Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Továbbra is piacvezető a Tesco

Az üzletlánc 2012-ben 709 milliárd forintos bevételt ért el.
A Tesco áll a legnagyobb forgalmú élelmiszer-kiskereskedelmi láncok toplistájának élén 2012-ben elért 709 milliárd forintos forgalmával, utána - ahogy évek óta - magyar tulajdonban lévő két lánc következik; a CBA 578,5, a Coop pedig 530 milliárd forint bevételt ért el tavaly - közölte a Nielsen piackutató vállalat pénteken az MTI-vel.

Szintén hagyományosan a negyedik helyet foglalja el a Spar, ezúttal 421,2 milliárd, az ötödiket pedig a Reál 370 milliárd forint éves forgalommal.

A Nielsen a toplistát a vállalatok saját közlése, illetve becslés alapján állította össze.

"Ha a listán szereplő, egész évben működő láncok sorrendje a tavalyihoz képest nem is változott, azért némileg átrendeződött a piac" - idézi a közlemény Szalókyné Tóth Juditot, a Nielsen ügyvezető igazgatóját, aki hozzátette: mind a hipermarketek, mind a szupermarketek és diszkontok mezőnyéből eltűnt egy-egy lánc. Már nem szerepel a rangsorban a Cora, amelynek korábbi hét egységét megvette az Auchan, és ezzel áruházainak számát tizenkettőről tizenkilencre növelte.

A Match és a Profi üzleteinek zöme pedig fokozatosan került a CBA vagy a Coop tulajdonába. Mindezek következtében tizenegyre csökkent az élelmiszert, háztartási vegyiárut, valamint kozmetikumot árusító nagy üzletláncok száma, erősödött a koncentráció.

A ügyvezető igazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy amíg a toplista első öt helyezettje többféle üzlettípust működtet, addig az utánuk következők csak egy-egy csatornában érdekeltek.

Az élboly mögött a sorrend: Lidl, Auchan, Penny Market, Aldi, Drogerie Markt és Rossmann. Év közben a Match és a Profi hálózata tulajdonost is, nevet is változtatott.

Magyarországon tavaly a napi fogyasztási cikkek fogyasztói árának átlagos emelkedését meghaladó mértékben nőtt a Lidl, Aldi, Auchan, Penny Market és Spar bevétele az előző évhez viszonyítva - tartalmazza a közlemény.

Olvasóink írták

  • 2. zapi 2013. június 15. 08:15
    „kedves Judit,ott a statisztikusi klviatúra előtt !
    Azt is leírhatná,hohy ezek a külföldi szutykok mennyi magyar élelmiszert,és mennyi EU-s ipari hulladékot adtak el a magyar nyuggereknek,ill.mennyi ejrót lapátoltak ki az országunkból?”
  • 1. fotelagy 2013. június 15. 08:11
    „Szégyen, hogy a magyar emberek oda hordják a pénzüket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

30 éve először csökkent a cseppfolyós gáz kereskedelme

A cseppfolyós gáz felhasználását az is visszafogta, hogy az Egyesült Államok növelte… Tovább olvasom