Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 4°C Még több cikk.

Üzleti eredményekkel is kecsegtet a kínai miniszterelnök útja

Peking – A kínai miniszterelnök magyarországi látogatása üzleti eredményekkel kecsegtető diplomáciai siker, amely működő tőkét, munkahelyeket, a beruházásokkal fejlesztést és fejlődést hozhat Magyarországnak – így értékelik megfigyelők az eseményt.
Orbán Viktor szerint a magyar nemzetgazdaságnak és a magyarországi embereknek az az érdekük, hogy a világgazdaság leendő centrumával, Kínával mély, kiegyensúlyozott és baráti kapcsolatokat ápoljunk. Ezt Orbán 2009 decemberében, az akkor még ellenzékben lévő Fidesz elnökeként mondta az MTI-nek Pekingben, ahol pártja akkor hivatalosan is felvette a kapcsolatot a Kínai Kommunista Párttal (KKP). Orbán azután a Fidesz kormányra kerülését követően a magyar külkapcsolatok egyik prioritásaként nevezte meg Kínát.

Az elmúlt hónapok aktív diplomáciáját, a partnerség komolyságának bizonyítását, az EU-elnökség során a kínai-európai viszony javítására mutatott szándékot Pekingben úgy értékelték, hogy Magyarország részéről „erős óhaj fogalmazódott meg Kínához fűződő kapcsolatainak javítására", s ez a kínai vezetés egyetértésével találkozott. Ezt Fu Jing kínai külügyminiszter-helyettes mondta egy sajtótájékoztatón, amelyet Ven Csia-pao miniszterelnök mostani európai útja alkalmából tartottak.

Fu Jing hangoztatta, hogy a magyarországi látogatással, illetve az ott kelet-közép-európai országok számára rendezendő gazdasági fórummal Kína is pozitív jelet kíván adni a térség országainak a kapcsolatok szorosabbra fűzéséhez. A tájékoztatón Magyarországot a régióból Kína egyik legfontosabb – harmadik legnagyobb – kereskedelmi partnerének nevezték, s azt is elmondták: a kínai és a magyar kormányfő jelen lesz egy sor üzleti megállapodás aláírásán.

Elhangzott az is, hogy Magyarország Kelet-Közép-Európa országai közül Kína legnagyobb importforrása, s hogy 2010-ben a két ország közötti kereskedelmi forgalom rekord összeget – 8,72 milliárd dollárt – ért el, ami közel 30 százalékos növekedésnek felel meg az egy évvel korábbihoz képest. A kínai import ebből 2,2 milliárd dollár volt.

Magyarország szándéka a mérleg arányának javítása, s elvben ebben Kína is partner, de a magyar termékek, szolgáltatások egyelőre nehezen találnak utat a kínai piacra. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) idei első negyedéves adatai szerint míg a Kínából származó import 20 százalékot meghaladóan nőtt, addig a magyar export 4,5 százalékkal csökkent.

Kao Csien, Kína magyarországi nagykövete nemrégiben arról beszélt, hogy Kína összesen 2,5 milliárd dollár értékben hajtott végre beruházásokat Magyarországon, míg a kínai-magyar vegyesvállalatok körülbelül 10 ezer fővel növelték alkalmazottaik számát. A magyar vállalatok által Kínában elindított projektek száma 2010-ben meghaladta a 670-et.

A kínai kormányfő társaságában több mint 300 üzletember van, és száztíz fős a médiakísérete, amelyben 16 tévéstáb is van.

Olvasóink írták

 • 5. Kisg 2011. június 25. 06:37
  „A kínaiakkal legalább jól ki lehet jönni. Valóban, nem félnek a kemény munkától, és aki nem lusta, azt meg is becsülik. De a magyar mentalitás pártízéve úgy működik, hogy fogjuk meg a munkát, aztán valaki vigye. Mindenki diplomát akar, meg irodai állást, a munka mint fizikai tevékenység a 30 alatti generációnak már büdös. Az ország nem itt tartana, ha nemcsak a diplomásoknak lenne becsülete a társadalomban. Emlékszem, 1990-ben úgy tevődött össze egy eü műszak ágy mellett, hogy voltak segédápolónők, ők csinálták a munka fizikai részét, a képzett nővérek pedig az egészségügyi részét. Aztán lett a diplomás ápoló képzés, mindenhova ilyen képesítésűt akarnak felvenni. Nekik ugye eleve többet kell fizetni, a rétegződés eltűnt, a régi motoros nővérek kidőlnek, nyugdíjba mennek, az ifjú diplomás titánok meg túlképzettek az ágytálhoz. Teli az ország diplomás munkanélkülivel, de mezőgazdasági munkát végezni, szakmát tanulni senki nem akar, mert ciki... Hátha a kínaiak hoznak egy másfajta mentalitást...”
 • 4. deszkás 2011. június 24. 20:37
  „LUKRÉCIA! Rosszul vagy összerakva. Inkább érdekes: a csillagot el kell viselni,annak is akinek nem tetszik.”
 • 3. lukrecia 2011. június 24. 15:55
  „Zoltan. : Berrabszolgasagot az Mszp alakitotta ki hazankban es nem a kinaiak. Mi csak eluldoztuk azt a keves kinait is akik itt letelepedni akartak.”
 • 2. jozko 2011. június 24. 13:49
  „Újhelyi István a Szilánk Zrt üveg nagykereskedelmi és gépgyártó cégcsoporthoz kalauzolt el egyet a kínai
  üzletemberek közül...”
 • 1. zoltanszabo 2011. június 24. 13:43
  „IGEN, jőjjenek csak a kínaiak ide Magyarországra ! Adni kell nekik állampolgárságot is ! meg szavazati jogot. A magyar nép úgy is fogy, majd jön a kínai bevándorlók ezrei. Így is Magyarországon élnek a legtöbben. Nagyon szorgalmas nép ! Már a gyerekek is dolgoznak . Ezek fejlődnek a világon a legjobban. Pár százezren ide költöznek, munkát adnak a szegény magyarnak. Saját hazánkban leszünk rabszolgák--éhhbérért !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsz éven belül elfogy az arany?

2031-re az utolsó aranyrögöt is kibányásszuk, ha ebbn az ütemben folytatjuk a termelést. Tovább olvasom