Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Újabb történelmi mélypontra csökkent az alapkamat

Az MNB monetáris tanácsa 15 bázisponttal, 2,85 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot.
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kedden 15 bázisponttal újabb történelmi mélypontra, 2,85 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, az elemzők többsége ennél visszafogottabb, 10 bázispontos vágásra számított. A monetáris tanács jelezte, hogy folytatódhat az óvatos lazítás, az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint 2,50-2,70 százalék között lehet az alapkamat minimuma. A forint árfolyama a döntést megelőző több heti mélypontról kissé erősödött délután.

A kamatdöntő ülést követően kiadott keddi közleményében a monetáris tanács jelezte: az inflációs kilátások alapján, az ország kockázati megítélésének alakulását és a gazdasági növekedés élénkülését is figyelembe véve sor kerülhet még óvatos kamatcsökkentésre, azonban indokolttá vált a csökkentés ütemének mérséklése.

Megjegyezték, hogy a nemzetközi befektetői hangulat az amerikai eszközvásárlási program év végi lassítása ellenére is támogató maradt, Magyarország kockázati megítélése javult, mely a CDS-felárak és kötvényhozamok mérséklődésében is tükröződött. Az ország sérülékenységét csökkenti a tartósan magas külső finanszírozási képesség és az ennek nyomán csökkenő külső adósságállomány. A monetáris tanács értékelése szerint a nemzetközi pénzügyi környezet alakulásával kapcsolatos bizonytalanság óvatos monetáris politikát indokol.

Megállapították azt is: a magyar gazdaságot számottevő kihasználatlan kapacitás jellemzi, az inflációs nyomás tartósan mérsékelt maradhat. Az árstabilitás középtávú elérése a monetáris lazítás irányába mutat. A globális pénzügyi környezet támogató maradt, a monetáris politika mozgásterét az ország kockázati megítélésének tartós és érdemi elmozdulása befolyásolhatja.

Az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint a monetáris politika mozgástere nem szűkült be teljesen, úgy vélik, hogy a Magyar Nemzeti Bank kisebb lépésekkel ugyan, de folytatja a monetáris enyhítést.

Az elemzői vélemények megoszlanak az alapkamat minimumszintjéről, de a többség 2,5-2,7 százalékos mélypontra számít, ám van, aki a 2 százalékos minimumot sem zárja ki.

Londoni pénzügyi elemzők a kamatcsökkentés után úgy vélték: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a lassított ütemű kamatcsökkentés ellenére a piaci várakozásnál továbbra is valamivel agresszívabban enyhítő alapálláson maradt.

A 4cast nevű pénzügyi-gazdasági elemzőház felzárkózó gazdaságokkal foglalkozó elemzői a kamatdöntő ülés utáni értékelésükben úgy fogalmaztak, hogy várakozásuk szerint a piac a 0,15 százalékpontos enyhítést is még "marginálisan agresszívabbnak fogja tekinteni a már óvatosnak nevezhető mértéknél". Várakozásuk szerint a piac mostantól 2,40-2,55 százalék közötti MNB-kamatmélypont árazására tér át.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyógyulásunk több, mint negyedét magunknak fizetjük

A betegek által fizetett ozzájárulásokhoz számolták a máshol nem ismet hálapénzt is, melyet a… Tovább olvasom