Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Tranzakciós adó: csekk után is

Az új, banki áfaként funkcionáló teher a drága készpénzhasználatot motiválná, és visszafogná a gazdasági növekedést - írja az Origo.
A bankautomatás készpénzfelvétel, a munkabér bankszámlára utalása, csoportos beszedési megbízás után kellene fizetni a kormány terveiben szereplő pénzügyi tranzakciós adót. A cégeknek az után is tranzakciós adót kellene fizetniük, amikor az államkasszába utalják a dolgozóik járulékát és az áfát - írta szerdán az origo.hu.

A pénzügyi tranzakciók megadóztatásával 50-100 milliárd forint bevételt remél a kormány 2013-tól. Az úgynevezett Tobin-adó bevezetéséről egyébként évek óta folynak a viták az Európai Unióban, de most úgy tűnik, Magyarország lesz az első, amely előrántja a pénzügyi tranzakciós adó fegyverét - olvasható a hírportálon.

Az origo.hu információi szerint az adó nem érné el a tranzakciók értékének 1 százalékát. A tervek szerint az adó halmozódhat, például amikor valaki megkapja a munkabérét, abból pedig kifizeti a rezsit, akkor előbb a munkaadóját terhelik az adóval, aztán a magánszemélyt.

A hírportál úgy tudja, az adót a bankok fizetnék be, de továbbháríthatják az ügyfeleikre, vagyis a tényleges terhet az ügyfelek viselnék. A kormány által tervezett pénzügyi tranzakciós adó hasonló lenne, mint az idén bevezetett baleseti adó. A pénzügyi tranzakciós adó a lefeleződő, az államnak jövőre 90 milliárd forintot hozó bankadó mellé jönne be.

A kormány egyelőre nem döntött a pénzügyi tranzakciós adóról, legalábbis az MTI e témában feltett kérdéseire a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) azt válaszolta, hogy a kabinet döntése előtt nem tudnak részletes tájékoztatást adni. A Magyar Bankszövetség közlése szerint velük még nem egyeztettek.

A bankszövetség úgy látja, hogy a pénzforgalmi tranzakciós adótípus újszerűsége miatt a gazdaságra gyakorolt hatások előzetes megismerése érdekében részletes hatásvizsgálat szükséges - magyarázta Kovács Levente, hozzáfűzve, hogy az Európai Unió is hatásvizsgálatot végzett, amikor terítékre került a tőkemozgások megadóztatása.

Valójában nem a tőkemozgások megadóztatását célzó adónemet (Tobin-adót), hanem egy sokkal szélesebb körű pénzforgalmi tranzakciós adó bevezetését fontolgatja a kormányzat annak érdekében, hogy a jövőben is biztosítson magának a pénzmozgások világából számottevő bevételt - ez már a Napi Gazdaság csütörtöki számában olvasható.

A lap azt írja, a hírek szerint a kormányzat mentesítené a lakosságot a terhek alól. Ez ugyanakkor lényegesen komolyabb terheket róna az átutalásokért már ma is sokkal komolyabb összegeket fizető vállalkozásokra. Ez a megoldás számos tekintetben kockázatos. Egyrészt a cégek egy részét arra késztetné, hogy külföldi hitelintézeteken keresztül bonyolítsák fizetési forgalmuk döntő részét és itthon csak a "kötelező" tranzakciókat bonyolítsák. Ennél is nagyobb kockázatot hordoz az, hogy a vállalkozások jelentős része az adó elkerülése érdekében visszatérne a készpénzforgalomhoz, ami nemzetgazdaságilag sokkal költségesebb.

Komoly sarc lehet a lakosságnak a pénzügyi tranzakciós adó: körülbelül ezer és 10 ezer forint közötti összeget veszíthetnek havonta - írja a hvg.hu.

Olvasóink írták

99 hozzászólás
 • 99. Ellenzéki 2012. április 14. 17:46
  „A megoldás ennek az adónak a kikerülésére, - az egyik - hogy a kis és középvállalkozások szép lassan de biztosan az adó bevezetéséig a dolgozóikat kezdik készpénzzel kifizetni és nem a bankszámlára utalni a fizetésüket.
  Így a cég és a dolgozó is elkerüli ezt az adót.
  Aztán az is egy jó megoldás lenne, hogy azok a nyugdíjasok akik banki számlájukra kérték a nyugdíjuk folyósítását ezt megszüntetve a lakásukra, postai kézbesítéssel kérik a nyugdíjukat.
  Van egy másik megoldás is, azok akik szlovák, szlovén, horvát és osztrák határ közelébe élnek ottani bankoknál nyitnak folyószámlát és oda kérik a járandóságuk folyósítását és onnan fizetik a szolgáltatói számláikat!
  Az sem kizárt, hogy a magyarországi leány bankok - például az ERSTE, Raiffeisen - ezt az előző variációt meg tudja oldani házon belül. Nekik is érdeke, hogy ne veszítsék el tömegesen ügyfeleiket.
  Aztán az utolsó lehetőség, hogy az Unió betart!
  Ma már megszólalt ez ügyben egyik szakértőjük és azt mondta, hogy ez nem más akar lenni mint a banki szolgáltatások áfája, ami az Unióban tilos!”
 • 98. bambinaXX 2012. április 14. 13:03
  „Nem úgy volt, hogy a "spekulációs pénzmozgást" fogják megadóztatni?!? bankárok zúgolódnak..? jött egy hívás Tel-Avivból v levél USA-ból..?
  kapkodnak, megy az ötletelés, hogy honnan szerezzenek még bevételt.. Miért nem adóztatják meg a nagyértékű igatlanokat? Nagy földterületeket? ja, sógor-koma nem örülne?? Így viszont 9 800 000 nem örül!”
 • 97. Ellenzéki 2012. április 14. 10:23
  „Azt mondja az Orbán:
  "Az emberek feje ne nagyon fájjon a tranzakciós adó miatt."
  Milyen ismerős mondatok! Mintha mondta volna előtte másik miniszterelnök is, és utána majd belerokkantak a megszorításokba!
  Ami biztos, a kétkezi dolgozó emberek fizetéséből különböző járulékok és adók címén minden 100 forintból 70 forint von el az Orbán kormány!
  A vállalkozásoknál még rosszabb a helyzet, ott minden megtermelt 100 forintból különböző járulékok, adók 85 forintot von el az Orbán kormány, az a kormány amelyik hazug propagandájában azt állítja magáról, hogy nem a megszorítások kormánya! Lehet, hogy nem az, inkább az országot, népét és a vállalkozásokat megsarcoló kormány! Mindent kiszed a cégektől, emberektől és elkölti!

  A dolgozókon túl azokat a nyugdíjasokat is megszívatja a vámpír Matolcsy akik számlára kérik a nyugdíjukat!ű
  Ő tőlük is lenyúlják a pénzt a Matolcsyék, ők is fizethetik keményen az újabb sarcot!

  A mi cégünk is el fog azon gondolkodni, hogy elköltözik ebből az országból!
  No nemcsak papíron hanem ténylegesen. Így is munkánk nagyobb része Németországhoz köt és ebből eredően vizsgáljuk annak a lehetőséget, hogy ottani alvállalkozónkkal alapítunk egy német - magyar vegyes céget és ezzel meg fogunk szabadulni a FIDESZ, az Orbán és a vámpír Matolcsy rablásaitól!”
 • 96. Dr.Tonyk 2012. április 14. 09:43
  „:)
  Most olvasom az indexen, hogy a legújabb ötlet, a távfűtésről leválóknak fizetni kell fenntartási díjat, valamint a kedvezményes ÁFA eltörlése ebben az esetben.”
 • 95. Horton 2012. április 14. 05:56
  „Én azért annak örülök, hogy kézbe kapom a fizetésem, és nem is vagyok hajlandó ezen változtatni.
  Természetesen ebben a munkáltatóm is partner.”
 • 94. rosenrot 2012. április 14. 00:01
  „Kormányunk olyan, mint egy tanuló aki nem készült. Össze-vissza beszél, húzza az időt, semmitmondó hangzatos mondatokat dob be.
  Azt se tudják, merre az arra. Nem tudtak felmutatni egy gazdaságélénkítő stratégiát sem. 2014-ig valahogy kihúzzák adók bevezetésével. Milyen eredményt tudnak majd felmutatni? Az egész ország közmunkás lesz? Többek közt e miatt akarták az emberek a rendszerváltozást.
  Jót szórakoznék az egészen, ha 200e felett keresnék.”
 • 93. Dr.Tonyk 2012. április 13. 21:56
  „85. papika56 2012.04.13. 16:00

  "T.72. Sajna ebben a városban NINCS olyan bank !"

  City nincs??? Dehogy nincs! Én is ott vagyok ;) (Nagy Jenő utca 1.) Viszont valóban kell hozzá egy havi minimum. Axa-nál viszont nem kell, de ott elég húzós a kp felvétel.”
 • 92. csemarti 2012. április 13. 21:37
  „Mint Magyarországon élő és adófizető cég két dolgon gondolkodom el:
  1. Nem adok fizetést, csak Kp., amíg el bírok innen szabadulni!
  2. Elviszem az országból a cégem, nem adózom egy ilyen semmirekellő rabló bandának!
  Ja és remélem, hogy az összes Magyar cég ebben gondolkodik, és nem veszünk több házat és autót az ingyenélő politikusoknak!!!!”
 • 91. KamuNeni 2012. április 13. 19:12
  „Csaljatok a jovedelmetekbol Csak KP-t fogadjatok el es csak kp-val fizessetek.”
 • 90. studyfy 2012. április 13. 18:23
  „Orbán ezt az adót - elvileg jóváhagyta, csak az évközi bevezetést kifogásolja. 2014 január 01-től elképzelhetőnek tartja. Ezt mondta a ma reggel a rádióban.”
 • 89. Ellenzéki 2012. április 13. 18:00
  „Nem lesz meglepő ha ez a banda bevezeti az ablak, kapu, kémény, füst, levegővételi, aszfaltkoptatási adókat!
  Az sem lesz meglepetés ezek után ha megadóztatják az embereket azért is mert Magyarországon élnek, azaz kivetik az állampolgársági adót!”
 • 88. Ellenzéki 2012. április 13. 17:55
  „A dolgozók nagy többségét - talán 100% - s mértékben is - kötelezték a munkaadók a bankszámla nyitásra és így erre utalják át a havi fizetésüket amiből már levonták a SZJA t.
  Most a vámpír - Matolcsy - kitalált egy újabb adót, a tranzakciós adót!
  Kérem azért adót fizetni, hogy a magyar ember a tisztességes munkájáért, adóval csökkentett fizetéshez csak úgy juthat hozzá, hogy ezért is adót fizet, ez kérem a totális kizsákmányolása a magyar embereknek!
  A Rákosi egy kezdő padlássöprő volt az Orbán - Matolcsy pároshoz képest!
  Ez az újabb adójuk is azt bizonyítja, hogy FIDESZ - KDNP kormánynak halk szellentése sincs a gazdaságpolitikához, nem értenek hozzá!
  Adót emelni nem sok ész kell!
  A FIDESZ kormánya, élén Orbánnal egy megadóztatott jövedelemre akar további adót kivetni!
  Ez biztosan nem állná ki az alkotmányossági próbát, de a FIDESZ, annak kormánya, élén Orbánnal az Alkotmánybíróság jogkörét úgy megcsorbította, hogy nem is tárgyalhatja! Tovább a magyar állampolgár személyesen nem fordulhat az Alkotmánybírósághoz ha alkotmányos sérelem éri!
  Ez kérem tisztelettel már nem más mint a FIDESZ és az Orbán totális diktatúrája!
  A kétharmados többségével aljas módon visszaélve úgy nyomja el és adókkal úgy nyomorítja meg a magyar népet ahogyan csak akarja!
  Pedig 2010 év tavaszán, az akkori kampány idején azt hazudta az Orbán, hogy nem lesznek a megszorítás kormánya! Nemhogy a megszorítások - ígéretükkel ellentétben - kormánya lettek lettek, hanem megvalósítják a totális állami kizsákmányolást, a totális rabló gazdálkodást
  Eddig úgy gondolta a magyar ember, hogy a szegfűs párt jár élen a hazudozásban, nos az igazság az, hogy mehetnek tanulni a FIDESZ -z és Orbánhoz!
  FIDESZ fanok, köszönjük!
  Dilettáns fülkeforradalmárok jól kitoltatok a magyar néppel amikor a nyakába varrtátok ez a társulatot!”
 • 87. Agyalapi 2012. április 13. 16:56
  „Nyúzzák a bőrt a népről. De mi lesz, ha már nem lesz bőr?”
 • 86. Piczur 2012. április 13. 16:31
  „84. X_Y 2012.04.13. 14:39
  Majdcsak visszatérünk a szép kádári korszakba...mindenki mindenhol sorban áll...Még a sorban álláshoz is sorba kell majd állni....

  Aztán meg azért küldik el az embert a munkahelyéről mert állandóan befitzetgetni jár... lassan az ember vagy az idősebb rokonait, vagy a gyerekeit küldi ügyeket intézni mert valakinek reggeltől estig dolgoznia is kell...

  KÁOSZ az egész.”
 • 85. papika56 2012. április 13. 16:00
  „T.72. Sajna ebben a városban NINCS olyan bank !
  Máshol is érdeklődtem : kedvezmény csak akkor van ha : havi 120 000.-ft jövedelmet utalnak rá minden hónapban ! Nekem ennek töredéke van.
  T. 78. Amit itt felsoroltál --mind után fizetsz adót ! éfa 27% !!!
  Csak e két tétel NEM szerepel még --most tippet adok matolcsinak :
  Legyen : vér --adó, és mérv-adó !
  Szemét --rabló banda !!!
  " ov.: arányos adórendszer ???? " igen az volna ha a milliárdosok--képviselők--vállalkozók --léhűtők ott a Parlamentben adóznának rendesen min. 60 % ot, míg a minbéresek : meg 5 % ot.

  KI többet keres--többet adózzon !!!”
 • 84. X_Y 2012. április 13. 14:39
  „82. Piczur 2012.04.13. 12:52

  "Ha csekkel fizet az ember akkor meg környezetvédelmi okok miatt kell fizetnie, mint a T-nél."

  Ha már hülyeség, legyen nagy: személyesen az ügyfélszolgálaton kp-ban befizetni...

  Majdcsak visszatérünk a szép kádári korszakba...mindenki mindenhol sorban áll...Még a sorban álláshoz is sorba kell majd állni....”
 • 83. X_Y 2012. április 13. 14:36
  „Ma a Bonsai Duce is 5 kulcsos ÁFA-t emlegetett.
  Ezt mondjuk hívhatnák "Aki becsületesen próbál vállalkozni, azt kicsináljuk" módosításnak is...

  Nem lepne meg ha pl. egy babkonzerv is egyből 3 ÁFA-kulcs alá tartozna: egy a tartalom, a másik a doboz, a harmadik a címke.....”
 • 82. Piczur 2012. április 13. 12:52
  „Ha csekkel fizet az ember akkor meg környezetvédelmi okok miatt kell fizetnie, mint a T-nél.”
 • 81. macs 2012. április 13. 12:40
  „Szerintem megy az ötletelés, mert a hiányt tartani kell, a "szent tehenet" - 1 kulcsos adó - nem lehet levágni. Akkor se lehet, miután kiderült, hogy a "senki sem jár rosszul" szlogen nem jött be, a gazdaság mindent csinál, csak nem pörög, mert azoknak, akik nem tartoznak a preferált középosztályhoz, de a jövedelmüket 100%-ban itthon költik el, a bevétele erőteljesen csökken, tehát egyre kisebb a fizetőképes kereslet.
  És most cinikus leszek, azok akik nem mentek el szavazni, illetve akik a narancsra szavaztak, azok most egy szót se szóljanak! És azok se, akiknek egyetlen érvük van csak, "elmúlt gyocév".”
 • 80. diverfrog 2012. április 13. 12:25
  „No-no, ne adjatok már tippeket, hogy mire húzzanak le még egy bőrt a dolgozók hátáról!”
99 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar szamóca még nincs a piacokon

Aki hazai terméket árul, becsapja a vásárlót. Csak spanyol és olasz kapható. Tovább olvasom