Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Újabb magyar devizahiteles ügyet tárgyalhat az Európai Bíróság

Az Európai Bíróság arról dönt majd, hogy elegendő-e a végrehajtás elrendeléséhez a közjegyző közreműködése.
Újabb magyar devizahiteles ügyben tarthat tárgyalást ősszel az Európai Bíróság, a perben a hazai közjegyzők szerepét tekintheti át a luxembourgi testület - írja a Magyar Nemzet hétfői számában.

Az Erste-ügyként emlegetett per részleteiről Lehóczki Balázs, a luxembourgi bíróság sajtóosztályának munkatársa a lapnak elmondta, hogy egy magánszemély 2007 végén vett fel svájcifrank-hitelt a pénzintézettől, az adós kötelezettségvállaló nyilatkozatot tett, amit közjegyzői okiratba foglaltak.

A lap írása szerint a dokumentum akkor nyert különös jelentőséget, amikor az ügyfél nem tudta fizetni a törlesztő részleteket, az irat miatt a végrehajtás megindításáért a hitelintézetnek nem kellett bírósághoz fordulnia, elegendő volt a közjegyzőt megkeresnie, és indítványozni az úgynevezett végrehajtási záradék kiállítását.

A közjegyző eleget tett a bank kérésének, a hitelfelvevő azonban úgy véli, a folyamat jogszerűtlen volt, szerinte a közjegyzőnek - az uniós szabályok miatt - a megállapodás aláírásakor kötelessége lett volna vizsgálni, hogy a devizakölcsön-szerződés tartalmaz-e tisztességtelen feltételeket - írja a lap.

Az Európai Bíróság arról dönt majd, hogy - a közösségi rendelkezések szerint - elegendő-e a végrehajtás elrendeléséhez a közjegyző közreműködése, de az is kiderülhet, a közjegyző köteles-e áttekinteni a szerződést, megvizsgálni az egyes kikötéseket - számol be a napilap.
Lehóczki Balázs a lappal közölte: a perben ősszel tarthat tárgyalást a luxembourgi testület.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még mindig olcsóbb az importtej, mint a hazai

Próbavásárlást tartott a tejtermelők delegációja több szegedi áruházban. Azt nézték meg, hogy májusi demonstrációjuk óta még mindig olcsóbb-e az importtej a magyarnál. Olcsóbb volt. Tovább olvasom