Délmagyar logó

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 26°C Még több cikk.

Változott a jövedéki szabályozás: csak az ügyfélkapun lehet bejutni a NAV-hoz

Sok ponton módosult július 1-jétől a jövedéki szabályozás, az egyik legfontosabb, hogy ezután már csak elektronikusan, jellemzően ügyfélkapun keresztül lehet ,,beszélgetni" a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal.
Eddig a jövedéki termékek forgalmazói, a kocsmák, éttermek, szállodák és boltok tarthatták a kapcsolatot személyesen, papíralapú nyomtatványok kitöltésével, vagy e-mailen is.

Ennek vége, a belejelentéseket ezután csak elektronikusan lehet megtenni, ügyfélkapun keresztül

– mondja Nagy Péter őrnagy, kiemelt főreferens, aki csütörtökön a NAV kamarával közös rendezvényén magyarázta az érintetteknek az új szabályozást. Megtudtuk, nem csap le a hivatal azonnal azokra, akik nem a fenti gyakorlatot folytatják, van türelmi idő, de ezt mindenkinek meg kell tanulni, nem lesz ugyanis más csatorna.

Javában tartanak a fesztiválok, a falu- és városnapi kitelepülések, az üzlethelyiségen kívüli értékesítést is már csak a megfelelő formanyomtatványon, elektronikus úton lehet bejelenteni, ha a jövedéki terméket forgalmaznak a vállalkozók. Fontos, hogy ezek jellemzően újak, így azokat le kell tölteni és telepítenie kell a felhasználónak.

Az új szabályozásra érdemes odafigyelni a mozgóboltosoknak és külön nyomtatvány szolgál a sérült vagy levált zárjegyek bejelentésére is. Július 1-jétől az üzemanyagtöltő állomások a havi forgalmukat már csak elektronikusan jelenthetik a NAV felé. A szigorításnak előnye is van, a nyomtatványkitöltő program – ahogy az a személyi jövedelemadónál – itt is segít abban, hogy ne hibázzon a bejelentő.

 A változás logikája mentén a fellebbezés, a kifogás és az észrevétel is csak elektronikusan tehető csak meg

– hangsúlyozta Nagy Péter. Átalakul a szankciórendszer is, eltűnik a régi jövedéki adótörvény szerinti mulasztási bírság, ezen a területen csak egyféle marad, a jövedéki bírság.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tokajban indult a hatállomásos bor roadshow

Tokajban indult a hatállomásos bor roadshow
Az egyes állomásokon előadást tart többek között Brazsil Dávid és Gál Péter. Tovább olvasom