Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Vállalatok finanszírozzák az államot

A múlt év harmadik negyedévében csaknem 600 milliárd forint hitelt fizetett vissza a hazai vállalati szektor, amire az elmúlt húsz évben - amióta összehasonlító adatok rendelkezésre állnak - még nem volt példa - ez derül ki a pénzügyi számlák adataiból, amelyeket a héten hozott nyilvánosságra a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
A megtakarítási és hitelfelvételi tranzakciók eredőjeként tavaly július és szeptember között a negyedévi bruttó hazai termék (GDP) 3,4 százalékának megfelelő értékben nettó megtakarítók voltak a nem pénzügyi vállalkozások.

Nettó 219 milliárd forint megtakarítás (hivatalos terminológiával finanszírozási képesség) jelent meg a vállalati szektor összesített pénzügyi számláin, s ezzel csaknem fedezte az államháztartás 246 milliárd forintos hiányát.

Rendes körülmények között a lakossági megtakarításoknak kellene egyensúlyt tartania a termelő vállalatok és a költségvetés finanszírozási igényével, a hiányzó összeget pedig külföldről kell kölcsönözni. A tavalyi harmadik negyedévben azonban, amikor a lakosság nettó megtakarításai - szintén abnormális módon - a vállalati megtakarításoknak csak alig felével, 108 milliárd forinttal járultak hozzá a nemzetgazdaság finanszírozásához, már csak alig 9 milliárd forint, a GDP 0,1 százalékát is alig meghaladó külföldi forrásbevonásra volt szükség.

Normál békeidőkben a nem pénzügyi vállalatok nettó hitelfelvevők, mert így finanszírozzák fejlesztési beruházásaikat és a rövid lejáratú forgóeszköz hitelekkel a normális napi működésüket. A múlt évet megelőzően elvétve, legutóbb 2003 második negyedévében fordult elő utoljára, hogy a vállalatok nettó pénzügyi megtakarítást könyveltek el, ám 2009 eddig ismert mindhárom negyedében ez történt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbra is 269 forint közelében az euró

A péntek kora reggeli 269 forint után délelőtt is tartja árfolyamát a forint: az eurót 269,10… Tovább olvasom