Délmagyar logó

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Varga: ez volt az első ˝nem válság˝ karácsony 2008 óta

Szinte minden tekintetben trendforduló volt 2013-ban. A gazdasági folyamatok még a várakozásoknál is kedvezőbben alakultak - mondta a nemzetgazdasági miniszter.
Varga Mihály szerint 2013-ban trendforduló volt a gazdaságban, a folyamatok az elemzői várakozásoknál is kedvezőbben alakultak, és a kiskereskedelmi forgalmi adatok alapján kijelenthető, hogy a mostani volt az első "nem válság karácsony" a válság 2008-as kitörése óta.

A nemzetgazdasági miniszter a kormany.hu-nak adott nyilatkozatában szerdán elmondta, hogy a kormányülésen értékelték a 2013-as gazdasági folyamatokat, az államháztartás helyzetét és foglalkoztak a 2014-es kilátásokkal.

A kabinet azt állapította meg, hogy szinte minden tekintetben trendforduló volt 2013-ban - mondta. "A gazdasági folyamatok még a várakozásoknál is kedvezőbben alakultak, az államháztartási hiányt 3 százalék alatt tudtuk tartani, az államadósság mértéke pedig csökkent" - sorolta. Hozzátette, hogy növekedett az ipari termelés és a beruházások mértéke, javult a gazdaság teljesítménye, szavai szerint ez különösen az év második felében alakult rendkívül kedvezően.

A miniszter felhívta a figyelmet a foglalkoztatási adatokra, "hiszen több ember dolgozik ma Magyarországon, mint korábban, és örömteli tény számunkra az is, hogy a megtakarítások mértéke a kormányváltáskori szintnek most már a négyszeresére növekedett. Több mint 1500 milliárd forintnyi állampapír van a magyar lakosságnál" - fejtette ki.

Hozzátette: "az is örömteli számunkra hogy nemcsak a megtakarítások nőttek, hanem a fogyasztás is". Az október-novemberi kiskereskedelmi adatok azt mutatják, hogy a fogyasztás jelentősen nőtt. A kormány értékelte a decemberi adatokat is, ennek alapján "nyugodtam mondhatom, hogy a mostani volt az első nem válság karácsony a 2008-as válság kitörése óta".
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bíztatóak az ipari termelési kilátások

A következő hónapokban elsősorban a járműgyártás adhat további lendületet az ipari termelésnek. Tovább olvasom