Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Újraszámolhatják a közös költséget a társasházak

Csongrád megye - Folytatódik a rezsicsökkentés: júliustól a víz, a csatorna, a szennyvízelvezetés, a szemétszállítás és a kéményseprés díja is alacsonyabb lesz átlagosan 10 százalékkal. Lesznek társasházak, ahol újra kell majd számolni a közös költség összegét.
Februárban a régi, nehezen érthető elszámolások, gáz- és villanyszámlák érkeztek meg, de már kisebb összegről. Márciusban változik a küllem, kevesebb sorban, egyszerűbb üzeneteket kapunk a szolgáltatótól. Júliustól pedig jön az újabb rezsicsökkentés: szintén 10 százalékkal alacsonyabb víz-, szemétszállítási és kéményseprési díjakkal.

Fotó: Karnok Csaba
Mag Margit közös képviselő.
Fotó: Karnok Csaba

Színes mezőben

Külön sorban kell feltüntetni az új gáz- és villanyszámlákon a rezsicsökkentéssel megspórolt összeget a Magyar Közlönyben február 4-én megjelent nemzeti fejlesztési miniszteri rendelet szerint. Színes mezőben ki kell emelni, hogy mindez a kormány döntésének köszönhető. Nemcsak a havi, hanem a január 1-jétől összesen megtakarított összeget is oda kell majd írni. Az EDF DÉMÁSZ bonyolultnak tartotta az eddigi áramszámlákat, ezt többször is jelezte a MEH-nek – áll a társaság közleményében. A cég üdvözöli az új formátumot, az ügyfelek legkorábban február 20. után már az új értesítőket kapják. A januári számlát még a régi formátumban készítették el és postázták mintegy 700 ezer lakossági ügyfélnek. Az átállási költségeket nem kívánták megbecsülni, de leszögezték: a technikai megvalósítás komoly informatikai fejlesztést igényel.  

Mi lesz az év közepétől a közös költséggel? A társasházakban élők a szervezeti és működési szabályzatuk szerint – négyzetméter vagy lakás alapon – fizetik a közös kiadásokat. A „legtisztábbnak" a szemétszállítás díja tűnik: júliustól megmondják, egy lakásra mennyit számláznak ki. Ez a legjelentősebb tétel is, hiszen egy lakás 3303 forintos havi díjának 10 százaléka 330 forintos megtakarítást jelent. Az összes többi kiadás, a lépcsőház-világítás, a közös víz, a kéményseprés jelképes összeg, 30–50 forintokról van szó legfeljebb.

Láttunk táblázatot, amelyet egy januári lakógyűlésen szavaztak meg a lakók: a közös víz lakásonként 400 forint havonta, az áramdíj négyzetmétertől függően 350–450. A kettőn körülbelül 80 forintot lehet fogni júliustól. A 10 lakásos ház éves kéményseprése 13 ezer 644 forintba kerül, ez lakásokra és havi részletekre lebontva sem éri el a 120 forintot, a 10 százalékos rezsicsökkentés tehát 12 forintot hozhat a konyhára.

Mag Margit, egy szegedi, Csörlő utcai 41 lakásos ház közös képviselője most annak örül, hogy minden évben csak április 1-jétől „állítja be" az új közös költséget, így reméli, addigra további részletek derülnek ki a rezsicsökkentésről.

– Annyit tudok, hogy a lépcsőház-világítás és a közös víz díját nem emelem, mint ahogy korábban szoktam a drágulások miatt. Ugyanakkor nem is csökkentem 10 százalékkal, így lesz egy kis tartalékunk. A kéményseprésnél azt tervezem, hogy a tavalyi díjjal számolom ki a közös költséget. A szemétszállítás bonyolultabb: emelnem kell, mivel január 1-jétől drágult, és valószínűleg emiatt az egy tétel miatt még egy lakógyűlést összehívok az év közepén. A rezsicsökkentés eredménye szerintem az lesz, hogy idén nem emelkedik a közös költség.

Így látják a szolgáltatók

A Szegedi Vízmű Zrt. sajtószóvivője, Balaton Krisztina elmondta, a rezsicsökkentésről a cég nem kíván nyilatkozni, mivel még nem dolgozták ki a részleteket. Szenkovszky Szilvia, a Szegedi Kéményseprőipari Kft. ügyvezetője elmagyarázta, tavaly decemberi kormányrendelet országosan szabályozta a 2013-as kéményseprőárakat: egy gázkémény díja nettó 1800–2000 forintra jött ki. A szegedi ár ugyanerre a kéményre 1358 forint, több mint 20 százalékkal alacsonyabb. Ezért ha a kormány által meghatározott árakat csökkentik 10 százalékkal, az nem érinti a társaságot. „De ha a jelenlegi árunkat kell 10 százalékkal csökkenteni, akkor veszteséges lenne a működésünk" – mondta. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. a részletekre vár – tájékoztatott Makrai László ügyvezető igazgató. A csökkentés attól függ, milyen a cég árpolitikája, és milyen uniós forrásból finanszírozott vagyont – ilyen a szegedi szennyvíztisztító – kell fenntartani. Olyan szerződéses kötelezettségek vannak ugyanis, amelyek a díj alapját képezik, így más-más mértékkel lehet alacsonyabb a rezsi az ország különböző pontjain.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. kvendi 2013. február 15. 12:12
  „33. Casablanca 2013.02.15. 07:36

  Egyenlőre még nem Te vagy itt a moderátor...és a bíró, hogy megmondjad mi az amit megfogalmazhatok és mi az amit nem ezt a DM végzi...(egyenlőre).
  Neked hamarosan pszichológusra lesz szükséged, mert üldözési mániában szenvedhetsz...
  (az én véleményem, csak 1= EGY vélemény) , ..
  Ajánlom a figyelmedbe Churchill híres mondását / nem biztos, hogy szó szerint idézem/:
  A demokrácia is egy diktatúra, csak még nem találtak ki helyette jobbat!

  Itt (Társas házaknál) ez a demokrácia..., hogy 20 % is dönt(-het) és szavaz(-hat)...a többieket nem érdekli..., akkor...?

  OFF”
 • 37. MámegintKamu 2013. február 15. 09:27
  „Kíváncsi leszek kik fogják megfizetni, ezt az egészet?? De ezt is rövidesen megtudjuk szerintem :) :) :) Mert ha az egyik oldalról elveszünk valamit azt valahonnan pótolni kell az egyensúly miatt szerintem (az meg mese, hogy a cégek lenyelnek bármit is pl.: multik, bankok is ránk terhelték ahogy az meg volt írva) ??!!!”
 • 36. virág25 2013. február 15. 08:33
  „10 lakás 400 forint közös vízszámla. Havonta 4000 forint. Mire használnak el ennyi vizet közösen? A heti egyszeri felmosóvödörbe? Mi négyen nem fizetünk ennyit egy hónapra vízórával! E kb. 4000 liter víz. Tudom, akinek nincs vízórája, ott bejelentett lakónként 3000 forint, de ezt a közös költségben nekik meg kell fizetni!”
 • 35. Tambitoma 2013. február 15. 08:14
  „Azért vannak becsületes közös képviselők is. Kik dolgoznak tesznek a házakért.
  És vannak kik csak számlázzák a magas díjakat.”
 • 34. Admin07 2013. február 15. 08:07
  „Micsoda újabb badarság! Csökkenteni a közösköltséget? A társasházak nagy része finanszírozási gondokkal küzd. Nincs elég pénze a felújítási alapban. Többen nem fízetik a közös költséget, a társasházak a túlélésért küzdenek.Tíz százalékkal csökkentik a hulladékszállítsi díj árát? Most vették el a 10% egyösszegű éves díjkedvezményt!”
 • 33. Casablanca 2013. február 15. 07:36
  „Kvendi: a fasizmust mikor kívánod visszaállítani???

  Ott vezényeljél...”
 • 32. iciripiciri 2013. február 15. 06:09
  „Talán január 1-től kellett volna a szemét díjat is csökkenteni... Tavaly 5800 Ft/ 2hó volt, idén már 6600 Ft/ 2hó, ha ebből lejön 10% az 5940 Ft/2hó tehát 2-3%-al drágább mint tavaly... :-(”
 • 31. gubanc 2013. február 14. 23:37
  „Kedves közös képviselő!
  Tán csak nem Fidesz aktíva, hogy ily lelkesen csökkenti a számlákat. Menjen el a boltba és pofán vágják az árak. az élelmiszerek árai.”
 • 30. kvendi 2013. február 14. 22:38
  „Jól teszik ha újra számolják..., legnagyobb tétel a szemét elszállíttatása, 3 ezer Ft/hó fölött(!!!)...
  MIÉRT NINCS MÉG MEG A TÖRVÉNY, HOGY CSAK VÁLOGATVA LEHET(-ne) A SZEMETET KIRAKNI...!!!???- Aki nem hajlandó szétválogatni/5 felé/ az duplán, vagy háromszorosát fizesse..!-Irgum,burgum...!
  A másik , hogy nem szabadna engedni, hogy egy lakógyűlés,társasházi gyűlés 50 % tulajdoni hányad alatt megtartható legyen.
  Aki 3-5 soron következő lakógyűlésen nincs jelen(ez nálunk 3 év) de ennek mértékén lehet vitatkozni, vagy a meghatalmazottja sincs ott, akkor 3-5 évig ki kellene zárni a szavazati jogából...!-Nagy hiba volt az embereknek lakást adni, mert nem hajlandóak megbecsülni se, avval, hogy legalább eltolják a képüket 1 évben 1-szr...e helyett bámulják a hülye TV-t...(februárban főleg)
  Nálunk rendszeresen már csak a lakók 20 %-a jár el 1 évben az 1-szeri beszámolóra...ott is órákig panaszkodnak, hogy nincs megcsináltatva ez, nincs megcsináltatva az és így tovább, amikor oda érnénk, hogy akkor a tartalék alapot emeljük, vagy pl.: ha nem kérnek egy szolgáltatást,pl.: a takarítást, vagy a lépcsőházi fűtést, akkor ennek költségét nem kérik át a tartalék alapba( ebből végeztetik a kisebb felújításokat, javításokat)...így szép lassan ezen háztömbök lakásai el kezdődnek lepusztulni...beindul a "harlemesedési" /gettosodási / folyamat, ha nem változtatnak a törvényen...ez csak a Közös képviselőnek/cégének a jó/, a lakóknak semmi estre sem (HOSSZÚ TÁVON/...

  További Szép Napot!”
 • 29. zozo52 2013. február 14. 22:28
  „Rezsicsökkentés? Csak hogy tisztán lássunk : a palackos gáz ára is csökken az ígéret szerint. Hát éppen időszerű. Tavaly a 11.5 kilós palack cseréje 4850 forint volt. Tegnap tankolás közben látom az árat :5999 Ft. Lehet hogy így járunk a többi szolgáltatással is?”
 • 28. info 2013. február 14. 20:58
  „"Folytatódik a rezsicsökkentés"-hogyan ugyan? Petresi u5/B ben még meg sem szavazták a költséget már előre emelt összeget szed a képviselő,takarítót számla nélkül fizeti, a saját költségével ki tudja, hogy számol el. A lépcsőházban a világítást akarja csökkenteni,csak minden második szintre akar égőket, az egyik lépcsőházba rakat szúnyoghálót a másikba nem., a szellőzőt nem akarja működtetni.......stb. Na ugye ezen kell spórolni."Mert ugye arra is gondolni kell, hogy van aki nem fizet közös-költséget"
  1. gondolom 2013.02.14. 14:05 4,2 % emeltek,gondolom+áfa
  Beteg dolog ez mindenképpen.”
 • 27. SP 2013. február 14. 20:25
  „25. kzk 2013.02.14. 20:11 "NÁLUNK A BLOKK200 MOST EMELT ."

  Hú ha. Block?
  Akkor ajánlott a "színfalak" mögé történő betekintés is.”
 • 26. SP 2013. február 14. 20:21
  „15. igazságkereső 2013.02.14. 16:12

  A főmérő
  cserénél nincs jelen a közös képviselő.

  A pillanatnyi leszerelt óraállás bármi lehet.
  Sok esetben a mérőkészülékek cseréjénél ez akár a villanyra is igaz, hibás az utolsó óraállás leolvasása.

  Így fordulhat elő,
  hogy esetenként akár milliós összegű számlát küldenek ki pl.idős családnak.

  Azt
  hogy rányomnak 50-100 ezer többletet
  egy-egy panelházra sima ügy. Ráfogják a lakókra, valaki lopta a vizet.

  Hálózatveszteség pótlására jól jött a szolgáltatónak, és kész.

  Hab a tortán,
  hogy a hiányzó vízre a csatorna díj is rá van feszítve keményen.”
 • 25. kzk 2013. február 14. 20:11
  „NÁLUNK A BLOKK200 MOST EMELT .”
 • 24. naggyistvan1952@freemail.hu 2013. február 14. 18:25
  „Tisztelt Mag Margit!
  A közös költséget nem Ön emeli,és nem is csökkenti, mint azt megszokta és beállítja azt, mint sokszor hangoztatni tetszik,
  Hanem Ön mint a közös képviselő azt elő terjeszti,és megfelelő indok és számítás után,éves költségvetési tervezet alapján, a megjelentek, azt az alábbiak alapján elfogadják ,vagyis megszavazzák akkor emelkedhet a közös költség,
  Így szokik ez lenni máshol nálunk biztos”
 • 23. okz63 2013. február 14. 18:22
  „3. lukrecia 2013.02.14. 14:22
  "a fizetések felét pedig adóként elvonták. "

  Bakker, miről beszélsz? Én alkalmazottként a minimálbér után 3-5 ezernyi adót fizettem havonta, most 15-16 ezret. Alkalmazotti adójóváírás eltűnt, úgyhogy ne vezesd félre az olvasókat.”
 • 22. szatyi 2013. február 14. 17:16
  „A kéményseprési díj csökkentése nagy segítség lesz! Kb. 300-350 Ft. -éves szinten, ráadásul ez a panellekókat nem nagyon érinti!”
 • 21. macs 2013. február 14. 17:10
  „Fiúk, lányok, most csak az áram, a gáz és a távfűtés díja csökkent 2013. január 1-től. A többi még csak terv. Ne keressétek azt, ami nincs! :-D”
 • 20. macs 2013. február 14. 17:08
  „14. igazságkereső,
  nem figyelsz! A vízdíjakat nem most csökkentik, majd fogják, tehát teljesen jogos, hogy nem nyilatkozik.”
 • 19. grizly5 2013. február 14. 17:01
  „A négy köbméteres konténer díja 2012 ben 18 000 2013 jan 28 000 ez ám az emelés!”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyengült a forint: 292 körül az euró

Kissé gyengült csütörtök reggelre a forint a legfontosabb nemzetközi devizákkal szemben a bankközi… Tovább olvasom