Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Tovább mélyülnek hazánk Törökországi kapcsolatai

A kétoldalú gazdaságdiplomáciai jelenlét növelése érdekében Magyarország ankarai nagykövetségén külgazdasági szakdiplomata posztot hoz létre.
A poszt elősegíti Magyarország gazdasági érdekérvényesítését, megkönnyíti a török fővárosban található minisztériumokkal és központi hatóságokkal, az ankarai EU-delegációval, valamint a nagykövetséggel való kapcsolattartást.

A kétoldalú gazdasági kapcsolatok bővítésében a magyar kormány kiemelt szerepet tulajdonít a befektetési tevékenység ösztönzésének. A magyar-török együttműködés bővítésére lehetőség kínálkozik többek között a környezetvédelem, a járműipar, az energetika, az orvostechnológia, a gyógyszeripar, valamint a gyógyturizmus területén.

A közlemény szerint a Magyarországon eddig megvalósult török befektetések mellett további érdeklődők megjelenését is támogatni kívánja a kormány, amelyhez szintén hozzájárul az újonnan létrehozandó külgazdasági szakdiplomata poszt.

Törökország a kétoldalú áruforgalom szempontjából jelenleg a 19., az EU-n kívüli országok közül az 5. legfontosabb kereskedelmi partnerünk. Az NGM közlése szerint a kétoldalú áruforgalom 2013 első három negyedévében már csaknem elérte a tavalyi éves értéket: közel 2 milliárd amerikai dollárt tett ki, ami 27 százalékos bővülést jelent 2012 azonos időszakához képest.

Összhangban a korábbi miniszterelnöki találkozók alkalmával megfogalmazott célkitűzésekkel, a magyar kormány célja a kétoldalú külkereskedelmi forgalom kölcsönös előnyök alapján történő további növelése, 2015-re a megduplázása - áll az NGM közleményében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Szénszünet˝ a felsőoktatásban, a spórolás jegyében

Az ELTE 15, a Corvinus 10, a Szegedi Tudományegyetem pedig 150 millió forintos megtakarítással… Tovább olvasom