Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Túl kevés a fiatal gazda

Csongrád megye - Magyarországon a gazdálkodók átlagéletkora 56 év, a 35 alatti gazdák aránya mindössze 7 százalék. Az idősebb generációnak át kellene adnia a stafétabotot, de nem mindig van kinek: a gyerekek nem vállalják a gürcölést.
– Még nem tettünk lépéseket a gazdaság átadására – mondta az 54 éves kübekházi Babilai Istvánné. – Növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkozunk, besegít a férjem, a 4 gyerekem közül a nagyfiam, és van egy alkalmazottunk is. Nem tudom, hogyan tovább, mivel ebben a pillanatban úgy néz ki, egyik gyerek se szeretné továbbvinni a 700 hektáros családi gazdaságot.

Az 52 éves, rokkantnyugdíjas Niesner György virágokat és dísznövényeket termeszt Tiszaszigeten. A gazdaságot ikerfiaira, Attilára és Zoltánra hagyná. Fotó: Schmidt Andrea
Az 52 éves, rokkantnyugdíjas Niesner György virágokat és dísznövényeket termeszt Tiszaszigeten. A gazdaságot ikerfiaira, Attilára és Zoltánra hagyná. Fotó: Schmidt Andrea


Általános tapasztalat, hogy a családi gazdaságok tulajdonosai nehezen találnak utódot. A fiatalok számára a mezőgazdaság mint életpálya nem vonzó, tartanak az állandó kötöttségtől, az ágazatot jellemző túl sok bizonytalanságtól. Pedig éppen ideje lenne átadni a stafétabotot: az országban a mezőgazdaságból élők átlagéletkora 56 év. Egy másik, Csongrád megyei összesítés szerint a 35 évnél fiatalabb gazdák aránya mindössze 7 százalék, pontosan olyan alacsony, mint az országos átlag.

December 17-étől: pályázat fiatalításra

A gazdaságátadást támogatja az agrártárca a Darányi Ignác Terv vidékfejlesztési programjának forrásaiból. A keretösszeg 2,5 milliárd forint, a kérelmeket december 17. és 2013. január 31. között lehet benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz. Azok az 55 év feletti, de még nem nyugdíjas gazdák igényelhetnek forrást, akik az elmúlt 10 évben mezőgazdasági tevékenységet folytattak, és legalább 3 hektáron gazdálkodtak. A pályázók 7 éven keresztül kaphatnak jövedelempótló jellegű támogatást. Olyan személy lehet az utód, aki még nem töltötte be a 40. életévét, és szaktudással rendelkezik. Gémes László gazdálkodó, Szegvár polgármestere – a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének (Agrya) alelnöke – elmondta: a következő uniós költségvetési ciklusban a fiatal gazdák prioritásokat élveznek majd a pályázatokon, több forráshoz juthatnak, pluszpontokat kaphatnak.

Találtunk azért családi gazdaságokat a megyében, amelyekben fontolgatják a döntő lépést, és a leszármazottakban is van hajlandóság a folytatásra. Pál András, a fiatal gazda Vásárhelyen él, már önállósította magát. Elmondta, apja nyugdíj előtt áll, az ő birtoka Székkutason található: ez az a gazdaság, amelynek sorsáról majd dönteni kell. Most úgy néz ki, az öccse viszi majd tovább. A két gazdaság együttes mérete 300 hektár, többek között kukoricát, napraforgót termesztenek, és van 3 tehenük is.

Tiszaszigeten a virág- és dísznövénytermesztő Niesner György adná át boldogan két fiának a 3 hektárnyi gazdaságot, de az a gondja, hogy mindössze 52 éves, a pályázatban előírt (lásd keretes írásunkat) 55 évtől még messze van. Azért is szabadulna a gazdaságtól, mert rehabilitációs járadékot kap, 20 éve rokkantnyugdíjas. Fiai is több pontot szedhettek volna össze a fiatal gazdáknak kiírt pályázaton, amelyen sajnos nem nyertek.

A vásárhelyi Kucsora István – a tévéből ismert Bence gazda apja – így fogalmazott: sok a munka a mezőgazdaságban, és kevés a jövedelem. – Szeretnénk a saját földünkön „röghöz kötni magunkat" – mondta –, a tudást, a gazdaságot átadni, de nehéz a helyzet: 6 beadott pályázatból egyet nyertünk meg, a Nemzeti Földalaptól nem jutottunk legelőhöz, pedig az állattartáshoz föld kellene. Az 53 éves férfi szívesen odaadna mindent a 3 gyereknek, akik közül az egyiknek már önálló vállalkozása van. A fő tevékenység az állattartás: mintegy 100 lóról és 100 szarvasmarháról kell gondoskodni, ellátásukhoz árpát, zabot is termesztenek. Kucsora Bence hozzátette: olyanok nyernek, akik a panelház kilencedik emeletén laknak.

Olvasóink írták

 • 10. BFrenky91 2012. december 09. 19:12
  „9. dodoni

  Köszönöm!! és az a durva, hogy ez személyes tapasztalat!!! A fiatal gazdákat nem segítik sőt elrémítik attól, hogy bármibe is belekezdjen! nem csoda ´KEVESEN vagyunk´!!”
 • 9. dodoni 2012. december 08. 15:08
  „5. BFrenky91

  Maximálisan egyetértek veled.”
 • 8. queenmargareth1 2012. december 08. 10:35
  „a rokkantnyugdíjas csak fizikai munkát kap, csak az a baj, hogy tényleg minimális pénzért...
  a magyar nem s<moderálva>hülye szerintem a földműveléshez, csak elszoktak, hogy a sajátjukat kötelesek ugyanúgy karbantartani, művelni, mint a TSZ-ben.
  A TSZ jó dolog volt!!!
  A másik az állandó mindenféle szabályok betartása ellehetetleníti már az elején a gazdák életét.
  Sajnos 23 év alatt nagy mennyiségű terület fekszik parlagon, lesz az enyészetté és utána Tájvédelmi körzet lesz jobb esetben.”
 • 7. Tiszthelyettes 2012. december 08. 09:30
  „6: ha az neked jólcsinálás, hogy a volt tsz-elnökök kilopják maguknak a földek javát az összecsencselt kárpótlási jegyekkel, akkor ez téged minősít!”
 • 6. Mike3 2012. december 07. 22:48
  „egy 700 hektáros földön csodát tennénk. a szakértelem és a szervezettség hiányzik a magyar földművelőből. nem véletlenül paszírozták őket tsz-ekbe anno. sajnos a magyar földművelők nagy része segghülye a földhöz :( akik pedig nem, azokat zöldbárózzák most. pedig ők csak jól csinálták és ennyi”
 • 5. BFrenky91 2012. december 07. 17:19
  „Mindenki azt mondja nehéz a mezőgazdaság bla bla közben aki szereti csinálni az bizony nem tartja annak. A városi ember meg sem értheti ezt és mégis az parasztozza azt aki dolgozik azért h Ő ehessen. Reggeltől estig nem 8 órában dolgozik és nem azt mondja, ahj fáj a fejem, jajj a hátam nem adok az állatoknak enni holnap . Aki mezőgazdaságban dolgozik bizony, megvan a felelősség érzete ami a mai emberek nagy százalékából kiveszett.”
 • 4. mackópajtás 2012. december 07. 14:59
  „Mindenki tudja, hogy a mezőgazdaságban dolgozni nem egyszerű és még rosszul is fizet. Akkor minek választaná bárki is akinek van egyéb lehetőse? És ez addig így is lesz amég a kormány nem döbben rá, hogy támogatni kéne a mezőgazdaságot, mert az országnak vannak jó termő területei.

  " Nem tudom, hogyan tovább, mivel ebben a pillanatban úgy néz ki, egyik gyerek se szeretné továbbvinni a 700 hektáros családi gazdaságot." A megoldás: Amég lehet gyors eladni az egész hóbelebancot és a pénzt betenni valami pénzintézetbe ahol meg lehet fialtatni és jóval kevesebb munkával (szinte mondhatni semmivel) több pénzt csinálni.”
 • 3. flightmode 2012. december 07. 13:22
  „Hogy vállalnák ha a földet meg a támogatást a haveroknak osztják "a nagyok"?!”
 • 2. roxper 2012. december 07. 12:30
  „Nem csoda, a közbülső szereplők, a kereskedők megszedik magukat, a termelők meg egyik napról a másikra tengődnek...”
 • 1. olvastam 2012. december 07. 09:31
  „Legalább ne írták volna oda, hogy rokkantnyugdíjas! Aki nem tud dolgozni a betegsége miatt, azt "visszavezetik a munka világába", bár mozogni is alig tud. Borzalmas! Vagy tudok dolgozni, vagy rokkant vagyok! Egyszer tegye már rendbe valaki az egészségügy ezen részét!
  További jó munkát az Úrnak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vegyesen mozgott a forint csütörtök estére

Az euró 20 órakor 282,90 forinton állt, míg délután fél négykor 283,35 forinton, kora reggel 282,98… Tovább olvasom