Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Új döntést hoznak a horvátok Hernádi Zsolt ügyében

A módosult vonatkozó horvát joganyag miatt lesz új döntés, a Mol elnöke fellebbezhet.
Módosult a vonatkozó horvát joganyag, ezért "új döntést" fognak hozni a Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója elleni letartóztatásról, amely ellen a magyar vállalatvezető fellebbezést nyújthat be - idézte a horvát korrupció- és szervezett bűnözés elleni ügyészség (USKOK) közlését kedd reggel a Hina horvát hírügynökség.

A Zágráb megyei bíróság szeptember végén rendelte el Hernádi Zsolt letartóztatását.

A Mol elnök-vezérigazgatóját azzal vádolják, hogy tízmillió euró vesztegetési pénzt fizetett Ivo Sanader volt horvát kormányfőnek azért, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen az INA horvát olajtársaság irányításában. A magyar cég visszautasította a vádakat.

A bíróság nem foglalkozott a letartóztatást elrendelő végzés ellen benyújtott magyar fellebbezéssel. Az indoklás szerint ezt a horvát jogszabályok szerint csak azután teheti meg, hogy megtörtént a vádlott kiadatása Horvátországnak. Hernádi ügyvédei ezt kifogásolva beadványt nyújtottak be a horvát alkotmánybíróságnak.

Az USKOK honlapján hétfő este megjelent közlés szerint módosították a vonatkozó jogszabályokat, ezért új döntést kell hozni Hernádi letartóztatásáról, és a terhelt nyolc napon belül fellebbezést nyújthat be e döntés ellen.

A hivatal nem tért ki rá, hogy van-e összefüggés a horvát jogszabály-módosítás és aközött, hogy Hernádi Zsolt lekerült az Interpol körözési listájáról, ahová néhány nappal azután került föl, hogy a Zágráb megyei bíróság elrendelte a letartóztatását. Az Interpolnál hétfőn azt közölték az MTI-vel, hogy Hernádi ügye jelenleg felülvizsgálat alatt van, amelyet a nemzetközi rendőri szervezet működését ellenőrző független bizottság (CCF) végez.

Jutarnji list: semmi esélye, hogy az INA orosz kézbe kerüljön

A nullával egyenlő az esélye annak, hogy a Rosznyeft vagy más orosz vállalat vásárolhatja meg az INA részvényeit, mivel az Egyesült Államok, a NATO és az EU kemény politikai és gazdasági szankciókat kíván bevezetni Oroszország ellen az ukrajnai beavatkozás miatt – írja a Jutarnji list keddi száma.

Az EU- és NATO-tag Magyarország és Horvátország köteles lesz betartani az Oroszország ellen bevezetett büntető szankciókat. Ilyen ellenséges környezetben kizárt, hogy egy uniós vagy NATO-tagország hosszabb távú gazdasági elképzelésekről tárgyaljon bármelyik orosz vállalattal.

Különösen kényes helyzetben találta magát most a horvát kormány, mivel valószínű, hogy sem Amerika, sem az unió, sem a NATO sem támogatná, hogy az orosz állami Rosznyeft legyen az INA többségi tulajdonosa. Az unió és a NATO is kockázatosnak tartaná egy olyan állam kezébe adni a regionális és a horvát energiakészleteket, amelyik képes volt megsérteni Ukrajna területi integritását és a nemzetközi szerződéseket – figyelmeztet a Jutarnji list. A lap szerint mindez azt jelenti, hogy a magyaroknak és a horvátoknak tovább kell folytatniuk a megbeszéléseket és meg kell próbálniuk összhangba hozni az eltérő érdekeiket.

Nem fenyegethetik egymást az INA-részvények eladásával harmadik félnek, mert ekkor az INA még azelőtt tönkre mehet, mielőtt a horvát és a magyar fél felfogja a helyzet komolyságát – fejezi be a lap.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyengült a forint hétfőn

Az eurót este 7 órakor 313,18 forinton jegyezték a délutáni 312,64 forint és a kora reggeli 311,42… Tovább olvasom