Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

További változások várhatók a helyi adózásban

A közteherviselés átalakítását célzó, júniusban elfogadott törvényjavaslat szerint minden külföldi telephelyen végzett tevékenységből származó "iparűzési adóalapot eredményező rész" mentesül az iparűzési adófizetési kötelezettség alól Magyarországon január 1-jétől.
A jelenleg elfogadásra váró legújabb törvényjavaslat egyebek között pontosítja az iparűzési adóalapmentes rész fogalmát - ismerteti a PricewaterhouseCoopers (PwC) hírlevele.

A külföldi telephelyen végzett tevékenységből származó adóalaprész definíciója értelmében az iparűzésiadóalap-megosztási szabályokat kell figyelembe venni az adóalaprész meghatározásakor.

Egy – a helyi iparűzési adóbevallással kapcsolatos – korábbi hiányosságot is pótol a szóban forgó törvényjavaslat. A bevallást forintban kell elkészíteni, de a helyi adókról szóló törvény (Htv.) eddig nem szabályozta, hogy a könyvvezetést külföldi devizában végzőknek melyik napon érvényes árfolyamot kell figyelembe venniük az iparűzési adóbevallás elkészítésekor. A jelenlegi törvényjavaslat ezt is pontosítja összhangban a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvényben foglaltakkal, azaz az adóév utolsó napján érvényes MNB középárfolyamot kell alkalmazni.

Az idén júniusban elfogadott javaslat szerint a helyi önkormányzatoknak csak három munkanap állt volna rendelkezésükre, hogy az adótartozásra vonatkozó fizetési könnyítésre, illetve mérséklésre vonatkozó kérelmek engedélyezéséről az állami adóhatóságot értesítsék. A várható módosítás értelmében öt munkanapjuk lesz erre.

Új rendelkezés, hogy a helyi adóügyekben, illetve az önkormányzati adóhatóság hatáskörébe tartozó más ügyekben a felügyeleti intézkedés keretében eljáró felettes hatóság a megtámadott határozatot akár az adózó terhére is megváltoztathatja. Az így hozott határozat ellen lehetőségük lesz az adózóknak bírósági felülvizsgálatot kezdeményezni.

Olvasóink írták

  • 3. Mathiasking 2009. október 03. 12:38
    „Mi lesz? Fizetni kell vagy nem?”
  • 2. szatyi 2009. október 03. 10:46
    „...hát még ha érteném is?”
  • 1. KolompárRómeó 2009. október 03. 08:26
    „Fú de jó! Ez nagyon sok céget érint! Pl. az offshore cégeket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erősödött a forint kora reggel

A forint erősödött az euróval szemben, 271 forint alatt jegyezték az eurót pénteken kora reggel a… Tovább olvasom