Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Tovább erősödött, jó hetet zárt a forint

Pénteken tovább erősödött a forint, egy hét alatt 8 forintnyit javult az euróval szemben és a tavaly május elején jellemző árfolyamszintre állt vissza.
Az eurót pénteken délután négy órakor 266,30 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a csütörtök délutáni 267,38 forinttal szemben.

A dollárt 188,32 forinton jegyezték 1,4147 dolláros euró árfolyammal, a csütörtök délutáni 188,61 forintos és 1,4189 dolláros jegyzések után. A svájci frank jegyzése 205,83 forint 208,52 forint után, száz japán jen jegyzése pedig 232,13 forint 233,17 forint után.

Az euró jegyzése a múlt pénteken még 274 forint felett járt, a dollárt akkor 195 forinton, a svájci frankot 216 forinton, a japán jent 240 forint közelében jegyezték.

A forint a hét eleje óta folyamatosan erősödik és szerdán átlépte az erőteljes ellenállási küszöbnek tekintett 270 forintos euró árfolyam határt, majd csütörtökön 267 közeli euró jegyzésekkel tavaly május eleji árfolyamszintet érintett, pénteken pedig már 265,50 forintos euró jegyzésre is volt példa.

A forint árfolyam alakulása szempontjából fontos események közül a héten a monetáris tanács két új tagjának hétfői kinevezése, csütörtökön a magyar szuverén adósbesorolás megerősítése a SÚP hitelminősítő által, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) csütörtöki kötvényaukciója, illetve a magyar dollárkötvény csütörtök esti nemzetközi tőkepiaci kibocsátása érdemel említést. Mind a négy esemény kedvezően hatott a forint árfolyamára.

Nemzetközi elemzői vélemények szerint a monetáris tanács új összetétele megnyugtatta a piacokat, eloszlatta a jegybank függetlenségének korlátozásával szemben táplált piaci aggodalmakat.

A Standard Ú Poorís hitelminősítő intézet a negatív kilátás megtartásával megerősítette Magyarország hosszú és rövid futamidejű szuverén deviza- és forintadósságának "BBB mínusz/A-3" besorolásait.

A hitelminősítő által a Széll Kálmán Tervről adott kedvező értékelést követően javult a magyar államadósság-törlesztési kockázat piaci megítélése: az 5 éves magyar szuverén adósság CDS-díjszabása, (a törlesztésbiztosításra köthető származékos csereügyletek "credit default swaps" díja) pénteken 263,7 bázispont volt a csütörtöki 265,35, a szerdai 271,3, a keddi 272,1, a hétfői 279,5 bázispont után. Január elején a díjszabás még 395 pontnál járt. (összehasonlításképpen az 5 éves portugál CDS-díjszabás pénteken 546,2 bázispont, a görög 1011,2, az ír 630,4 bázispont volt.)

Az ÁKK kivételesen magas, több mint ötszörös túljegyzés mellett jelentős hozamcsökkenéssel a meghirdetettnél lényegesen magasabb összegben értékesített 3-, 5- és 10 éves államkötvényeket csütörtökön.

A 3,75 milliárd dolláros magyar kötvénykibocsátást 13 milliárd dolláros jegyzési érdeklődés fogadta, az elért hozamfelárak pedig a jelenlegi tőkepiaci kondíciókhoz mérten kedvezően alakultak.

Piaci vélemények szerint a forint árfolyama az erőteljes ellenállási határnak tekintett 270-es euró jegyzési küszöb átlépésével új mozgási tartományba helyeződött át, amit az euróövezettel szembeni befektetői bizalom alakulása függvényében meg is tartat, bár ilyen mértékű erősödés után egy korrekciós fázis nem okozhat meglepetést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A második félévben módosulhat a versenytörvény

Az év második felében már napirendre lehet tűzni a versenytörvény módosítását, például nem tartható… Tovább olvasom