Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Tovább nőtt a munkanélküliség a Dél-Alföldön

Szeged - Tovább nő a szakadék az ország nyugati és keleti régiói között az EU statisztikai hivatala szerint. A 2013-as adatok alapján vizsgálták a munkanélküliséget: Budapesten és a Dunántúlon javul a helyzet, keleten romlik.

– Raktárosi állást hirdettünk meg targoncavezetői gyakorlattal, amire mintegy 180-an jelentkeztek: nem hittük volna, hogy ilyen rossz a helyzet a térségben – mesélte egy Csongrád megyei nyomdaipari vállalkozás ügyvezetője. – Ketten, több napon át, munkaidőn túl olvasgattuk a jelentkezéseket. A felét elsőre kiszórtuk: ők voltak azok, akiken látszott, hogy próba, szerencse alapon minden hirdetésre beküldik az anyagukat. Jelentkeztek fiatal lányok is, holott leírtuk, súlyos anyagokat kell mozgatni. szűkült a kör, egyre nehezebb szívvel szelektáltunk: végül 5 embert hívtunk be állásinterjúra. Akiknek végül nemet mondtunk, azt is megköszönték, hogy itt lehettek, mivel a legtöbb helyen még egy e-mailre sem méltatják őket.


Az ország egyes keleti régióiban még nagyobb lett a munkanélküliség, a Duna a felezővonal – ez az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat nemrégiben publikált adataiból derült ki.

Másutt, Európában

A legalacsonyabb munkanélküliségi rátával rendelkező régiók majdnem mind Németországban helyezkednek el – van egy osztrák is –, a legmagasabb mutatókat produkáló régiók pedig kivétel nélkül délen, Spanyolországban, illetve Görögországban találhatók. A 272 régióból 49-ben az uniós átlag felénél, 5,4 százaléknál alacsonyabb a munkanélküliség, 27 déli régióban pedig 21,6 százaléknál is nagyobb. Van olyan spanyol régió, ahol a fiatalok 73 százalékának nincs munkája.

Dél- és Észak-Alföldön 2012-höz képest tovább romlott a helyzet tavaly. A mi régiónkban 10,5-ről 11,3 százalékra ugrott a ráta, az Észak-Alföldön 13,9-ről 14,4 százalékra emelkedett. Észak-Magyarországon a korábbi igen durva 16,6 százalékról 12,9-re csökkent a mutató.

Közép-Magyarországon a mutató 9,2 százalékról 8,7 százalékra esett. Hasonló csökkenést figyeltek még meg a Közép-Dunántúlon is: 9,8-ról 8,8 százalékra ment vissza a mutató. A Nyugat-Dunántúlon ugyanakkor 7,4 százalékról 7,8 százalékra nőtt, a Dél-Dunántúlon viszont 12-ről 9,1 százalékra csökkent a ráta.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának legfrissebb, márciusi összesítése szerint most mindössze 8,5 százalékos a munkanélküliség Csongrádban. Ez hatalmas javulás 2013 márciusához képest: akkor még a gazdaságilag aktív korú népesség 13,3 százaléka regisztráltatta magát munkanélküliként a megyei kirendeltségeken.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal munkaügyi központjának legfrissebb, márciusi összesítése szerint most mindössze 8,5 százalékos a munkanélküliség Csongrádban. Ez hatalmas javulás 2013 márciusához képest: akkor még a gazdaságilag aktív korú népesség 13,3 százaléka regisztráltatta magát munkanélküliként a megyei kirendeltségeken. Szegeden tavaly 10,6 százalékos volt a munkanélküliség, most már csak 6,7 százalékos. Ez utóbbi különösen szép érték.

A közfoglalkoztatás szépíti a statisztikát: a Csongrád Megyei Kormányhivatal munkaügyi központjának tájékoztatása szerint 2013 márciusában közel 500 fő, most márciusban pedig már 8500 fő közfoglalkoztatott állt munkába. A nyilvántartott álláskeresők száma 2013 márciusában 24 ezer 250 fő volt, 2014 márciusában 15 ezer 751 fő szerepelt a nyilvántartásban. Tehát a közfoglalkoztatási adatok nélkül számolva, az előző év azonos időszakához viszonyítva, mintegy 500 fővel csökkent az álláskeresők száma.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MNB: május 31-ig fizethetik vissza a bankok a jogsértő díjemelésekkel elvont pénzeket

Több pénzügyi szolgáltató már megkezdte a jogsértő banki díjemelésekkel elvont pénzek… Tovább olvasom