Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

V. Németh Zsolt: több lesz a termelői piac

Egyre bővül a termelői piacok száma az országban, mivel ezek megnyitását egyszerűsítette a kormány
Hétről-hétre bővül a termelői piacok száma az országban, mivel ezek megnyitását egyszerűsítette a kormány, már csak be kell jelenteni a piacnyitás szándékát - mondta V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vidékfejlesztésért felelős államtitkára pénteken az MTI-nek.

Az államtitkár minderről azt követően beszélt, hogy hivatalosan is megnyitotta a termelői piacot a Vidékfejlesztési Minisztérium épületének árkádjai alatt, szemben az Országházzal. A Vidék Mustra elnevezésű piac a tervek szerint késő őszig tart majd nyitva reggel 8-tól este 6 óráig péntekenként.

Az államtitkár közölte, a termelői piacok népszerűsítésére, működésük támogatására mintegy 7-8 millió forint forrást biztosítanak annak érdekében, hogy a termelők közvetlenül adhassák el árujukat a fogyasztóknak.
Az államtitkár azt nem tudta megbecsülni, hogy jelenleg hány termelői piac működik az országban, de azt határozottan állította, hogy számuk folyamatosan gyarapszik. Jelezte: szeretnék elérni, hogy a vidéki városok főterein is nyíljanak a budapesti Kossuth térihez hasonló termelői elárusító helyek.

Hozzátette: a termelői piacokon értékesített áruk minőségét, fogyaszthatóságát a termelő és a fogyasztó között kialakult bizalmon túl továbbra is az élelmiszerlánc felügyeletért felelős hatóság garantálja.

Konrád Istvánné, a Magyar Piacszövetkezet elnöke az MTI-nek azt hangsúlyozta, hogy a termelői piacok létrehozását a kormány és a VM ösztönözte a közbeszerzési törvény megváltoztatásával. Ez ugyanis lehetővé tette, hogy a helyi termelők közvetlenül értékesíthessék termékeiket a közétkeztetésben. Ezt követően jöttek létre az első termelői piacok, amelyek révén lerövidülhet az értékesítési lánc, a termelő és a fogyasztó közvetlen kapcsolatba kerül egymással.

Budapesten, a Kossuth téren megnyílt termelői piacon most mintegy félszáz termelő kínálja portékáit az érdeklődőknek, akik már a hivatalos megnyitó előtt is vettek egyebek mellett zöldséget, kenyeret, mézet, szörpöt, lekvárt és különféle kolbászokat is. A Vidék Mustrát a vidékfejlesztési tárca mellett a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ), a G-Mentor Kft. és a Média-Center szervezi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

3,8 százalékkal magasabb az átlagfizetésünk, mint tavaly

A legjobban fizető ágazatok a Fizetesek.hu felmérése szerint az információs technológiák és a… Tovább olvasom