Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Újabb mentőöv a településeknek: most is Csongrád kapta a legnagyobb segítséget

Csongrád megye - Megyénkben 33 eladósodott önkormányzat kapott 310 millió forintos állami segítséget. A megyei önkormányzat 25 milliós támogatást igényelt, bérfizetésre.
Lejárt közüzemi számlák kifizetésére és elmaradt bérekre kaptak támogatást az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került önkormányzatok. Pénteken kihirdette a pályázatok második ütemének eredményét Tállai András. Az önkormányzati államtitkár bízik benne, hogy a települések arra használják a pénzt, amire kapták. Ebben a körben 1221 hazai helyhatóság kért és kapott segítséget. 33 település pályázott Csongrád megyéből; együttvéve 310 millió forintot nyertek. Az összegek szombaton megérkeztek az önkormányzatok számlájára.

Mennyi pénzt igényeltek az önkormányzatok? Erre a Belügyminisztérium nem válaszolt. Azt javasolták, hívjuk fel a polgármesteri hivatalokat egyenként. Arra sem feleltek, hogy milyen elvek alapján kapott valaki pont annyit, amennyit kért, vagy kevesebbet. Eddig az idei évre ígért 31 milliárdos önkormányzati mentőcsomagból a települések két pályázaton összesen 19,2 milliárdot, a megyei önkormányzatok 3,55 milliárdot kaptak. A Csongrád megyei önkormányzat most nyert idén először támogatást. 25 milliót igényelt és kapott, bérek kifizetésére. Korábban 995 milliót kért, de elutasították a kérést.

Milliók

Ambrózfalva 5, Apátfalva 5, Árpádhalom 5, Ásotthalom 15, Csanádalberti 4, Csanádpalota 10, Csongrád 65, Derekegyház 5,5, Deszk 5, Dóc 6, Eperjes 5, Fábiánsebestyén 12, Felgyő 1,5, Földeák 6, Klárafalva 4, Kübekháza 5, Magyarcsanád 5, Maroslele 8, Mártély 5, Mindszent 6, Nagyér 4, Nagylak 3, Ópusztaszer 10, Öttömös 4, Pitvaros 4, Ruzsa 6, Székkutas 10, Szentes 40, Tiszasziget 11, Tömörkény 4, Újszentiván 1,5, Üllés 15, Zákányszék 15 milliót nyert.

Mindkét idei pályázati fordulóban a megyéből Csongrád városa kapta a legnagyobb falatot; tavasszal 140 helyett 48 millió jutott a városnak, most annyit nyertek, amennyit kértek: 65 milliót. Ekkora segítségre, mint idén, még nem volt példa a településen. A mostani dotációval az országban a 7. helyen állnak. Kőrösi Tibor polgármestertől megtudtuk: a pénzt víz-, gáz-, intézményi villany- és közvilágítás-, valamint távhőszámlákra költik, és közétkeztetésre is futja belőle. Szentes 123 milliót kért, 40-et nyert. Még nem tudják, melyik számlát fogja „betakarni" a pénz. Náluk ebben az évben fordult elő először, hogy késtek a számlafizetésekkel.

Nagylak gazdálkodása nem igényelné ezt az „önhikit", ha az állam öt éve nem tartozna a határnál működő állatpihentető évi 2,5 milliós költségével. Most 9 milliót igényeltek, a harmadát kapták meg. A legkisebb összeg Felgyőé és Újszentiváné. Felgyő 1,5 milliót kért és kapott, ezzel megoldódik likviditási gondja. A falunak másodszor dobott a tárca mentőövet; tavasszal 8 milliót kapott. Újszentiván 1997 óta minden évben kapott segítséget, idén 54 millió helyett mindössze 1,5 millió jutott a településnek. Putnik Lázár polgármester elmondta: annyiból gazdálkodnak, amennyi jut. A mostani összeg villanyszámlára megy el.

Az eredményhirdetést a minisztérium az utolsó pillanatig halogatta. Szombaton ugyanis lejárt az idei utolsó pályázati kör beadási határideje. Aki az előző forduló eredményére várt, az lecsúszott a következőről. Döntés december közepére várható. Eddig a tárca 23 milliárdot osztott szét az önkormányzatok között, tehát nagyjából még 8 milliárdos segítségre lehet számítani.

Olvasóink írták

  • 1. hlajos58 2011. november 08. 16:41
    „65 milliót. Ekkora segítségre, mint idén, még nem volt példa a településen. A mostani dotációval az országban a 7. helyen állnak
    Ez igen! valamit csak jól csináknak a hivatalba”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alig változott: 306 az euró, 247 körül a frank

Alig változott a forint árfolyama kedden reggel a nemzetközi bankközi piacon hétfő estéhez képest:… Tovább olvasom