Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Többen állásban - többen az utcán is

Szeged - Nyaranta többen dolgoznak, mint a téli holtszezonban, és több a közmunka is: kedvezőek a KSH második negyedévéről kiadott országos összesítések. A megyében a 2012-es helyzetképpel összehasonlítva rosszabb az összkép, 3300-zal többen dolgoznak ugyan, de a munkanélküliek száma 7200-zal emelkedett.

– Miért nem kérdezi a miniszterelnököt? – csattant fel egy asszony, amikor hétfőn a szegedi munkaügyi központból kilépve megszólítottuk, és arról faggattuk, mit gondol, milyenek az esélyei a munkaerőpiacon. Nem válaszolt, faképnél hagyott bennünket.

– Egy elektronikai cégnél dolgoztam, ahol pályázatokon elnyert pénzekből futottak projektek – oldotta a feszültséget Tibor, aki szívesen mesélt magáról, de teljes nevét nem akarta elárulni. – Csakhogy lezárultak a fejlesztések, a cég összehúzta a nadrágszíjat, és utcára kerültem. 3 hónapig kaptam az álláskeresési járadékot, most azért voltam itt, mert tovább nem jár.

Jernei Dávid és Kovács Zsolt frissen végzett az SZTE-n. Ha nem találnak munkát eltolják a biciklit Angliába. Fotó: Karnok Csaba
Jernei Dávid és Kovács Zsolt frissen végzett az SZTE-n. Ha nem találnak munkát eltolják a biciklit Angliába. Fotó: Karnok Csaba

Megyek az önkormányzathoz, hogy megkérdezzem, kaphatok-e foglalkoztatást helyettesítő támogatást. Az a tervem, hogy elkezdek egy műszaki-informatikai képzést, és ha nem kapok fht-t, nyelvórákat adok.

Irány Anglia?

Két friss diplomás gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnökkel is találkoztunk a munkaügyi központnál: Kovács Zsolt debreceni, Jernei Dávid szegedi, évfolyamtársak és barátok voltak a szegedi egyetemen. Állást keresnek, de még nem találtak: mindenhová pályáznak, az egész országban. Elhatározták, ha így megy tovább, Angliába mennek. Zsolt már dolgozott 2 hónapig a szigetországban, egy kávézóban, Dávidnak pedig a testvére van „kint".

– Tavaly november óta keresek állást, pultosként dolgoztam, most bejárok magam regisztráltatni a munkaügyi központba, hogy utalhassák a 22 ezer 800 forintos fht-t – mondta a 22 éves Zsanett. – Az álláskeresési járadék nekem nem járt, mivel 2 órában voltam bejelentve, de 7-ből 6 napot dolgoztam. Ahhoz képest, hogy fiatal vagyok, és szereztem egy érettségit, a lehetőségeim a nullával egyenlők. Elkezdtem egy dajkaképzőt, ez egy 4 hónapos tanfolyam, majd látjuk, boldogulok-e vele.

Ilyen a szegedi helyzetkép, hozzátéve: csak azoknak a véleményét tudtuk leírni, akik szívesen beszélgettek velünk. Őket az sem vigasztalta, hogy közöltük velük, a KSH összesítése szerint 2013 második negyedévében a 15 és 74 évesek korosztályában Magyarországon 55 ezerrel több foglalkoztatottat számoltak össze, mint egy évvel ezelőtt. A munkanélküliek száma 23 ezerrel csökkent, a munkanélküliség a tavalyi második negyedéves 10,9 százalék helyett már csak 10,3 százalék.


Módszertan

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának júniusi és júliusi összesítése kedvezőbb, mint a KSH negyedéves közlése, a nyilvántartott álláskeresők száma abban a 2 hónapban nem érte el a 20 ezret, a munkanélküliség 10,6–10,7 százalékos. Ők másképp számolnak, mint a KSH. A munkaügyi központ a nyilvántartott álláskeresőket veszi alapul, a KSH-nál pedig az a munkanélküli a megkérdezett „mintájában", aki például az adott héten nem dolgozott.

Míg az országos adatsor nagyon pozitív, a Csongrád megyei kevésbé: a megyében is többen dolgoznak a KSH szerint – 3300 emberrel nőtt a foglalkoztatottak száma 2012 második negyedévéhez képest –, ugyanakkor 7200-zal több a munkanélküli is. A munkanélküliségi ráta a tavalyi 9,8 százalék helyett 13,1 százalék május, június és augusztus átlagában. A két szomszédos megye, Bács-Kiskun és Békés mindössze 10,5–10,6 százalékot produkált, amire nehéz magyarázatot találni.

Elemzők egyhangúan úgy értékelnek, hogy a foglalkoztatás növekedését segíthette a közmunkaprogramok felfutása. De ilyen mértékű növekedést önmagában nem magyaráz meg, így a versenyszférában is emelkedhetett a foglalkoztatás, a szigorúbb nyugdíjba vonulási és segélyezési feltételek, valamint a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata miatt. Tavasszal Csongrád megyében is nagy lendületet vett a közmunkaprogram, június elején azt írtuk, hogy nálunk 5623 közmunkás dolgozott.

Olvasóink írták

45 hozzászólás
 • 45. Kézbesítő 2013. szeptember 12. 06:15
  „OVnek csak a stadionokra, levelekre meg más egyebekre kell a pénz de hasznos dolgokra mint jobb családtámogatásra, munkahelyekre nem csak csupa haszontalan dologra .... balkáni bérek és nyugati árak .... ez ma Magyarország ... sajnos .......”
 • 44. Kézbesítő 2013. szeptember 12. 06:03
  „A KSH csak kozmetikázott nem valos alapú infokat gyárt ... többen dolgoznak? GHol? :) Jaa hogy van a 3 hónapos közmunkaprogram? Napi 6 órába 37 ezer ftért ez nekik a foglalkoztatás növelése ... 3 hónap melo és nem állandó tartós munka és kevesebb nettó bérért, mint az általános iskolai minimálbér. Kevesebb a közfoglalkoztatás minimál bére mint az általános iskolai 98 ezer bruttó .... a 3 hónapra behivott közfoglalkoztatottak Bruttó min bére 57600 ft és abból kézhez kap 37800 ft-t ez a nagy pénz ....”
 • 43. történész 2013. szeptember 11. 20:34
  „Ez az egész egy hazugság.Beleszámítják a mutatókba a külföldön munkát vállalt magyarokat akik itthoni lakcímmel rendelkeznek,no meg egész évi munkásnak számít aki egy hónap közmunkát lehúzott,Ha ezeket kivesszük akkor a valós és kegyetlen munkanélküli világot látjuk.”
 • 42. donkorda 2013. szeptember 11. 19:16
  „40. Mike3 2013.09.11. 18:05

  Remélem nem gondolod komolyan hogy elküldöm a CV-m tele személyes adattal, egy fríméles kitalált címre? Ha nincs takargatnivalód adj meg normálisat, minden kis cégnek van már normális domainos címe.”
 • 41. waterbear 2013. szeptember 11. 18:34
  „25. Mike3 2013.09.11. 14:12

  Email elküldve.”
 • 40. Mike3 2013. szeptember 11. 18:05
  „írtam egy e-mail címet. oda lehet cv-t küldeni

  37: nem gondoltad, hogy a nevemre dedikált címre várom az önéletrajzot ugye? :)
  36: már írtam, olvass vissza
  Persze senki nem köldött még semmit, pedig állítólag én vagyok itt a hangember. Megint csak az ugatás megy, de használható munkaerő egy sem jelentkezett. Ennyit rólatok ;)”
 • 39. queenmargareth1 2013. szeptember 11. 17:56
  „<moderálva>”
 • 38. hangman 2013. szeptember 11. 15:55
  „Aki azt írja, hogy ilyen meg olyan állásra nem találnak embert az hazudik, vagy nem meri felvállalni munkahelyét, mert akkor beírná, hogy milyen melóról és melyik cégnél lenne szó, hogy ezzel is segítsék az olvasókat, hozzászólókat!”
 • 37. kumisz 2013. szeptember 11. 15:54
  „25. Mike3 2013.09.11. 14:12
  5: Nem úgy volt, hogy nyugger vagy? :)
  10: Több százezret <moderálva>. Na az ilyen hozzáállás miatt nem jut itt senki semmire
  12: Nem. Jelenleg ez a legjobb ajánlat Szegeden. Keresd meg! Műszaki terület
  18: Persze. De legalább luxuséletet élek hangemberként.
  6: Küldj egy önéletrajzot a hangember10 kukac frímel pont hura

  Frappáns, főleg az utolsó sor. Valószinüleg "waterbear" komolyan gondolta , hogy esetleg segítesz Te...............”
 • 36. Qllancs 2013. szeptember 11. 15:53
  „3.Mike ! Mit ajánlasz ?? minbért ..napi 14 órában ?? Mert ha valami kedvezőt tudsz--írd meg ! KÖSZI !!”
 • 35. nyuszituro 2013. szeptember 11. 15:48
  „Szuper, akkor nézzük milyen a másik oldal.
  Felsőfokú végzettségem van, (nem bölcsész!) jelenleg a szakmámban dolgozom. Fiatal vagyok (30 alatt), tapasztalatom van. Nézzük a munkáltatói kifogásokat:
  - túl csinos/fiatal a munkahelyi kollektívához
  - túlképzett a munkára (ebben az esetben asszisztencia, amiben tapasztalatom van szintén)
  - nincs nyelvvizsgája (csak végülis angolul végzem a munkám, de úgy látszik a nyelvvizsga nagyobb garancia)
  - minimálbért tudunk adni (köszönöm, de én megdolgozom a pénzért, nem várok el több százezret, de el tudok menni minimálbérért olyan munkakört végezni amihez nem kell sem kreativitás, sem felelősség)
  - fiatal, biztos elmegy szülni/ biztos elmegy külföldre/ biztos elmegy jobb munkahelyet keresni: miért nem tud olyan körülményt biztosítani a munkáltató hogy ne menjek el máshova? Miért nem lehet növelni a motivációt? Miért nem becsülik meg a jó munkaerőt?”
 • 34. Mike3 2013. szeptember 11. 15:22
  „Margit ne szívd mellre a savanyú cukrot! Szoktál te is olyan állatságokat írni, hogy az ember zsebében kinyílik a bicska. Egyébként igazad van, bunkó vagyok mert velem is bunkó a társadalom. A csökkent munkaképességű munkavégzést előtt tisztelettel adózom. Szoktam látni ha újszegeden járok a SZEFO-nál dolgozókat. Példát vehetne róluk a többségi társadalom

  33 Géza no látom te is elég harcedzett vagy. Ha azt akarom, hogy valami rendesen meg legyen csinálva és a végén ne nekem kelljen újra dolgozni vele, megcsinálom egymagam”
 • 33. geza 2013. szeptember 11. 15:13
  „Mike3-mal értek egyet.
  Cégünk is keres(ett) műszaki végzettségűt. Nincs!!!
  Aki jelentkezik, az minősíthetetlen, de elvárások azok vannak!
  Ez nem is baj, csak én szerintem ezeket ki kell a munkájával érdemelni, de az büdös, dolgozni (tisztelet a kivételnek).
  A cég 4 évig keresett egy dolgozni akaró felsőfokú végzettségű gazdasági ügyintézőt.
  A felvettek:
  - Önállóan dolgozni képtelen (mindent el kell mondani, ha nem mondod nem csinál semmit)
  - Képtelen bármit megjegyezni.
  - Átmenetinek tekinti a melóhelyet még talál egy jobbat.
  - Lop (kasszából)
  - Szemedbe hazudik
  -Azon agyal hogy tud átvágni
  De elvárása mindegyiknek volt”
 • 32. acidrain 2013. szeptember 11. 15:09
  „Szeged lakossága nőtt?
  "Többen állásban - többen az utcán is"”
 • 31. zsozso64 2013. szeptember 11. 14:56
  „Oké! Bevállalom, én vagyok a bugyuta! Valaki azonban igazán elárulhatná, hogy hány éves a kapitány? Az még a kis iskolás koromból belém rögzült, hogy a krumpli, meg az alma.. meg a gyümölcs, meg a zöldség, nem azonos, számtanilag meg végkép nem, ha kellően csalafinta a szöveges feladat! De azt azért nehezen hiszem, hogy ez a sok mellébeszélés a valós csökkenés örvendetes TÉNYÉ-ről akarja elterelni a figyelmet, mint ahogy 23.achilleus állítja! Ha a nemzet létszáma állandóan fogyatkozik, hogy a fenébe lehetünk a megyében "nyáron" 10.500 -al többen?? Hogyan lehet, hogy 3300- al többen dolgozva is, 7200-al több a munkanélküli? Lehet, hogy sokat izegtek-mozogtak a sorban állás közben, és ezért nem sikerült őket rendesen megszámolni! Lehet hogy valami nagyon vékony mutatós műszerrel mérték ezt az adatot, és ezért nagyobb a parallaxis hiba? No szóval, mindegy is miért néznek hülyének, ha annak néznek, az nem esik túl jól! Kerestem a feladat gyűjtemény hátuljában is a cikkben elrejtett kis fejtörő eredményt, de nem találtam! Ha valaki tudja, és érti.. magyarázza már el nekem is, ne kelljen később puskáznom!!!!”
 • 30. Levendula1 2013. szeptember 11. 14:49
  „Édesanyám jó pár éve munkanélküli. Rengeteg önéletrajz, elutasítás stb. Rászánta magát 50 évesen (ex rokkantnyugdíjasan, mert csodák csodájára felépült az orvosszakértő szerint), hogy megpróbál tanfolyamra bejutni, amelyet a munkaügyi központ szervez. Talán így nagyobb sikerekben bízva. Nem jutott be, de semmi baj hiszen túljelentkezések vannak és sokaknak van szüksége erre, DE az elég felháborító, hogy a munkaügyis ügyintéző, akinek állása van, több éve ott ül abban a székben vígan ecseteli, hogy bejutott egy ilyen tanfolyamra. Én úgymond szerencsémre 1 évig voltam csak(és azért "csak", mert mostanában a 1-nél több lett divatban) munkanélküli, de az is elég volt. Az a sok interjú, néha már-már megalázó. Meg a rengeteg story az ismerősökkel, hogy ők, hogy élik meg a munkanélküliséget (nem egy ember!). Persze azóta felmondtam, mert a lelkem is kellett volna és csak aludni jártam haza, de ahogy a munkáltató mondja "Örüljél, hogy van munkád". Csináltam is becsülettel. Plusz jött a szép külföldi élet. Kifelé, azt mondom kifelé, aki teheti. Ha tudsz egy szinten beszélni nyelvet, talpraesett vagy, nem tart otthon semmi, felesleges várni. Itt is elmegy a pénz nagy része és kell dolgozni bőségesen, de van munkalehetőség, csak megtartani kell! A KSH meg jobban járna, ha házalva gyűjtene adatokat. Talán hihetőbb lenne!”
 • 29. queenmargareth1 2013. szeptember 11. 14:43
  „25. Mike3 hú, úgy felhúzott a stílusod, hogy most már beszedhetem a betalocot is!Bárcsak 7D-lenne a Dm,, hogy leköphesselek, főleg, mert munkaidőben vagy te is mindig itt.”
 • 28. queenmargareth1 2013. szeptember 11. 14:35
  „25. Mike3 2013.09.11. 14:12 mocskosul bunkó vagy, mások szenvedését élvezed.Leszel te még beteg!!!vagy akármilyen közeli ismerősöd és visszafogod magad.”
 • 27. queenmargareth1 2013. szeptember 11. 14:33
  „25. Mike3 2013.09.11. 14:12
  5: Nem úgy volt, hogy nyugger vagy? :)Eőször is a nyugdíjasok nem nyuggerek, tisztelet, másodszor és nagyon sokadszor!csökk.munkaképesség!Érted?Nem, de ilyen hozzáállással nem értheted, mert lenézel te is mindenkit, a lényeg, hogy legyen CBA Újszegeden.
  28625 ft a bevételem, emellett el kell menni dolgozni, ha olvasnád, tudnád, hogy támogatott erősen, hogy foglalkoztassanak minket!
  Azért itt először bemutatod, milyen jó ember vagy aztán még kiosztod a népet.Hányás vagy!”
 • 26. állatbarát3 2013. szeptember 11. 14:28
  „8. waterbear
  Egyetértek a hozzászólásoddal.”
45 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökkent a benzin, emelkedett a gázolaj ára

Csökkentette bruttó 6 forinttal a 95-ös benzin, illetve emelte bruttó 2 forinttal a gázolaj… Tovább olvasom