Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Új iparág: a megújuló energia

Szeged - Magyar Annának, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnökének és Szabó Gábornak, az SZTE rektorának, a tanácskozás fővédnökeinek köszöntő szavaival kezdődött el tegnap, Szegeden, mintegy 200 résztvevővel a ma is folytatódó energiagazdálkodási és megújuló energetikai konferencia az egyetem tanulmányi és információs központjában. Az első előadást Balogh László, a Magyar Megújuló Energia Szövetség elnöke tartotta.
Szabó Gábor rektor az előadások szünetében lapunknak elmondta: a két nap során a megújuló energia felhasználásával, alkalmazásával, társadalmi és műszaki aspektusaival foglalkoznak a szakemberek. Tudni kell – folytatta –, a megújuló energia nemcsak azt jelenti, hogy a házon napelem van, hanem egy komoly iparágat, amely embereket foglalkoztat, amelyben minden egyes fejlesztés mögött bonyolult gazdaságossági számítások állnak árkalkulációról, megtérülésről. Magyarországnak még nagyon sok tennivalója van ezen a területen, ha az uniós direktívákat követni akarja, és a kitűzött célokat 2020-ig el szeretné érni – jelentette ki Szabó Gábor.

Tegnap olyan témákban hangzottak el előadások, mint a zöld közlekedés, egy biogázüzem tapasztalatai, a biodízel előállítása, valamint a geotermikus alapú kombinált alternatív energetikai rendszertervek a dél-alföldi régióban.

Olvasóink írták

 • 5. mj52, 2010. október 04. 21:08
  „A pályázat is lehet varázsszó, meg a sültgalamb is, nem csak a méregdrága gyári, pályázattal támogatott napkollektor a működőképes, hanem a házilag barkácsolt levegős sör, vagy a vizes kollektor is.
  A fűtést kiváltani nem lehet vele, de rásegiteni, számlát csökkenteni igen.
  A nap mindenkinek süt, adómentes ,(most még) kitalálni se kell, elég bepötyögni és válogatni is lehet: www. nakollektor.hu .”
 • 4. Mathiasking 2010. szeptember 24. 10:31
  „Csak annyit a témához: a fiam ezzel foglalkozik. A jelenlegi város vezetése szóba sem állt vele illetve a céggel. Miért? Nincs rá szükség, mert a beruházást a cég állná és a megtérülési idő túl rövid lenne és egyébként is nincs haszna belőle a város vezetésének. Értem én. Nem megy a zsebbe semmi.”
 • 3. jozko 2010. szeptember 24. 09:53
  „No igen, a varázsszó: pályázat!
  Pályázaton nyert pénz, amiért nem kell előre dolgozni, lehet osztogatni a lehetőséget sógor-koma-jóbarátnak!
  Csak tudnám, hogy az istenbe tudták eleink az I. vh, Trianon, a II. vh. után ujjáépíteni az országot, kivérezve. sokan özvegyen, árván, szinte semmi támogatás nélkül, jóvátételi kötelezettségekkel terhelve?
  Háborút ugyan Mátyás kiráky óta nem nyertünk / hála seggfej politikusaiknak és hadvezéreinknek/, viszont a népben midig volt kitartás, tartalék energia!
  Jól meg is élnek belőle egyesek!
  Valószínű, ez lesz a megújuló energiatermelés sorsa is:
  Akkor fognak hozzá, ha kevesen nagyot kaszálhatnak, de mire a szélesebb tömegekhez is elér, annyi lesz az olcsóságnak...”
 • 2. Szegediember 2010. szeptember 24. 08:34
  „Az a baj, hogy még nincs meg a megtérülés emberi léptékkel nézve elfogadható határon belül.
  Amint az Unió pályázatot ír lehet miről beszélni...”
 • 1. jozko 2010. szeptember 24. 08:08
  „Jópár terv a fiókokban hever.
  Elővenni, leporolni, felülvizsgálni.
  Kitalálni már nem sokat kell!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érdemes euróra váltani a frankhiteleket

A devizahitelesek számára aggasztó forintgyengülés legjobb ellenszere a hitelek átváltása lehet; a… Tovább olvasom