Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Új cég nem jól söpör?

Szeged - Panaszkodnak a dolgozók, az intézményvezetők és a terembérlők az új takarítócégre, amely március közepe óta 5 középiskolában dolgozik. A cégvezető visszautasítja a vádakat.
Március 17-étől egy fővárosi cég nyerte el az állami intézményfenntartó pályázatán annak az öt szegedi középiskolának – a Csonka János, a József Attila, a Móra-tápai, a Déri és a Gábor Dénes – a takarítását, ahol korábban a SZINT Szegedi Intézménytakarító Kft. szolgáltatott. (Az önkormányzati cégnél maradtak az általános iskolák, gimnáziumok, sportcsarnokok, kollégiumok és a Vasvári Pál, Krúdy Gyula, Kossuth Zsuzsanna, Kőrösy József, Vedres István középiskola.) Az új cég átvette mind a 32 érintett dolgozót és az eszközök egy részét.

– Hárman voltunk egy épületben, egyikünket áthelyezték, engem meg sarokba szorítottak, hogy vagy vállalom a másik munkáját is, vagy felvesznek mást. Nem tudom, meddig bírom. Maradt a bruttó 105 ezres minimálbérünk, de a körülmények között ég és föld a különbség – panaszkodott egy dolgozó.

Egy másik iskolában dolgozó társa elmondta, hogy nincs területvezető, aki számon tartaná az eszközöket, anyagokat, szabadságokat, helyettesítéseket. Harmadik panaszosunk szerint hetekig nem volt alkalmas gép, amivel a tornatermet takaríthatta volna, addig kézzel törölt fel. Megmutatta, hipót használnak és egy olcsóbb általános tisztítószert, abból is keveset kapnak. Hozzá kevés a törlőkendő, és túl apró a szivacs.

A negyediknél a porszívó volt törött, a takarítószeres kocsit meg cipeli emeletről emeletre, mert nincs másik. A kiadott munkaköpenyt nem használja, mert túl hosszú, fél, hogy leesik a lépcsőn. Ígértek nekik legalább egy tárcsás mosógépet a mopok tisztítására, de nem kapták meg. Korábban a tavaszi szünetben mostak függönyt, tisztították az ablakokat, most kényszerszabadságra küldték őket.

Ilyen aprócska szivaccsal és hipóval képtelenség jó munkát végezni – panaszkodtak a dolgozók. Fotó: DM
Ilyen aprócska szivaccsal és hipóval képtelenség jó munkát végezni – panaszkodtak a dolgozók. Fotó: DM

– Két tornatermet is bérlünk az érintett iskolákban sportolásra. Mióta az új cég takarít, por és piszok van, csúsznak a pályák, esünk-kelünk – írta egy terembérlő. Az intézményvezetők egyike (hivatalosan csak a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, a KLIK engedélyével nyilatkozhatnak) elmondta, nagy a különbség a két cég szolgáltatása között. Másikuk szerint kosz van, nem látni ki az ablakon, szégyenkeznek majd ballagáskor. A harmadik vezető szerint emberfeletti munkát végez a kevés takarító a nagy épületükben, úgy látja, 11 órát is bent vannak. Egyikük jelezte a KLIK-nek a gondot, de azt a választ kapta, oldja meg. Egy szakértőtől megtudtuk: közintézményben nem használható hipó, csak speciális szer, kimutatással az összetevőiről.

Megkeresésünkre Bende László, a Browning Securite Kft. ügyvezető igazgatója hosszú válaszában visszautasította az alaptalan panaszokat, kritikákat. Azt írta, az 5 iskolába közel 10 milliós eszközállományt helyeztek ki. Eszközeik zöme a jelenleg forgalomban lévő legmodernebb olasz és német szervizkocsik, illetve felmosó mopok. Minden intézményben többmilliós önjáró akkumulátoros automata felmosó gépet biztosítanak a tornacsarnokok, folyosók és aulák takarításához.

Takarítószereik nyomon követhető, évek óta használt, engedéllyel rendelkező minőségi anyagok, hiszen azokat a cég rendeli meg a beszállítóktól. A szivacsokat, törőkendőket rendszeresen cserélik az elhasználódás mértékének megfelelően. A cégvezetés ellenőrzi az elvégzett munkát, hiszen ISO-minősítéssel rendelkeznek, de a jövőben helyi csoportvezető koordinál majd.

Tartják a kapcsolatot a gondnokokkal és az intézményvezetőkkel, néhol felmerültek kezdeti nehézségek, de ezeket leszámítva nem érkezett panasz hozzájuk. Munka- és védőruházatot is biztosítanak, a munka- és balesetvédelmi előírásokat maximálisan betartják. Társaságuk évtizedek óta foglalkozik épülettakarítással, ezen belül is iskolák takarításával. A szakmában elfogadott, a Magyar Tisztítástechnológiai Szövetség által meghatározott norma alapján dolgoznak.

Ha eltérést tapasztaltak ettől a normától, ott korrigáltak. A jelenlegi létszám és óraszám bőségesen elegendő a szolgáltatás megfelelő színvonalú elvégzéséhez. A napokban minden iskolába mosógépet helyeznek el. Referenciáik között említett kórházat, iskolákat, irodaépületeket (NAV, kormányhivatalok, közintézmények) és ipari létesítményeket.

Plesovszkiné Ujfaluczki Judit, a KLIK szegedi tankerületének igazgatója érdeklődésünkre azt a tájékoztatást adta, hogy a Browning Securite Kft. szolgáltatásra hozzájuk nem érkezett panasz. Az 5 intézmény takarítására 12 hónapos szerződést kötöttek a pályázaton legolcsóbb ajánlatot adó pályázóval összesen havi 4,1 millió forint értékben.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új és hagyományos energiaipari ágakra válik szét az E.ON

A két vállalat felállítása az év második felében kezdődik meg, és a tervek szerint az Uniper 2016… Tovább olvasom