Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Varga: Brüsszel elismerte az ország hároméves teljesítményét

Brüsszel azt jelezte vissza, hogy Magyarország államadóssága csökkenő mértékű lesz a következő években is, és "az államháztartási hiányt 3 százalék alatt tudjuk tartani".
Rendkívül kedvező véleményt kaptunk Brüsszelből, az Európai Bizottság elismerte az ország hároméves teljesítményét - értékelte a nemzetgazdasági miniszter az Európai Bizottság kedden közzétett őszi gazdasági előrejelzését újságíróknak kedden Törökbálinton.

Varga Mihály kifejtette: Brüsszel azt jelezte vissza, hogy Magyarország államadóssága csökkenő mértékű lesz a következő években is, és "az államháztartási hiányt 3 százalék alatt tudjuk tartani".

Az, hogy az EU szerint is 3 százalék alatt lesz a hiány 2014-ben és 2015-ben is azt mutatja: Brüsszel elismeri, hogy Magyarország képes a mostani gazdaságpolitikai intézkedéseivel 3 százalék környékén tartani a hiányt.
A miniszter kijelentette: "természetesen nem mondom azt, hogy könnyű lesz a következő az év, de azt mindenképpen mondhatom, hogy most már nemcsak a magyar kormány, hanem Brüsszel is úgy látja: a 2014-es év jóval könnyebb lehet az idei esztendőnél".

A miniszter beszélt arról is, hogy Magyarország talán több kritikát kapott az EU-tól, több vita volt azokról az intézkedésekről, amelyeket az elmúlt három évben hozott a kormány. Hozzátette: most azonban az Európai Unió azt mondta, akármilyen nézetkülönbség is volt, a magyar kormány képes volt arra, hogy a gazdaságot jó irányba vezesse.

A Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) a bankbetétek megadóztatását célzó tervezetére vonatkozó kérdésre Varga Mihály úgy válaszolt: elképesztőnek tartja a javaslatot. Hozzáfűzte: a magyar kormány soha nem készült és most sem készül ilyen jellegű intézkedésre.

Az Európai Unióban egyszer már kiderült Ciprus esetében, hogy milyen pánikot tud okozni a bankpiacon egy ilyen intézkedés. Azt gondolom, hogy aki ezt az intézkedést javasolta az IMF számára, az nem mérte fel kellőképpen annak várható hatását - mondta Varga Mihály.

NGM: az Európai Bizottság is elismeri a magyar gazdaság teljesítményét

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) üdvözli az Európai Bizottság (EB) őszi előrejelzését, amely a tárca szerint reális értékelése a fokozatosan javuló magyar gazdaságnak. A költségvetési hiány az Európai Unió (EU) szakértői szerint sem emelkedik 3 százalék fölé a következő években - közölte a nemzetgazdasági tárca kedden.

A tárca értékelése szerint a jelentés megerősítette, hogy Magyarország minden gazdasági mutatója javul a következő években. "A Bizottság őszi értékelése is megerősíti, hogy a magyar gazdaság jó pályán halad, a kormány intézkedéseinek eredményei kezdenek beérni" - áll a közleményben.

A tavalyi recesszió után ez év elején megfordult a tendencia: nő a foglalkoztatottság, csökken a munkanélküliség és az államadósság, a költségvetési hiány pedig nem emelkedik 3 százalék fölé. A kormányváltás óta eltelt három évben Magyarország talpra állt - hangsúlyozza a nemzetgazdasági tárca.

A brüsszeli előrejelzés is visszaigazolta, hogy a magyarországi folyamatok mind pénzügyileg, mind gazdaságilag jó irányba tartanak, és továbbra is tartható a maastrichti hiánycél - emeli ki az NGM.

Emlékeztetnek arra, hogy a bruttó hazai termék (GDP) jövőre 1,8 százalékos, míg 2015-re 2,1 százalékos növekedését jósolja Magyarország vonatkozásában az EB. Az államadósság szintje az EU előrejelzése szerint is csökken: 2013-ban a GDP 80,7, jövőre 79,9, 2015-ben pedig 79,4 százaléknak felel majd meg.

Az Európai Bizottság várakozásainak megfelelően továbbra is a legfontosabb gazdaságpolitikai cél, hogy Magyarország kikerüljön az adósságcsapdából. A kormány ezen törekvése - immár az Európai Unió szerint is - megvalósulni látszik - áll a közleményben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felpörög a PénzSztár - ezerből száz középiskolás csapat maradt

A regionális középdöntő a tét a középiskolás pénzügyi-gazdasági versenyen A fővárosban és a 19 megyében 100 csapat küzd a 28 továbbjutó helyért. Tovább olvasom