Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

Változott az elektronikus számlázás szabályozása

Mit tekinthetünk elektronikus számlának? Mikor tekinthető a számla kézbesítettnek? Milyen kritériumoknak kell megfelelnie egy elektronikus számlának? Egy szegedi adótanácsadó iroda segítségével bemutatjuk, hogyan történhet elektronikus számlázás ez év januárjától.

Elektronikus számlának nevezhetjük januártól azokat a számlákat, amelyeket elektronikus úton bocsátottak ki és fogadtak be és amelyek tartalmazzák a számlákra vonatkozó kötelezően előírt tartalmi elemeket. Ezzel lényegesen egyszerűsödött a megfeleltetés, mivel a korábbi szabályozás szerint még az számított ilyen számlának, amelyet elektronikus formában küldtek vagy bocsátottak rendelkezésre és amelyek hitelessége és sértetlensége biztosítva volt fokozott biztonságú elektronikus aláírással vagy az EDI rendszerrel – egy EK bizottsági ajánlásban meghatározott elektronikus adatcsere – volt biztosított az adatcsere.

A feleknek meg kell egyezniük abban, hogy a számlázás köztük elektronikus úton történik. A számla kibocsátásának időpontját az az időpont jelenti, amikor a befogadó rendelkezésére áll a számla, azaz

  • e-mail címre kapott számla esetében a számla küldésével rendelkezésre áll a befogadónál

  • kijelölt tárhelyre mentett számla esetében az ott történő elhelyezéssel valósul meg, és természetesen a befogadónak ismernie kell a hozzáféréshez szükséges információkat is.

A számla formátuma ugyan valamelyest felszabadult januártól a szigorúbb szabályozás alól, ám továbbra is meg kell felelnie néhány alapelvnek. A kibocsátástól a kötelező megőrzési idő végéig biztosítani kell a számla eredetének hitelességét és tartalmának sértetlenségét, valamint olvashatóságát:

  • az eredet hitelessége azt jelenti, hogy tudnia kell igazolnia mindkét félnek, hogy a termék értékesítője vagy szolgáltatás nyújtója valóban a számla kibocsátója.

  • a számlában megjelenő tartalom nem lehet megváltoztatható, de ez nem jelenti azt, hogy a formátuma indokolt esetben nem alakítható át. Ha a fokozott biztonságú aláírást alkalmazzák, akkor az egyik formátumból a másikba történő átalakítást az ellenőrzési nyomvonalon rögzíteni kell.

  • az olvashatóság elvének érvényesülésével a számla olyan írásmóddal készül, amely lehetővég teszi a számla minden adóval kapcsolatos tartalmának olvashatóságát papíron vagy képernyőn, minden különösebb vizsgálat vagy magyarázat nélkül is.

Meg kell határozni azokat a standardokat, azt az üzleti ellenőrzési eljárást, amellyel ésszerűen lehet biztosítani a fenti elvek teljesülését. A számla és az ügylet között tehát fontos egy ellenőrzési nyomvonal kialakítása, amely rögzítésre kerül a számviteli politikában. Természetesen ez sokféle lehet, hiszen azt az adott adózóra kell szabni, az adózó méretének, típusának, tevékenységének alapján. Fontos az is, hogy a számla megfeleljen az egyéb dokumentumoknak, a megrendelésnek, a fizetésről szóló értesítésnek, a fuvarlevélnek stb.

Elektronikus számláknál legelterjedtebb az xml formátum, amely tartalmi és formai felépítését is tartalmazza a számlának. Informatikai ismeretek nélkül ez a formátum azonban nem értelmezhető, ezért szükséges a „számla „bemutatása" folyamat, amely tulajdonképpen a konvertálás.

A fenti változásokkal kezd elmosódni a határ az elektronikus és a papíralapú számlák között, így a hagyományos számlákat is ugyanúgy tárolhatjuk már elektronikus eszközökön, mint azokat, amelyeket eredetileg is elektronikus számlának bocsátottak ki, azaz elektronikus jelek formájában küldtek meg.

A cikk az Eu-Tax Consulting segítségével készült.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokan váltanak bankot a tranzakciós illeték miatt

A korábbinál többen váltanak bankot vagy állnak át ugyanannál a pénzintézetnél másik, kedvezőbb számlacsomagra. Tovább olvasom