Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Továbbra is recesszióban a magyar gazdaság

A GYIA tíz részindexe közül hat csökkent, míg négy növekedett.
A Világgazdaság mutatószáma szerint változatlanul recesszióban van a magyar gazdaság. A gyorsulási Irányadó (GYIA) októberben 1,21 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest, a havi index pedig 0,04 százalékkal mérséklődött, ekkora esésre 2010 elején volt példa utoljára - írja a csütörtöki Világgazdaság.

A GYIA tíz részindexe közül hat csökkent, míg négy növekedett. A reálgazdasági indexek nagyrészt mérséklődtek, ami elég volt ahhoz, hogy az index továbbra is recessziót jelezzen. Az öt pénzügyi részindex közül három negatívan hatott, míg kettő javította a GYIA-t. A reálgazdasági indexek közül csak a munkakeresés átlagos időtartamának mérséklődése mutat javulást, a másik négy részindex mindegyike romlott. Mindezek alapján a gazdaság helyzete és kilátásai sem kedvezőek.

Az egyszerre restriktív és unortodox fiskális politika fokozottan negatívan hat a fogyasztásra és a beruházásokra is. Változást továbbra is csak az EU/IMF-megállapodás hozhatna, ám a bankadó növelése és az unortodox lépések nem a gyors megegyezés irányába mutatnak - írja a lap.

A gyorsulási irányadó egy elismert, nemzetközi módszereken alapuló mutató, amelyet a GDP-t jól előre jelző részindikátorokból hoztak létre. Az index mindig az adott hónap reálgazdasági teljesítményét jellemzi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új üzemet épít a Pick, de még nem tudni, hol: 50 milliárdos fejlesztés a Bonafarmnál

A Dél-Dunántúlon vágóhidat, Szegeden új feldolgozóüzemet épít a Bonafarm-csoport, amelynek a Pick Szeged Zrt. is a tagja. Tovább olvasom