Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Új részvénypiaci kategóriát vezet be a tőzsde

Új részvénypiaci kategóriát vezet be szeptember 3-án a Budapesti Értéktőzsde az úgynevezett technikai bevezetéssel tőzsdére került cégek számára - olvasható a holnapon.
Az úgynevezett "T" kategóriába azok a társaságok kerülhetnek, amelyek a nyilvános kibocsátást mellőzve, pusztán technikai bevezetéssel kívánnak piacra lépni a jövőben.

A változás ugyanakkor érinti a BÉT-re már korábban bevezetett részvénykibocsátók egy részét is, a „B" kategóriában ugyanis számos olyan társaság szerepel, amely az elmúlt néhány évben lépett tőzsdére, de nem volt még nyilvános kibocsátása. Számukra 1 év türelmi idő áll rendelkezésre a nyilvános tranzakció végrehajtására a "B" kategóriában maradáshoz.

A közlemény szerint az új kategória bevezetésével a BÉT egyrészt szeretné hangsúlyosabban megkülönböztetni a cégeket, hogy a tőzsde szegmentációja még átláthatóbb legyen. Másrészt a tőzsdére lépést fontolgató társaságok figyelmét is jobban rá kívánja irányítani a technikai bevezetés lehetőségére, mint a szabályozott piaci megjelenés legegyszerűbb formájára.

"A "T" kategóriából a későbbiekben könnyebben fel lehet lépni felsőbb kategóriába, amennyiben az adott cég nyilvános tranzakciót hajt végre - idézi a közlemény Katona Zsoltot, a tőzsde vezérigazgatóját, aki elmondta: biztosak vagyunk benne, hogy ezzel a lépéssel növelni tudjuk mind a jelenlegi „B" és „A" kategória presztízsét, mind a nyilvános tranzakciók megítélését is, hiszen meggyőződésünk, hogy előbb-utóbb minden cég ezeket a magasabb, prémium kategóriákat célozza majd meg".

Varga-Balázs Attila, a kibocsátási és tagi igazgatóság vezetője az MTI-nek elmondta: a jelenleg a tőzsde "B" kategóriájában szereplő cégek közel felét érinti a változás, ezek az egy év türelmi idő leteltével potenciálisan átkerülhetnek a "T" kategóriába. Az átsorolás a 2005 után tőzsdére került cégeket érintheti, előtte ugyanis a tőzsdére lépés feltétele volt a nyilvános részvény tranzakció lebonyolítása.

Az elmúlt néhány évben több cég is technikai bevezetéssel került tőzsdére, például a Biomedical, a Kulcs-Soft, a Kreditjog, a Nordtelekom, az Optisoft, az Őrmester, a KEG, a Plotinus vagy a Visonka.

A technikai bevezetéssel tőzsdére lépett cégek közül sem mindet érinti a változás, hiszen vannak cégek, amelyek bár ily módon léptek parkettre, időközben végrehajtottak nyilvános tranzakciót, ilyen például a 2011 őszén parkettre lépett Masterplast. Ezen túlmenően szintén nem kerülhet át a "T" kategóriába azon cég részvénye, amely a technikai bevezetést követően időközben bekerült az "A" kategóriába és jelenleg is ott tartózkodik, mint például az 2010. júliusában tőzsdére került Appeninn - ismertette Varga-Balázs Attila.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emelkedik a gázolaj ára, a benziné nem változik

Három forinttal emeli a gázolak árát szerdán a MOL. A benzin nem változik. Tovább olvasom