Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Új Széchenyi Terv - milliárdok a gazdaságnak

A második Orbán-kormány 2010. július 28-án bocsátotta társadalmi vitára az Új Széchenyi Tervet, a talpra állás és felemelkedés fejlesztéspolitikai programot, amely hét területre - az egészségiparra, a zöld gazdaság fejlesztésére, a lakásprogramra, az üzleti környezet fejlesztésére, a tudományra és innovációra, a foglalkoztatás bővítésére, a tranzitgazdaságra - koncentrál.

A vitairathoz 2010 szeptember közepéig lehetett javaslatot tenni, majd ezt követően széles körű társadalmi konzultációkon mondtak véleményt a társadalmi, szakmai és civil szervezetek. Az Új Széchenyi Terv jövőképet ad a következő két évtizedre, prioritása a munkahelyteremtés és a magyar kkv-k helyzetbe hozása, amelynek révén 2020-ig mintegy egymillió új munkahely jöhet létre. Ennek érdekében 2011-ben a pályázati források közel 90 százaléka jut direkt vagy indirekt módon a kkv-szektorra. Az Új Széchenyi Tervhez kapcsolódó uniós források pályáztatási rendjének egyszerűsítéséről a kormány rendeletet fogadott el. Az eddig szakaszonként külön jogszabályban szabályozott pályázati feltételek helyett most egy egységes szabályozás jön létre. A kormány reményei szerint ezzel átláthatóbb lesz a rendszer, könnyebb lesz tájékozódódni és gyorsabb is lesz a pályázás. A legfontosabb újdonság, hogy az eddigi, nagyrészt kétfordulós helyett egyfordulós pályázatokat írnak majd ki. Emellett egyszerűsödik és rövidül is a bírálati eljárás. A szerződéskötési idő is csökken azzal, hogy egységes általános szerződési feltételek lesznek minden pályázathoz, így a pályázók előre tudják majd, hogy mik a kötelezettségeik.

Az első Orbán-kormány gazdaság- és társadalomfejlesztési programja, az Első Széchenyi Terv 2001. január 15-én indult. Az akkori Gazdasági Minisztérium 55 pályázatot hirdetett meg 100 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra. Másfél év alatt az Első Széchenyi Terv a rendelkezésre álló 200 milliárd forint állami forrással 600 milliárd forintot mozgatott meg a gazdaságban. A 2001 és 2006. közötti évekre kitekintő, középtávú fejlesztési program hat fő programterületet - a vállalkozáserősítés, a turizmus fejlesztés, a lakásprogram, a regionális gazdaságfejlesztés, az energiatakarékosság és az aktív foglalkoztatás - ölelt fel, és mintegy 60 alprogramot tartalmazott. Ezt egészítette ki az állami autópálya-építési program. A terv azonban gyakorlatilag csak az első Orbán-kormány alatt 2002 májusáig működött, a következő kormány, a Medgyessy-kabinet alatt fokozatosan megszűnt. Az Első Széchenyi Terv egyetlen eleme maradt fenn tartósan, a Széchenyi Hitelkártya. A Széchenyi Kártya indulása óta 860 milliárd forint hitelt nyújtottak a kártya segítségével a kis- és középvállalkozásoknak, 140 ezer vállalkozó kapott eddig Széchenyi Kártyát. Az idén 130 milliárd forint hitelt helyeztek ki a Széchenyi Kártya termékeivel.

Olvasóink írták

 • 8. szilléri 2011. január 15. 20:35
  „Ugyan már ! Gumicsont a hülyéknek!

  Normális vállalkozást nem kell és nem szabad támogatni !
  Élni és életbe hagyni.

  Gyengéket támogatni taktikai hiba ! Természetes szelekció útjába állni genetikai beavatkozás!

  Erőseket támogatni meg aztán ,,maffia" vagy a verseny szűkítése !

  Egyszerűbben távfutás amikor a ,,csókos" biciklivel indul a versenyben!”
 • 7. andreasz 2011. január 14. 12:11
  „Index cikkrészlet: Még idén lesz 1100 milliárdunk: " ....Így a mostani kormánynak is fontos a Moszkva tér megújítása, a szegedi szuperlézer sorsa - pontosabban, ahogy Fellegi fogalmazott: "a városon túlmutató, a régió egészét magába foglaló fejlesztési program" -, a Puskás stadion rendbetétele, a zsámbéki medence általános fejlesztési programja, ..."

  Ezt csak az index tudósítója hallotta ki, a Dm nem? Már ami a szegedi szuperlézert illeti?”
 • 6. 266722 2011. január 14. 08:58
  „Megjött a lé,lehet osztogatni a piramis tetején lévőknek.A hangyák meg huzzák össze a már lyuk nélküli nadrágszijat.....”
 • 5. Larsson 2011. január 14. 08:53
  „3.

  Tévedsz, szemüveg le...”
 • 4. dmonlájn 2011. január 14. 08:44
  „ezzel csak az a baj, hogy ez a pénz az Uniós pályázati pénzek átcsoportosításával jött létre, tehát .... inkább nem mondok semmit!”
 • 3. frakk 2011. január 14. 08:17
  „2 Larsson: összekevered a Fideszt az Mszp-vel?? Amiről te beszélsz az volt a múlt, abba buktatok bele ennyire világméretűen csúfosan.”
 • 2. Larsson 2011. január 14. 08:07
  „Csókosok, választási támogatók, külföldi érdekeltségű cégek...”
 • 1. florian70 2011. január 14. 06:41
  „Haverok ,buli fanta ..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Frank-euró átváltás: vegyem, ne vegyem?

Egykor a legjobb üzlet varázsigéje, később a tönkremenés egyik legvalószínűbb receptje az adós számára, ma ismét mérlegelés tárgya. Tovább olvasom