Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Varga Mihály: a mezőgazdaság és az ipar lehet húzóágazat

A nemzetgazdasági miniszter kifejtette, ha az államháztartási hiány 3 százalékos szint alá kerül, a gazdasági növekedés pedig 1,5-2 százalék fölé emelkedik, akkor lépésről lépésre ki tud jönni az ország az adósságcsapdából.
Kevés olyan ország van, amelyik Magyarországhoz hasonlóan önerőből, újabb hitel nélkül "ki tudott mászni" az IMF segítségéből - mondta Varga Mihály kedden Szentendrén, a nemzetgazdasági miniszter szerint a következő években elsősorban a mezőgazdaság, a feldolgozóipar és az ipar válhat húzóágazattá.

A Rákóczi Szövetség által szervezett Kárpát-medencei Főiskolás Táborban tartott előadásán a nemzetgazdasági miniszter kifejtette, ha az államháztartási hiány 3 százalékos szint alá kerül, a gazdasági növekedés pedig egészséges értékre, 1,5-2 százalék fölé emelkedik, akkor folyamatosan, lépésről lépésre ki tud jönni az ország az adósságcsapdából. Van erre más ország esetében is példa - mutatott rá -, mint például az 50-es évek Dél-Koreája és Tajvanja, amelyek hasonló módon el voltak adósodva, mégis fellendült a gazdaságuk.

A miniszter arról is szólt, hogy a következő években elsősorban a mezőgazdaság, a feldolgozóipar és az ipar válhat húzóágazattá, s fontos a kelet felé nyitás politikájának követése is. Ennek során főként az arab országokkal, Kínával és Oroszországgal gazdasági együttműködésre kell törekedni. Az elmúlt években az országba áramló, hozzávetőlegesen 7000-8000 milliárd forintos EU-s forrás egy része nem kellő hatékonysággal hasznosult, a források közül sokat öncélú presztizsberuházásra fordítottak - ezt elkerülendő a következő években nem központi elosztás szerint, hanem négy minisztériumra bízva, az eddigieknél jobban hasznosulhatnak majd az uniós támogatási pénzek.

Varga Mihály, az EU-n belüli érdekérvényesítés fokozását hangsúlyozva, a visegrádi együttműködés fontosságára is kitért. Hangsúlyozta, a négy visegrádi ország - Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország - együtt 63 millió lakost képvisel, és egymással összefogva például több agrárkérdésben már eddig is jó eredményt ért el.

Olvasóink írták

 • 4. pala1964 2013. augusztus 31. 20:35
  „kedves Mihály, a kötvény (is) hitelviszonyt megtestesítő értékpapr, így magyarország devizakötvénykibocsátása is hitelfelvétel... ezért kár volt évhalasztással elvégezni az MKKE legkönnyebb szakát... üljön le, egyes...”
 • 3. myckie 2013. augusztus 28. 09:47
  „Ezt úgy adja elő, mintha már megtörtént volna! Az adósság rekordszinten, a gazdaság stagnál, egyre több szakember külföldön! A példaként említett országokban pedig rájöttek arra, hogy a minden lakosra kiterjedő magas színvonalú oktatás nélkül nincs fejlődés!”
 • 2. pachakuti 2013. augusztus 27. 21:55
  „Amit 23 év kemény munkájával - pártfüggetlenül - szétvertek és loptak, szebben fogalmazva: privatizáltak.”
 • 1. szatyi 2013. augusztus 27. 21:05
  „Ehhez a megállapításhoz nem kell valakinek miniszternek lennie, ezt még egy iskolás is tudja!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NGM: már százezer forintért is van pénztárgép a piacon

A pénztárgép-árak csökkentése érdekében a nemzetgazdasági tárca tárgyalásokat kezdeményezett az… Tovább olvasom