Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Tovább nőtt a milliárdos rezsiadósság

Szeged - Csak az adósság eladását halasztja el a parlament elé terjesztett fogyasztóvédelmi törvény, a nemfizetőket továbbra is 60 nap után ki lehet kapcsolni. A jogszabály-módosítással 8 nap helyett 15 nap lesz a távhőszámla kifizetésére.

Egy évig nem adhatják el a közszolgáltatók a fogyasztók lejárt tartozásait, a távhőszámla befizetési határideje 8-ról 15 napra nő – ez is szerepel Németh Szilárd fideszes képviselő fogyasztóvédelmi törvényjavaslatában. A jogszabályt pénteken kezdte a parlament tárgyalni, őszre szavazhatják meg a rezsibiztos indítványát.

60 nap, és kikapcsolnak

A Németh-féle törvénnyel csak a tartozás behajtását odázhatják el a szolgáltatók, a kikapcsolás menetrendje nem változik. A Fidesz-kormány 2011-ben a gáz és a villany esetében 90-ről 60 napra csökkentette a kikapcsolás előtti várakozási időt. Az új szabályozással a fogyasztó tovább tartozik a szolgáltatónak, a távhőszámla befizetésére pedig 8 nap helyett 15 napja lesz.

A törvénymódosítást azzal indokolta Németh Szilárd, hogy a rezsicsökkentés során a szolgáltatók kiskapukat kerestek. A javaslat szerint a módosítással megszüntetik „a magyar háztartások kihasználását és félrevezetését".

A Szegedi Hőszolgáltatót érzékenyen érintheti a törvénymódosítás. A távhőszolgáltató tavaly augusztusban kezdte el faktoráltatni – azaz egy követeléskezelőnek átadni – számláit, ugyanis a hónap elején kibocsátott számláknak mindössze 70 százalékát fizetik be az ügyfelek határidőre.

Megírtuk: a faktorcég, azon túl, hogy biztosítja a hőszolgáltatónak a folyamatos fizetőképességet, fokozatosan átveszi a követeléskezelést is.

A társaság adatai szerint 858-an 100 ezer és 300 ezer forint közötti összeggel tartoznak, 472-en pedig 300 ezer forinttól 1 millió forintig adósak. Számításaik szerint az átlagos kintlévőségünk 700 millió forint. Megkérdeztük, a törvénymódosítás hogyan érinti a cég pénzügyeit, de a hőszolgáltatónál a javaslat elfogadásáig nem kívántak nyilatkozni.

A Szegedi Vízmű Zrt.-nek 350 millió forinttal tartoznak a fogyasztók. – A Szegedi Vízmű Zrt.-nél a „vízdíjas" kintlévőség összességében továbbra is kezelhető mértékű. A követeléskezelést mint módszert társaságunk korábban sem alkalmazta, és egyelőre a jövőben sem tervezzük, hogy az ilyen jellegű tartozásokat követeléskezeléssel foglalkozó vállalkozásoknak adjuk át – mondta Balaton Krisztina szóvivő.

Hiába a rezsicsökkentés, a gázszolgáltatónál sem csökkent, hanem nőtt a hátralékkal rendelkezők száma. Fotó: Segesvári Csaba
Hiába a rezsicsökkentés, a gázszolgáltatónál sem csökkent, hanem nőtt a hátralékkal rendelkezők száma. Fotó: Segesvári Csaba

A GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt.-től korábban megtudtuk, a rezsicsökkentés ellenére a hátralékkal rendelkezők száma nem csökkent, hanem nőtt. A határidőn túli kintlévőség állománya is növekedett. – Társaságunk esetében a törvénytervezet nem okoz változást a működésben, hiszen eddig sem adtunk el egy éven belül lejárt tartozásokat – tudtuk meg Benkő Henriettától. A kommunikációs főmunkatárs hozzátette, a gázszolgáltatás ellenértékének nem fizetése vagy késedelmes teljesítése miatti kintlévőségek finanszírozása jelentős terheket ró a GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt.-re.

– Az EDF DÉMÁSZ lakossági ügyfeleinek lejárt tartozása 2,7 milliárd forint. Hátralékos lakossági fogyasztóinknak átlagosan 20 ezer forint számlatartozásuk van – tudtuk meg az áramszolgáltató kommunikációs csoportjától. Elmondták, a törvényjavaslat a villamosenergia-szolgáltatás felfüggesztésére vonatkozó türelmi időt nem érinti.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tarol az adóhivatal legújabb végrehajtási módszere

A pénzügyőrök teherautókat, szállítmányokat állítanak meg, kocsmai berendezéseket, külföldről… Tovább olvasom