Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 15°C Még több cikk.

Újra kitörhet a kéknyelvjárvány

Csongrád megye - A jó idő hatására egyre több a törpeszúnyog. A vérszívók miatt újból kitörhet a kéknyelvjárvány. Tavaly ősszel Csongrád és Békés megyében is több szarvasmarhát fertőzött meg a vírus, ami az emberekre ugyan veszélytelen, de súlyos gazdasági károkat okoz.
Tavaly szeptemberben Romániában mutatták ki a kéknyelv betegséget, ami nem állt meg a határon. Csongrád megyében három állattartó telepen – Hódmezővásárhelyen, Deszken és Csanádpalotán – is felütötte a fejét. A kéknyelv vírusos állatbetegség, amelyre kizárólag a kérődző állatok fogékonyak: a szarvasmarhák, juhok és kecskék, illetve a vadon élő kérődzők. A betegség az emberekre veszélytelen, állatról állatra sem terjed, szúnyogok fertőzik meg a jószágokat. A kéknyelv megállítása érdekében megyénkben több szarvasmarhát le kellett ölni. A gazdákat az állam kártalanította. Az érintett telepek 20 kilométeres körzetében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tavaly ősszel megfigyelési zárlatot rendelt el.

Minden kérődzőre, így a szarvasmarhákra is veszélyes a fertőző betegség. Illusztráció: Schmidt Andrea
Minden kérődzőre, így a szarvasmarhákra is veszélyes a fertőző betegség. Illusztráció: Schmidt Andrea

A betegség terjedése szempontjából kedvező volt az esős nyár és a nyárias ősz, ami miatt nagyon elszaporodtak a szúnyogok. Az óvintézkedéseknek, majd a télnek köszönhetően megállt a járvány. Újbóli terjedésének megakadályozása céljából az országos főállatorvos, korlátozások mellett, engedélyezte a kéknyelv betegség elleni vakcinázást.

A Nébih tájékoztatása szerint ha valahol ismét felüti a fejét a kéknyelv betegség, a járványkitörés körüli 20 kilométeres sugarú körben a hatóság állami költségen, kötelezően vakcináz majd minden betegségre fogékony, egészséges állatot. A tavaly ősszel megállapított védő- és megfigyelési körzetekben pedig önkéntes alapon kérhetik az állattartók juhaik, szarvasmarháik, kecskéik számára a védőoltást.

Módosultak az állatszállításra vonatkozó szabályok is. Védőkörzetből megfigyelési területre vagy kéknyelvmentes területre, illetve megfigyelési körzetből mentes területre csak olyan kérődző szállítható, amely kéknyelv elleni védőoltásban részesült, vagy a laboratóriumi vizsgálat kimutatta, hogy az állat már átvészelte a betegséget. Az azonos körzetben vagy azonnali vágásra szállított állatok esetében a feltételek nem változtak.

A hatóság kéri a szarvasmarha-, juh- és kecsketartókat, hogy a kéknyelv betegség gyanúja esetén azonnal forduljanak állatorvoshoz.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízmilliárd forint gépbeszerzési támogatásra pályázhatnak a kertészek

Tízmilliárd forint gépbeszerzési támogatásra pályázhatnak a kertészek május 18-tól a keret… Tovább olvasom