Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Varga: ki kell vezetni a lakáscélú devizaalapú jelzáloghiteleket

Tárgyalásokat kezd a hazai devizahitelezésben érintett hitel- és pénzintézetekkel a nemzetgazdasági miniszter.
A kormány szerint ki kell vezetni a hazai hitelpiacról a lakáscélú devizaalapú jelzáloghiteleket, az érintett hitel- és pénzintézetekkel tárgyalásokat kezd a nemzetgazdasági miniszter. Elemzők szerint várhatóan kisebb teher hárul majd a bankokra, mint amitől az elmúlt napokban a piac tartott, az ügyben megszólaló pártok sokféle javaslattal álltak elő.

Varga Mihály szerdán az MTI-nek azt mondta, a kormány szándéka egyértelmű: egyrészt "az időbeni és teherviselési szempontokat is figyelembe véve" a lakáscélú devizaalapú jelzáloghiteleket ki kell vezetni a hazai hitelpiacról, másrészt olyan helyzetet kell létrehozni, amellyel a forinthitelt választók nem járhatnak rosszabbul, mint ha a hitelfelvételkor devizakölcsönt vettek volna fel.

A nemzetgazdasági miniszter e célok elérése érdekében tárgyalásokat kezd a hazai devizahitelezésben érintett hitel- és pénzintézetekkel. Varga Mihály szerint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) által felvázolt alkotmányos-jogi mozgástér széles, hiszen több olyan nemzetközileg ismert eljárás is van, amely a devizahitelekkel kapcsolatos problémákra megoldást jelenthet.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a nap folyamán tartott szűkkörű sajtótájékoztatóján leszögezte: nem születhet olyan, a devizahiteleseket mentő csomag, amelyet az OTP ne tudna túlélni. Hozzátette, a tervezett újabb mentőcsomagról nem egyeztettek a bankokkal, egy konzultáció volt a bankszövetséggel, a pontos tervekről nem tudnak.

Samu János, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője a miniszter által elmondottak alapján úgy vélekedett, a várakozásokhoz képest két irányból is szűkítették a program lehetséges méretét. Azzal, hogy csak a lakáscélú devizaalapú jelzáloghitelek kerülnének be a programba, a szabad felhasználásúak nem, szűkítették az igénybe vevők körét, egyúttal a program potenciális méretét is maximálták.

A másik, amit a miniszter nyilatkozatából ki lehetett hallani: olyan módon keresik a megoldást, hogy a teherkönnyítés - aminek pontos formája még nem ismert, esetleg lehet tartozásleírás, árfolyamkedvezmény - nem hozhatja az adósokat kedvezőbb helyzetbe annál, mint amit akkor értek volna el, ha annak idején forintban vették volna fel a hitelt, ami limitálja a kapható kedvezményt. Ezek a szűkítések mérsékelik azt a veszteséget, amit a bankrendszernek el kell viselnie - mondta Samu János.

Réczey Zoltán, a Buda-Cash Brókerház Zrt. elemzője szintén azt emelte ki, hogy a csomag - amelynek tartalma még bizonytalan - várhatóan puhább és kisebb horderejű lesz, mint amilyentől az elmúlt napokban féltek a piacok, azt feltételezve, hogy ennek teljes vesztesége a bankszektort terheli majd. A tárgyalások során várhatóan mérsékeltebb hatású csomag alakul majd ki, és időben elosztja majd a terheket, amely mindenképpen pozitívabb hatású a korábbi várakozásokhoz képest - mondta Réczey Zoltán.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a csomag valószínűsíthetően még a megkötésekkel is nagy terhet jelent majd a bankszektor számára, amely lehet egyszeri, ha visszamenőlegesen próbálják a helyzetet rendezni, és jövőbeni is, amely a hátralévő futamidő alatt érinti majd a bankokat. A visszamenőleges rendezés azt jelentené, hogy utólag maximálják az árfolyamokat, s az afölötti kockázatokat a bankok viselik. A Buda-Cash elemzője felhívta a figyelmet arra: akik devizában adósodtak el, az alacsony devizakamatok miatt előnyt élveztek a forinthitelekhez képest. Ha ennek szaldóját rendezni kívánják, jóval kisebb lehet a veszteség.

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője még a kormányülés idején tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a Fidesz három év után sem engedi el a devizahitelesek kezét, így bármilyen döntés is születik a megsegítésükről a kabinet ülésén, a kormánypárt azt támogatni fogja.

Józsa István szocialista frakcióvezető-helyettes a miniszter nyilatkozata után tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, a kormány szerdai ülésén sem talált megoldást az eladósodott devizahitelesek helyzetére, az pedig, hogy a jövőben nem lehetne lakáscélú devizahitelt felvenni, nem segít a már bajba jutottaknak.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik parlamenti frakciójának helyettes vezetője azt hangsúlyozta: a kormány a devizahitelek problémájának megoldása érdekében ne a bankokkal, hanem a devizahitel-károsultakat és az otthonvédőket képviselő civil szervezetekkel kezdjen tárgyalásokat.

Vágó Gábor független parlamenti képviselő, az LMP politikusa azt közölte: arra ösztönzik a kormányt, hogy a devizahiteles mentőcsomagban arra a 117 ezer emberre összpontosítson, aki 90 napon túli tartozásait nehezen tudja törleszteni, továbbá arra a 115 ezer családra, amely képtelen törleszteni.

Az Együtt-PM Szövetség közleményében szólította fel a kormányt, hogy csak olyan megoldás mellett döntsön, amely kiállja a jogállamiság próbáját, és sem a magyar gazdaságnak, sem az adófizetőknek nem okoz több kárt, mint amennyit kezel.

Gyurcsány Ferenc független országgyűlési képviselő, a Demokratikus Koalíció elnöke azt mondta: a devizában felvett jelzáloghitelek kamatát a felvett hitel devizájának alapkamatához kellene kötni. Emellett azt is felvetette, hogy az azt kérvényezők lakását vásárolja fel az állam, lehetővé téve a visszabérlést "méltányos, korrekt" díj ellenében.

Korábban írtuk:

Varga Mihály szerdán az MTI-vel közölte: a kormány szerint "az időbeni és teherviselési szempontokat is figyelembe véve" ki kell vezetni a hazai hitelpiacról a lakáscélú devizaalapú jelzáloghiteleket.

Szavai szerint a devizahitelekből fakadó helyzet olyan gazdasági és társadalmi kockázatot jelent, amellyel az ország hosszú távon nem tud együtt élni.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által felvázolt alkotmányos-jogi mozgástér széles, hiszen több olyan nemzetközileg ismert eljárás is van, amely a devizahitelekkel kapcsolatos problémákra megoldást jelenthet - közölte.

Varga Mihály hangsúlyozta: a kormány szándéka egyértelmű: egyrészt "az időbeni és teherviselési szempontokat is figyelembe véve" a lakáscélú devizaalapú jelzáloghiteleket ki kell vezetni a hazai hitelpiacról, másrészt olyan helyzet létrehozása, amellyel a forinthitelt választók nem járhatnak rosszabbul, mintha a hitelfelvételkor devizakölcsönt vettek volna fel.

A nemzetgazdasági miniszter ezen célok elérése érdekében tárgyalásokat kezd a hazai devizahitelezésben érintett hitel- és pénzintézetekkel.

Olvasóink írták

  • 1. igazságkereső 2013. augusztus 12. 17:21
    „A bankok tisztességtelen, uzsora jellegű pénzügyi tevékenységével járó szörnyű következményeket kell visszamenőleges és végleges hatállyal felszámolni, továbbá a bankok által ezzel a tisztességtelen módon megduplázott havi törlesztőrészletek megduplázásával történt jelentős többletbefizetés különbözetét tessék jóváírni a banki "devizahiteles" ügyfelek hitelszámláin és helyre is állhat a pénzügyi béke bank és ügyfél között! A továbbiakban pedig a körmükre kell nézni, hogy még véletlenül se találjanak bármilyen más trükkös megoldást ügyfeleik súlyos megkárosítására! Mert ugye köztudott, hogy a magyarországi devizahitelesek hitelei akkor látták az alpesi devizát, amikor a kannás bor a szőlőt! (Idézet Dr.Boros Imre közgazdásztól!) Vagy: "Nagy átverés volt a frankhitelezés"! Idézet: Dr.Pásztor Pál ügyvédtől, Magyar Nemzet 2011. augusztus 11.-i, csütörtöki száma!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Növekvő érdeklődés a bankoknál a tartós befektetési szerződések iránt

Növekvő érdeklődést tapasztaltak a tartós befektetési szerződések (TBSZ) iránt az elmúlt időszakban… Tovább olvasom