Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Új szakképzési törvény: vége a rövid tanfolyamoknak

Szeged - Új szakképzési törvényünk van szeptember 1. óta, amely „betereli" az iskolákba a felnőttképzést. Azért, mert olyan óraszámokat ír elő a legtöbb szakmákban, amelyeket nem tudnak kifizetni az emberek a szabadpiacon. Vége a 3–6 hónapos tanfolyamoknak.
A biztonságiőr-piac

A lapunknak név nélkül nyilatkozó, biztonsági őröket képző cég munkatársa a következőkről tájékoztatott: az ő helyzetüket is megnehezíti az új szakképzési törvény. Eddig 180 óra, azaz 2 hónap, 6 hétvége alatt lehetett bizonyítványt szerezni, a jövőben 360 óra kell hozzá. A korábbi 45 ezer forint helyett a duplájába kerül majd a papír a munkanélküliek legnépszerűbb szakmájában. Ezt a képzést még nem terelték be az iskolákba.

– Augusztus végén az utolsó tanfolyamainkat indítottuk el a régi szakképzés rendszerében – mondta egy felnőttképzéssel foglalkozó kft. ügyvezető igazgatója –, mivel szeptember 1-jétől nagyon magas óraszámot határoztak meg a törvényben. Ezt a mennyiséget a szombat-vasárnapi órákkal csak 2 év alatt lehetne teljesíteni. Ami azt jelenti, lehúzhatjuk a rolót, mivel nem lesz jelentkezőnk. Az a réteg ugyanis, amelyik még ki tudta fizetni a 3–6 havi képzés költségeit – részletekben –, nem tud megbirkózni egy 2 éves tanfolyam akár tízszeres kiadásaival, és nincs elé szabadideje sem a munkája mellett.

A 20 éve szakképzéssel foglalkozó cég vezetője elmondta: szinte telt házas tanfolyamaik voltak. Csongrád megyében többek között bolti eladó, boltvezető, szakács, cukrász, szociális gondozó, ápoló szakmában indítottak 2-4-6 hónapos OKJ-s képzéseket, amelyekért 65–180 ezer forint közötti összeget kértek a honlapjuk szerint. Ezek azért népszerű szakmák, mivel itthon is, külföldön is el lehet velük helyezkedni.

Vége a 3-6 hónapos tanfolyamoknak. Fotó: Frank Yvette
Vége a 3-6 hónapos tanfolyamoknak.
Fotó: Frank Yvette

– Az új szakképzési törvény magasabb óraszámot ír elő, amit inkább iskolarendszerű képzésben lehet teljesíteni – tájékoztatott Döbör András, az egyetem pedagógusképző kara Szakképzési, Továbbképzési és Távoktatási Központjának igazgatója. – Az egyetemen például mérlegképes könyvelő, közbeszerzési referens, logisztikai ügyintéző költségtérítéses OKJ-s képzésekre lehetett beiratkozni: mivel ezek nagy részénél is emelték az óraszámot, fizetni is többet kell majd. Tartok tőle, hogy kevesebb jelentkezőnk lesz a jövőben. Amit például eddig 200-250-300 órában, pénteken és szombaton tanítottunk meg 1 év alatt, arra 800 órát írnak elő. Ezt vagy 2 év alatt lehet teljesíteni, vagy sűrűbben kell megtartani az órákat.

Tóth Károly, a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Dékáni Hivatalának vezetője – szegedi önkormányzati képviselő, korábban szakképzési területen dolgozott – elmagyarázta: eddig a felnőttképzés nem volt iskolarendszerű, nem írták elő a kötelező óraszámot, és engedélyezték a vizsgára való egyéni felkészülést. Tehát aki szakácsként dolgozott egy étteremben, de nem volt róla papírja, az a sikeres vizsgával megszerezhette. A törvénnyel szerinte egy ponton lehet egyetérteni: kiszűri azokat, akik „fedezet nélküli bizonyítványt" állítottak ki. Ugyanakkor a nagyon magas óraszámok miatt szinte elérhetetlenné teszi az emberek számára, hogy felnőtt fejjel új szakmát tanuljanak. Kinek van ideje arra, hogy munka mellett újabb 2-3 évre beüljön az iskolapadba?

Hol lehet tanulni?

A felnőttképzéssel foglalkozó intézményekben nappali, esti és levelező tagozaton lehet OKJ-s szakmát kitanulni, amennyiben az iskola megkapja a normatívát, akkor ingyenesen. Általában a levelező tanfolyamokért kérnek költségtérítést.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. Roland1000 2013. október 06. 19:47
  „Bertife, akiből két hónap alatt faragtak szakácsot, azt nem engedik egyedül főzni, és nem is kerül olyan állásba. Ti tényleg ilyen ütődöttek vagytok, hogy ne,m látjátok, mekkora szégyen, hogy nem engedik a gyorstalpalókat, amikor soha nem látott munkanélküliség van, és az emberek család mellett, gyerekek mellett is kénytelenek pályát változtatni, ha nem tudnak a sok év alatt tanult szakmájukban elhelyezkedni? Még a gyorstalpalók árai is a fellegekben jártak sokszor... Ki tudja majd megfizetni a méregdrága tanfolyamokat?”
 • 30. bertife 2013. október 02. 11:23
  „Nem szeretnék olyan étteremben ebédelni,ahol a kaját olyan ember készíti,akiből 2 hónap alatt faragtak szakácsot!”
 • 29. Roland1000 2013. október 02. 10:20
  „Kormoska, szerintem agyrém, amit írsz. Most rá fogják kényszeríteni az embereket, hogy az eredeti szakmájukban tudnak csak elhelyezkedni, és hogy beérjék azzal az éhbérrel, amit azzal keresnek, ha azzal külföldön nem tudnak elhelyezkedni.

  Szorgalommal, rátermettséggel az összes olyan szakmát ki lehet tanulni egy gyorstalpalón - de még anélkül is sokkal tökéletesebben és jobban lehet űzni, mint ahogy azok, akik 4 év alatt tanulták ki -, amelyekhez nem kell különös szakértelem. Egy boltosnak nem kell, egy felszolgálónak nem kell, és had ne soroljam! Az ápoláshoz sem kell, mert aki szeret másokon segíteni, szeret másokat gondozni, az csak a gyakorlattal, az élesben végzett munkával is hamar belejön.

  És a gyorstalpalókon is szakemberek oktattak. Ők nagyon is jól tudják, hogy melyek az adott szakmának azon alapelemei, amellyel azt a szakmát már el lehet kezdeni művelni.

  És még valami, kormoska! A legtöbb helyen a papír csak formaság, és a már egy adott szakmában dolgozók sokszor utólag, már munka közben szerzik meg azokon a bizonyos gyorstalpalókon a szakképesítést.

  Amiben nem élsz benne, azzal kapcsolatban minek okoskodsz? Ha nem a saját bőröd a tét - márpedig úgy tűnik, hogy nem -, akkor minek örömködsz azon, hogy sok család kerül nehéz helyzetbe emiatt az agyrém döntés miatt?”
 • 28. furioso 2013. október 02. 09:22
  „14. booo
  Miért baj az, hogy a szakiskolákban a szakmai tárgyakon kívül tanultak az általános műveltséget javító tárgyakat (matematika, fizika, magyar nyelv és irodalom, történelem, esetleg idegen nyelv, stb.)?
  Mert neked nehezedre esett ezeket elsajátítani, a saját példádon okán nem kell általánosítani!
  Most is az érettségit és szakmákat adó szakközépiskolákat kellene preferálni.”
 • 27. kormoska 2013. október 02. 09:22
  „18.tótkomlósi

  Igazat adok neked,a szakmájához kiegészítő tevékenységet tanulóknál túlzás ez a szigor!
  Az is igaz,hogy így lassabban-nehezebben fognak piacképes szakmához jutni a munkanélküliek,átképzésre jelentkezők.
  Nehéz itt igazságot tenni......”
 • 26. kormoska 2013. október 02. 09:15
  „Lehet,hogy megköveznek érte,de én ezt jó hírnek tartom!
  Nem hígulnak tovább az amúgy is telített szakmák,és a már megszerzett végzettséggel rendelkezőknek könnyebb lesz elhelyezkedni.
  Véleményem szerint egyes szakmákat(szakács,cukrász,ápoló)nem is lehet 2-4 hónap alatt megtanulni,minőségibb lehet az oktatás.

  Annak idején(97´-ben)még 5 hónapig tartott nekünk a vagyonőrtanfolyam+még egy hónap volt a fegyvervizsga!
  Még tankönyvből tanultunk,a szegedi rendőrségi lőtérre jártunk lövészetet tanulni,és 4-5 más városból jött rendőrtiszt előtt vizsgáztunk.....,és volt olyan aki nem ment át elsőre.Ma pedig.....
  A mai gyorstalpalóknak nincs sok értelme,futószalagon bocsátják ki pl az olyan vagyonőröket,akikre egy kerítés őrzését nem bíznám rá(tisztelet a kivételeknek).

  Az biztos,hogy a tanulók gyors"forgatásából"élő iskolák és tanfolyamszervezők most lehúzhatják a rolót,illetve azok akiknek csak a gyors papír kellett most ráfáznak......,bár a munkaügyi központok már amúgy se nagyon adnak támogatást tanfolyamokhoz.”
 • 25. info 2013. október 02. 08:34
  „22. hangman 2013.10.02. 07:14 -Bocsnat de nincs ellentmondás.
  Régen ha bementél egy fehérnemű vagy konfekció üzletbe az eladó meg tudta mondani milyen anyagból készült amit vásároltál. Rád nézett és tudta a méretedet. Élelmiszer üzletben tudta az eladó mit árul. Ma ez nincs. Mert nincs ami motiválná az eladókat. Az idősebb kollégákra szinte nincs is szükség mert olcsó pénzért tud fiatal szakképzetlent alkalmazni. Ma sajnos sokan még mindig nem is tudják mit jelent a "HACCP". Ma egyáltalán nem arra van szükség, hogy minél több ´felesleget termeljenek az oktatásban mert valakinek érdeke hanem hasznosítható iskolai végzettséget szerezzenek az emberek-de nem patika áron, mert ilyen fizetésekkel nem térül meg soha-nekünk."13. lukrecia 2013.10.01. 18:12 "
  11. azbest 2013.10.01. 17:10-OKJ-s képzések -ma már szinte mindhez érettségi kell.”
 • 24. Linka11 2013. október 02. 07:28
  „Tipikus Fideszes megoldás !Egy betegeskedő de működő rendszert,-"majd én megmondom !-"alapon reformálnak. A legtöbb
  szakmát gyakorlati alapon max egy év alatt meglehet tanulni,legalább is kezdő szinten.Akinek nincs érzéke egy adott szakmához az meg, három év alatt sem fogja sokkal jobban tudni.Ennek a kormánynak sokadik át nem gondolt,"csak azért is" intézkedése ez !Én a politikusoknak is elrendelném a négy éves alapképzést a "szakmájukban" fő tétel lenne; A POLITIKUSI MUNKA AZ SZOLGÁLAT, NEM A HATALOMMAL VALÓ ÉLÉS /VISSZA ÉLÉS/!”
 • 23. queenmargareth1 2013. október 02. 07:15
  „20 szerintem vannak egyetemet végzett szakácsaink.”
 • 22. hangman 2013. október 02. 07:14
  „Látod info pont ez a baj, hogy ők nem ültek be tanfolyamra, ahol kommunikációt is tanulnának és nincs egy olyan vezető aki ezt meg is követelné, saját magaddal keveredtél ellentmondásba.”
 • 21. Roland1000 2013. október 01. 23:04
  „Tótkomlósi, azokat se terelgesse be, akik teljesen új szakmát tanulnak - a többség teljesen új szakmát tanul - , mert nincs idő és pénz évekig iskolába járni.

  És Infonak igaza van. Ma már hiába kérdezek bármit az eladótól, mert előbb mondja azt, hogy nincs, mint hogy segíteni akarjon. Én sokszor tapasztalom ezt. Vissza kéne jönnie annak az időnek, amikor az számított, hogy ki mennyire szorgalmas és tehetséges, nem pedig a papír...”
 • 20. Power 2013. október 01. 22:35
  „Ha így folytatjuk, egyetemet végzett szakácsaink lesznek...”
 • 19. info 2013. október 01. 20:48
  „3. hangman 2013.10.01. 14:03 -Ha hagyományos kiszolgálási formaként üzemelne a kereskedelem akkor érthető lenne,talán még áruismeretet is tanul hatnának.De ma semmit sem lehet egy eladótól kérdezni,még csak annyit sem, hogy ez vagy az van-e még vagy hol található mert a válasz az mindenre-ott van a polcon minden ami kapható. Ehhez már végképp nem kell iskolai végzettség.
  7. hangman 2013.10.01. 15:10 - ugyan már, a piacról megy a cukrászdába a zöldség s a tojás-ott is árulnak már és kész.
  Ha így haladunk mindegy mi hol van-vagy nincs.
  Ezzel csak generálják a munkanélküliek számát.”
 • 18. tótkomlósi 2013. október 01. 20:22
  „Na de könyörgöm, ha egy SZAKMÁVAL RENDELKEZŐ ember a szakmájában egy KIEGÉSZÍTŐ végzettséget akar szerezni akkor mi a fészkes francnak kell két évre iskolába vonulnia horibilis összegért????

  Ez egy elmebeteg volt aki ezt kitalálta és bevezette!!!!!!

  Ha egy totál új szakmát akar tanulni akkor terelgesse be, de az, hogy minden OKJ képzés ilyen, az már őrület!”
 • 17. PipiczGabor 2013. október 01. 20:09
  „Így szeretünk Magyarország.14-ben ha újra hatalomra kerül ez a garnitúra, melynek nagy a lehetősége a sok mosott agy miatt, akkor ez az ország ki fog ürülni, bár ne úgy legyen.”
 • 16. Roland1000 2013. október 01. 19:40
  „Grafika! Van egy ismerősöm, aki papír nélkül kezdett el dolgozni boltosként és pár hét után őt léptették elő, mert ő dolgozott a legjobban, nem azok, akik 4 évig kereskedelmibe jártak... Na ehhez mit szólsz? Mert a rátermettséget, szorgalmat nem az iskolában tanulja meg az ember, hanem vele születik.

  És grafika, a tanfolyamokra elsősorban azok járnak, akik a szakmájukban - mert van nekik már legalább egy, amit évekig tanultak - nem tudnak boldogulni, és már családjuk van, amit nem sok év múlva, hanem minél előbb el kell tartani. Te nagyon fiatal lehetsz, hogy nem érted, hogy mi a helyzet. Ennek is oka van. Itthon akarják tartani az embereket.”
 • 15. queenmargareth1 2013. október 01. 18:50
  „14, igaz, mert mi is 4+1 évet tanultunk és abban az évben nem fogadták el végzettségnek a technikusit és új vizsga mindenből az életben, ami nagyon eltért a tanultaktól:)De már nem is létezik a szegedi vasútforgalmi:(”
 • 14. booo 2013. október 01. 18:26
  „Elnézést, de véleményem szerint abban a szakiskolában a 3 év alatt annyi feleslegeset IS "tanult", hogy egyenlő lehet egy sűrített, csak a szakirányra koncentráló tanfolyammal! Ugyanis a szaktantárgy(ak)on kívül tanult matekot, magyart, történelmet, fizikát és volt tornaórája is! Ha kivonogatjuk ezeket a tantárgyakat, már is a tanfolyami idő 1 évhez lyukadunk ki! Akkor minek üljenek éveket a padban?”
 • 13. lukrecia 2013. október 01. 18:12
  „A rendelet meghozoinak uzenem, egy normalis szakmat 4 ev alatt sem lehet igazan megtanulni. Minden szakmat helyi szintre kell alkalmazni, betanitani. Az alapokat az egyszerubb szakmakban 1-2 honap alatt tokeletesen el lehet vegezni. Sajnos a magyar szakmai kepzes ugy indul , hogy a multat kezdik tanitani, pedig a jovot kellene. A multat nem oraszamban kell leadni, az legyen a tanulo onszorgalma. Valoban kinyirtak ezzel a dontessel az egyszerubb szakmakat keresok igenyeit. Egyet ertek a cikkben szereplo szemelyek velemenyevel. 2-3 evet nem sokan fognak vallalni egy uj szakmaert, nem is beszelve a novekvo koltsegekrol is.
  A kepviselok ismet melle lottek, mi meg kezdjunk orszagos szavazasba, hogy az osszes kepviselo felsofoku, 5 eves iskola utan lehessen csak kepviselo.
  Ismet a kisemberen , a dolgozni akarokon utottek, arcatlanul, szemet modon.”
 • 12. hasasmacska 2013. október 01. 17:35
  „Én jelenleg bútorasztalosnak tanulok, mivel a diplomámmal nem tudtam elhelyezkedni. A munkaügyi központ fedezi, kapunk tankönyveket, ami eddig rendben van. A vicc az, hogy 33 525 Ft-ot kapunk, mint támogatás, és emellett szigorúan tiltott még az is, hogy akár 2 órában bejelentettként dolgozzunk valahol. Ennyi pénzből persze meg lehet élni. Az a szerencsém, hogy a szüleim támogatnak. Az én képzésem, de a szobafestő vagy a targoncás is alig indult el a kevés jelentkező miatt.”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

208 milliós csúcsjövedelem a megyében

2012-ben egy 55 éves Csongrád megyei férfi a NAV adatai szerint 208,3 millió forintot keresett. Az 1 százalékos felajánlások rendelkezéseinek hattizede érvénytelen. Tovább olvasom