Délmagyar logó

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 6°C | 16°C

Válság előtti szinten a Nyugat-Dunántúl cégeinek forgalmi adója

A régió vállalkozásainak üzleti forgalma az elmúlt évben 3338,6 milliárd forint volt. Az adóalanyok száma 2,4 százalékkal nőtt, az evaalanyok száma 17,8 százalékkal csökkent. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal regionális bűnügyi igazgatósága 1854 bűnügyet derített fel, 10,27 milliárd forint értékben.
A NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága főigazgatója, Varga Lászlóné a tegnap tartott sajtótájékoztató bevezetőjében elmondta: a két szervezet külön-külön is elég erős és hatékony volt, de ezek az erők összeadódtak, s új jogosítványokkal megerősítve hatékonyabb szervezet jött létre a NAV megalakulásával.
A főigazgató hangsúlyozta, a régió vállalkozásainak az üzleti forgalma az áfabevallások alapján 3338,6 – a megyében 1756 – milliárd forint. A teljes forgalmat a társaságiadó-bevallás után május végére lehet meghatározni. Azonban a felfelé ívelő adatok optimizmusra adnak okot.

A NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóság főigazgatója, Varga Lászlóné a vállalkozások forgalmával kapcsolatban a sajtótájékoztatón megjegyezte, azok az elmúlt évben mind a belföldi, mind az exportforgalomban meghaladták a 2008-as, válság előtti szintet. A külföldi értékesítés például a 2008-as 618, illetve a 2010-es 688 milliárd forintról 835 milliárd forintra emelkedett.

A régió foglalkoztatottjainak száma 2011. negyedik negyedévében 3,6 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban, és a gazdasági válság előtti szintnél mindössze egy százalékkal kevesebb. Az adóalanyok száma továbbra is növekvő, dinamikus képet mutat, megegyezik a régióban az országos átlagokkal. Az egyéni vállalkozók száma változatlan. Az evaadóalanyok száma 2011 végén 6674 volt, ami 17,8 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Az eva hatálya alól december 20-ig 1467 egyéni vállalkozó lépett ki a régióban, 93-an most választották ezt az adózási formát.

Az adó-főigazgatóságnál és az igazgatóságoknál kiemelt szempont az ügyfelek tájékoztatása, az ügyfélszolgálatok személyes ügyfélforgalma változatlanul emelkedett, ennek ellenére sikerült tartani, hogy az átlagos ügyintézési idő 6,5 perc, az átlagos várakozási idő 6 perc maradjon. A főigazgató felhívta a figyelmet az internetes ügyintézői „Contakt Centerre", amelyen nemcsak a kérdések és válaszok tehetők meg, de konkrét adóügyeket lehet elektronikusan intézni.

Az ellenőrzési szakterületen 26.707 ellenőrzést fejeztek be, 27,5 milliárd forint nettó adókülönbözetet állapítottak meg az adóvonal munkatársai. A jogerős szankciók összege 21,3 milliárd forint. Jelentősen, 8,6 százalékkal emelkedett az áfaadónemet érintő megállapítások száma. A végrehajtási szakterületen 2801 vállalkozás került felszámolás, illetve végelszámolás alá, ez 570-nel több, mint egy évvel korábban. A behajtási bevételek nagysága 2011 végéig 26,3 milliárd forint, amely 3,9 milliárddal több mint 2010-ben.

A NAV Nyugat-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatóság igazgatója, Csiszár Csaba alezredes tudatta: a pénzügyi nyomozók 2011-ben kétszer annyi – 1854 – bűncselekményt derítettek fel, mint 2010-ben, összesen 10,3 milliárd forint értékben, s ötször annyi, több mint 2 milliárd forint „bűnös vagyont" sikerült az elkövetőktől elvonni, mint az előző évben. Az alezredes a leggyakoribb bűncselekménynek a számvitel rendjének megsértését, az adócsalást, csalást és a csődbűncselekményt nevezte. A legnagyobb eredményként említette annak a bűnszervezetnek a felszámolását, melynek tagjai négymilliárd forintnyi áfát igényeltek vissza egy naponta Budapestre és vissza utaztatott cukorszállítmány után, holott az áru soha nem került más tulajdonába. Időközben a szavatossága is lejárt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Moody´s: negatív fejlemény a kohéziós pénzek felfüggesztése

Magyarország adósmegítélési szempontjából negatív fejleménynek nevezte az uniós kohéziós juttatások… Tovább olvasom