Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Varga Mihály a Világbank-csoport fejlesztési programjaiba való magyar bekapcsolódásról tárgyalt

A tanácskozás alkalmat adott arra, hogy hozzájáruljon Magyarország számára fontos ügyek előmozdításához.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság magyar országjelentéséről, Magyarországnak az exportpiacok bővítése céljából a Világbank-csoport fejlesztési programjaiba való bekapcsolódásáról folytatott megbeszéléseket pénteken Washingtonban Varga Mihály.

A nemzetgazdasági miniszter, aki az IMF és a Világbank tavaszi közgyűlésén vesz részt, az MTI-nek kijelentette: a tanácskozás alkalmat adott arra, hogy hozzájáruljon Magyarország számára fontos ügyek előmozdításához.   

A tárcavezető Costas Christouval, az IMF misszióvezetőjével tekintette át a valutaalap legutóbbi magyar országjelentését. "Azt kell mondanom, hogy régen született ilyen kedvező jelentés az IMF részéről az országról, ezért véleménykülönbségünk sem volt" - fogalmazott Varga Mihály.

Elmondta, hogy Pierre Moscovici európai adóügyi biztossal folytatott egyeztetésén kifejezésre juttatta: a magyar kormány "messze nem érzi úgy", hogy az Európai Bizottság most készülő magyar országjelentése visszatükrözi azt a pozitív gazdasági előrelépést, amelyet az ország az elmúlt két évben mutatott fel.

"Miközben korábban az EB őszi vagy téli országjelentése kedvezőbb volt, most úgy érezzük, hogy a kedvező tények, adatok nem köszönnek vissza" - mondta.

A nemzetgazdasági tárca vezetője az MTI kérdésére válaszolva elmondta, hogy a gazdaságfejlesztési operatív program kifizetéseinek Brüsszel általi felfüggesztése a megbeszélésen nem került szóba.

Karin Finkelstonnal, a Nemzetközi Pénzügyi Társaság (International Financial Corporation, IFC) alelnökével és Franciscus Godtsszal, a Világbank Magyarországot is képviselő országcsoportjának vezető igazgatójával tárgyalva Varga Mihály kifejezte Magyarország törekvését, hogy a most megnyíló finanszírozási keretekből minél nagyobb arányban részesüljön.

"Nekünk az a fontos, hogy Magyarország ne passzív figyelője legyen csak a különböző fejlesztési programoknak, hanem azok haszonélvezője is tudjon lenni" - jelentette ki.

Hangsúlyozta: a magyar kormány elkötelezett aziránt, hogy az exportpiacok bővítése érdekében ezekben a beruházásokban részt vegyen, ennek jegyében fog csatlakozni az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bankhoz (AIIB) is. Ugyanígy, üzleti megközelítésben kíván részt venni a Világbank-csoportnál működtetett különböző alapokban, amelyek elsősorban a mezőgazdaság, az egészségügy és a vízipar területén jelenthetnek kapcsolódási lehetőséget a magyar exportáló vállalatoknak.

Szavai szerint a Világbank-csoporton keresztül segíti Magyarország globális szintű érvényesülését az Eximbank által most aláírt, 50 millió dolláros befektetői csatlakozás az IFC egymilliárd dolláros összértékűre tervezett pénzügyi növekedési alapjához. A magas hozamú fejlődő és feltörekvő piacokon történő befektetéseket célzó alapokhoz Magyarország az IFC-vel, valamint japán és kínai befektetőkkel együtt társul, összesen 345 millió dollár értékben. Az erről szóló dokumentumokat Varga Mihály szombaton írja alá Jin-Yong Cai-jal, az IFC vezérigazgatójával.

"AZ IFC által kezelt pénzügyi alap a kedvező pénzügyi megtérülés mellett a feltörekvő piacok jobb megismerését és a hazai cégek exportlehetőségeinek bővítését jelenti majd" - mondta.

Varga Mihály szombaton részt vesz a  Nemzetközi Monetáris és Pénzügyi Bizottság (IMFC) ülésén, a Moody's elemzőivel találkozik, és  Paul Thomsennel, az IMF európai részlegének vezetőjével tárgyal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszavonták a Quaestor Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét

A jegybank emellett kezdeményezte a brókercég felszámolását. Tovább olvasom