-ra várják a második babát. Fotó: Segesvári Csaba

A csirkéből 20 százalékkal kevesebb fogy, míg a disznóból csak 15 százalékkal eszünk kevesebbet. Az átlagfogyasztással és 1500 forintos húsárral számolva egy kétgyerekes család évente legalább 10 ezer forintot spórol a tőkehús adócsökkentésén. A húsáfa, a jövedelemadó-csökkentés a gyermekteleneknek is kedvező, igaz, jóval kisebb mértékben, mint a családosoknak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Randstad: A kecskeméti Mercedes-Benz a legvonzóbb munkaadó Magyarországon

A Mercedes ezzel megelőzve a tavalyi győztes győri Audit - közölte a munkaerő-piaci szolgáltató cég. Tovább olvasom