Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Tovább tart a válság a cégvilágban

Csongrád megye - Bár az elmúlt 2 hónapban a korábbiakhoz képest kedvezőbb képet mutatott a cégvilág, az Opten céginformációs szolgáltató kijózanító adatokat jegyzett fel a februári folyamatokról. Jóval több felszámolás indult: 2011 második hónapjában az eljárás alá vont vállalkozások száma egy év alatt 24 százalékkal emelkedett.
Míg az elmúlt két hónapban gyakorlatilag stagnált, februárban nagyot ugrott a felszámolási eljárás alá vont vállalkozások száma. A második hónapban 1528 céget döntöttek be, ez 208-cal több, mint egy évvel korábban, a januári számot pedig 175-tel haladja meg. – A februári számok alátámasztják az előző hónapok viszonylag kedvező adatai láttán tanúsított óvatosságunkat – mondta Csorbai Hajnalka, az adatközlő Opten céginformációs szolgáltató stratégiai igazgatója.

A februári felszámolási adat az elmúlt 5 év hatodik legnagyobb havi értéke, 2010 előtt nem is fordult elő ilyen magas felszámolási arány. Az egy évvel ezelőttihez képest 24 százalékkal több vállalkozás ellen indítottak felszámolási eljárást, míg az előző hónapokban nagyságrenddel kisebb volt a tempó.

Hasonló képet mutat a saját tulajdonosaik által bezárásra ítélt vállalkozások számának alakulása. Februárban 2251 társaság bezárása kezdődött meg, ami eddig nem látott rekordadat. Árnyalja azonban a képet, hogy a februárban közzétett végelszámolások egy része nem most indított, hanem régebbi eljárás, amit csak most hoztak nyilvánosságra.

Február végén összesen 592 ezer 853 működő vállalkozást tartott nyilván az Opten adatbázisa, ez szintén történelmi rekord. A második hónapban 4047 új céget jegyeztek be. Idén januárhoz viszonyítva azonban mérhető a változás: 204-gyel nőtt az új alapítások száma.

A dél-alföldi régióban februárban lassult a javulás: az újonnan indított felszámolási eljárások számának januári 25 százalékos csökkenési üteme február végére 11,1 százalékra mérséklődött. Az Opten által 2010 első két hónapjában regisztrált 270 újonnan indított felszámolási eljárás után idén ugyanebben az időszakban 240 céget döntöttek be a régióban. A régióban a végelszámolások az országos átlaggal azonos irányúak: a 3 megyében január–februárban regisztrált 443 eljárás 120,4 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

Az új alapítású vállalkozások száma a régióban az év első két hónapjában 764 volt, 18,8 százalékkal több, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban: tavaly január–februárban 645 új vállalkozás alapítását jelentették be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Március 16-áig kell adatokat szolgáltatni

Jövő szerdáig kell adatokat szolgáltatniuk azoknak a gazdáknak, akik agrártámogatást kaptak. Tovább olvasom