Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Üzemanyagtolvajok: évi 60 milliós is lehet a kár

Folyamatos küzdelmet folytatnak a közlekedési társaságok az egyre nagyobb méreteket öltő üzemanyaglopások és a zsebre dolgozó buszvezetők ellen; a napokban az Orangeways Zrt. belső vizsgálata leplezett le egy bűnbandát, a 25-30 fős társaság tíz hónap alatt 65-70 millió forint kárt okozott a vállalatnak - írta a Napi Gazdaság csütörtökön.
A cégnél az alkalmazottak mintegy tíz százaléka, köztük autóbusz-vezetők és utaskísérők érintettek abban a benzinlopási és menetjeggyel való visszaélés sorozatban, amelyre az Orangeways belső vizsgálata derített fényt.

Kovács Miklós vezérigazgató a lapnak elmondta, hogy a vizsgálat azért indult, mert a járművek fogyasztása indokolatlanul megnőtt az év eleje óta, a bevételek pedig nem a várakozásoknak megfelelően alakultak. Kiderült, hogy a gépkocsivezetők a benzinkútnál kannákba vagy saját személyautóikba töltötték a gázolajat az üzemanyagkártyák terhére. Havonta átlagosan háromezer liter üzemanyag tűnt el, nagyjából tízmillió forint értékben.

Próbavásárlások során derült fény arra, hogy az utaskísérők tíz hónap alatt 15 ezer jegy árát, közel 60 millió forintot tettek zsebre. Vagy nem adtak nyugtát az utasoknak, vagy a buszon hátrahagyott jegyeket újra értékesítették. A gyanúsítottak közül tíz személyt már elbocsátottak, 15 fő még a cégnél dolgozik, noha a feljelentés ellenük is megtörtént.

Németh Tamás, a Vértes Volán Zrt. vezérigazgatója a lapnak elmondta, hogy náluk az autóbusz-vezetők átlagosan 8-10 százalékkal több jegyet értékesítettek akkor, amikor ellenőrzés alatt dolgoztak. Az üzemanyag-fogyasztást a technika segítségével is kontrollálják, az adott jármű üzemanyagszintjét GPS-szel ellátott kapacitív szondák mérik, ennek ellenére az utóbbi időben négy buszvezető munkaviszonyát szüntették meg visszaélés miatt.

Üzemanyaglopás: cégenként akár 60 millió forintos kár évente

Egy közepes méretű fuvarozócég esetében éves szinten akár 60 millió forint kárt is okozhat a trükkös módszerekkel végrehajtott üzemanyaglopás, ami 12 alkalmazott éves bérének, illetve 600 ezer kilométerre elég gázolaj árának felel meg. A vállalatok számára komoly veszteség származhat abból is, hogy becslések szerint a céges személyautók használatának 10 százalékát magáncélra fordítják a sofőrök - derül ki az Európa 14 országában jelen lévő, telematikai-szállítmányozási biztonsági szolgáltatást nyújtó WebEye International Kft. infografikájából.
A tapasztalatok alapján a teljes üzemanyag mennyiségének 5 százalékát lopják el a „szolid" és 10 százalékát a „pofátlan" tolvajok. Az utóbbi esetben átlagosan ezer kilométer megtételéhez szükséges gázolaj tűnik el havonta egyetlen kamionból. Mindez egy ötven darabos járműparkot fenntartó közepes méretű fuvarozócég esetén havi ötmillió forint kárt is jelenthet, ami éves szinten elérheti a 60 millió forintot. Ez az összeg 12 alkalmazott éves bérének felelhet meg, vagy 600 ezer kilométerre elég gázolajat lehetne vásárolni, amivel 15-ször körbe lehet autózni a Földet.
A járművek megcsapolásából és a „kerülőutakból" fakadó pluszköltségeket a járműkövető rendszerek pontosan kimutatják - áll a WebEye sajtóközleményében.

Olvasóink írták

  • 1. ráérő 2011. november 24. 15:14
    „.."Mindez egy ötven darabos járműparkot fenntartó közepes méretű fuvarozócég esetén havi ötmillió forint kárt is jelenthet, ami éves szinten elérheti a 60 millió forintot..."Ez igy igaz..
    Ha viszont az 50 gkv egy honapban 20 napot tölt külföldön és naponta 40 euro napidijat a fuvarozó nem fizeti ki nekik .... az 40 ezer euro azaz 12 millio HUF...marad havonta a cég kasszában
    Igy számolnak a másik" oldalon" és ez is igaz..
    Mikor ezt szóvá tettük: sz...k a kormányrendeletre , akinek nem tetszik ellehet menni.!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Végelszámolás és új üzemeltető a Retz bútornál

Végelszámolás alá került a Retz bútoráruházakat októberig üzemeltető, biatorbágyi székhelyű Retz Trend Kft. A bútoráruházak helyzete stabil. Tovább olvasom