Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Túlélésért terjeszkedő megyei cégek

Csongrád megye - Elsősorban Romániában terjeszkednek a Csongrád megyei vállalkozások, mivel a keleti szomszéd 2007 óta tagja az Uniónak. Szerbia is közel van, fejlődnek az üzleti kapcsolatok, de az ottani piac még sovány.
A Bonafarm csoport cégei közül a Pick Szeged Zrt. Romániában és Oroszországban rendelkezik leányvállalattal. Ezek mindegyikét az elmúlt években alapította a vállalat, és csak a Pick által gyártott termékeket forgalmazzák a helyi piacon. A Sole-Mizo Zrt.-nek is van Romániában egy, a vállalat által előállított termékek forgalmazásával foglalkozó leánycége. A szerbiai Leskovacban pedig termelőüzemet működtet 2010 vége óta, amelyik alapvető tejtermékeket gyárt és ad el helyben.

A KÉSZ egész Közép-Európában épít. Illusztráció: delmagyar.hu
A KÉSZ egész Közép-Európában épít. Illusztráció: delmagyar.hu


Szerbia: laposak a pénztárcák

A magyar cégek szerbiai „terjeszkedéséről" a legtöbb információja a 2009-ben alapított Magyar–Szerb Kereskedelmi és Iparkamarának van: Jójárt Miklós ügyvezető alelnök szerint mintegy 400–500 magyar érdekeltséget tartanak számon, és folyamatos az érdeklődés. A legtöbben kereskedni szeretnének, pont a válság miatti szabad kapacitásokat kívánják lekötni. Több-kevesebb sikerrel, mivel odaát is laposak a pénztárcák. Egyébként nagyon egyszerű a kinti cégalapítás, van egyablakos ügyintézés, ezen tehát nem múlik a siker.

A 30 éves KÉSZ csoport 2001 óta van jelen a közép-európai piacokon – mondta Pintyőke Marcell, a KÉSZ Holding Zrt. marketingigazgatója. – A magyar építőipari cégek közül elsőként merészkedtünk külföldre, és stratégiánknak köszönhetően több országban meghatározó vállalattá nőttük ki magunkat. Romániában Kolozsváron, Székelyudvarhelyen és Bukarestben rendelkezünk irodával, ipari csarnokok, logisztikai központok és egy magánkórház kivitelezését végezzük. Ukrajna a legsikeresebb piacunk. Jelenleg élelmiszer-ipari beruházásokat, mezőgazdasági komplexumokat építünk több száz fős létszámmal. Magyarország után a KÉSZ szerbiai leányvállalata is egyre nagyobb lehetőségekhez jut, autóipari beruházásoknál. Dolgozunk a FIAT-nak és pár héttel ezelőtt kezdtük el a MAGNA multinacionális cégcsoport üzemcsarnokának építését. A KÉSZ 2011-ben nyitotta meg oroszországi székhelyét: gyógyszergyárat építünk egy nemzetközi cégnek – tette hozzá a vezető.

5 év alatt építette fel romániai cégét a szegedi, mezőgazdasági termékek, takarmányok, állattenyésztéshez szükséges eszközök forgalmazásával foglalkozó Déli-Farm Kft. Palotás Sándor ügyvezető igazgató elmondta: hosszú út vezetett a tavalyi temesvári cégalapításig, át kellett esni a román partnerekkel való ismerkedésen, a kezdeti bizalmatlanságon.

Eleinte csak az előleg kifizetése után teljesítették a megrendelést, ma viszont már átutalással bonyolítják le a forgalmat. A gazdasági társaság működik, egyre jobb eredményeket ér el. Romániában a gazdák gépeinek technikai, technológiai színvonala alacsonyabb, ugyanakkor megvan az igényük a fejlődésre. A temesvári cég a várost és vidékét látja el áruval, a távolabbról érkező megrendeléseket csomagban küldik el.

Olvasóink írták

 • 3. Mignon 2012. június 15. 19:55
  „Ha csak nekem bantja a fülem (szemem), akkor nem szoltam.
  Bocs.”
 • 2. Mignon 2012. június 15. 19:25
  „"Elsösorban Romaniaban terjeszkednek a Csongrad megyei vallalkozasok,
  mivel a keleti szomszed 2007 ota tagja az Unionak."

  ?

  Klari...!”
 • 1. medvejanos 2012. június 15. 09:37
  „Szóval lesz jövőre 100 ezer új munkahely, de ugyanennyivel kevesebb is ;)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holland bankokat minősített le a Moody´s

Öt holland bankcsoportot minősített le a Moody's Investors Service, amely négy intézet besorolását… Tovább olvasom