Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Varga Mihály: jobb lett a tavalyi hiány, akár 2,3 százalék is lehet a költségvetési deficit

A várakozásoknál kedvezőbb, 929,2 milliárd forint lesz a 2013. évi büdzsé hiánya, mintegy 200 milliárd forinttal kevesebb a költségvetési törvényben szereplő deficitnél, így a GDP-arányos hiány legfeljebb 2,7 százalék, kedvező esetben akár 2,3 százalék is lehet - jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.
Jelezte, hogy még két tételről - az önkormányzati alrendszer  pénzforgalmi egyenlegéről és a takarékszövetkezeti integrációs  szervezetnek juttatott vagyoni hozzájárulás elszámolásáról - nincs  döntés.  

A végleges államháztartási hiányszámot befolyásoló két tételről  elmondta: az önkormányzati mérlegnél plusz 90 milliárd forinttal  számol a tárca; az önkormányzati mérlegek az év közbeni  adósságátvételnek köszönhetően kedvezőbben alakulhattak a tavalyi  évben.  

A bevételi oldalról szólva a nemzetgazdasági miniszter elmondta:  az inflációt 5,2 százalékra tervezték a 2013-as költségvetési  törvényben, de végül jóval alacsonyabb, 1,8 százalék lesz, emiatt  egyes adóbevételek alulteljesültek. Az áfa-bevételeknél 130-140  milliárd forint az elmaradás, de jövedéki adóból is a vártnál  kevesebb folyt be, míg a pénzügyi tranzakciós illetékből a várthoz  közeli volt a bevétel. Szociális hozzájárulási adóból többletbevétel  keletkezett, és a frekvenciaértékesítés is növelte a költségvetési  bevételeket - ismertette Varga Mihály.    

A kiadási tételek a miniszter szavai szerint többé-kevésbé a  vártnak megfelelően alakultak. Voltak olyan rendkívüli kiadások -  többek között az árvízzel, valamint a pedagógus életpálya modell  finanszírozásával és az uniós önerő alap bővítésével kapcsolatban -  amelyeket részben a többletbevételekből finanszíroztak.  

Az államháztartás stabil pályán történő tartásában fontos  szerepe volt annak a kormányzati törekvésnek, hogy lehetőség szerint  ne nyúljanak a 400 milliárd forintos Országvédelmi Alaphoz. További  két intézkedés is segítette a jobb hiány elérését: a kiadási oldalon  májusban 92,9 milliárd forint értékben zároltak forrásokat,  júniusban pedig bevételi oldali egyenlegjavító intézkedéseket  vezetett be a kormány; ez összesen 128 milliárd forinttal javította  az államháztartási mérleget - mondta a miniszter.  

Varga Mihály kiemelte: a kedvező költségvetési helyzethez  hozzájárult, hogy a magyar gazdaság 2013 második félévében tartósan  növekvő pályára állt az első féléves visszaesés után. A gazdasági  növekedés a tavalyi harmadik negyedévben fel is gyorsult, a nagyobb  gazdasági teljesítményhez a mezőgazdaság, az ipar, az építőipar  járult hozzá, majd az év második felében a belső fogyasztás is  hozzájárult. Így megszűnt az a korábban jellemző egyoldalúság, hogy  csak az export, illetve az ahhoz kapcsolódó iparágak húzták a  növekedést, emellett pedig az európai uniós források intenzívebb  felhasználása is hozzájárult a bővüléshez - ismertette a tárcavezető.  

A tavalyi teljesítménnyel Magyarország azon európai uniós  országok szűk körében van, amelyeknek az elmúlt három évben sikerült  három százalék alatt tartania a hiányt, ez pedig mindenképpen azt  jelzi, hogy a magyar államháztartás stabil, egyensúlyi pályán van -  mondta Varga Mihály.  

2014-re az NGM 2 százalékos gazdasági növekedést vár, valamint  azt, hogy a bérek és a nyugdíjak vásárlóereje továbbra is magas  lesz, így segíti a belső kereslet bővülését. Emellett a  foglalkoztatás is tovább bővül.  

Adorján Richárd, a Nemzetgazdasági Minisztérium  főosztályvezetője kérdésre válaszolva kiemelte: az úgynevezett  ESA-hidat, amely kapcsolatot teremt az uniós módszertan szerinti és  a pénzforgalmi hiány között, az NGM előzetesen plusz 41 milliárd  forintra becsüli, még vannak függőben lévő kisebb tranzakciók.  Hozzáfűzte, hogy a takarékszövetkezeti integrációs szervezetnek  juttatott 135 milliárd forintos vagyoni hozzájárulás elszámolásáról  idén március-áprilisban születhet európai uniós döntés. Varga Mihály  ehhez hozzátette, hogy akkor is maximum 2,7 százalék lesz a tavalyi  hiány, ha ezen tétel elszámolása nem a kormány elképzelései szerint  alakul.  

Egy másik kérdésre válaszolva elmondta: az NGM információi  szerint egy-két banknál reális mérlegelési kategóriában van a  Magyarországról való kivonulás. Varga Mihály ugyanakkor  hangsúlyozta, hogy a magyar bankrendszer helyezte stabil, a  tőkemegfelelési mutatók rendben vannak, a tárca nem számol azzal,  hogy egy ilyen lépésnek jelentős hatása lenne a költségvetésre.  

Az egykulcsos, egyszámjegyű személyi jövedelemadó-rendszerről  reálisan először 2015-ben lehet gondolkozni, hiszen 2014-re  elfogadott adótörvények vannak - válaszolta egy másik kérdésre a  miniszter. Varga Mihály szerint bár beindult a gazdasági növekedés,  egyelőre nem látszik a forrása annak, hogyan lehet azt a kieső 600  milliárd forintot a költségvetésben pótolni, amit például egy 9  százalékos szja-kulcs okozna.     

Egy másik kérdésre Varga Mihály kifejtette, hogy az évtized  közepéig biztosan nem fog az eurózónához csatlakozni Magyarország,  az évtized második felének végére lehet reális kérdés a csatlakozás.  

A pénztárgépek Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz való bekötéséről  elmondta: az már nem lehet akadály, hogy nincs elég pénztárgép az  országban. Hangsúlyozta, hogy a kormány és az adóhivatal "rendkívül  konstruktív és türelmes hozzáállást tanúsít", mivel nem akarták  indokolatlanul elvárni, hogy a karácsonyi forgalom közepén a gépek  bekötésével kelljen foglalkozniuk a kereskedőket. Reális határidőt  kell kitűzni azoknak, akiknek ki kell cserélniük pénztárgépeiket -  fűzte hozzá. A minisztérium ezzel kapcsolatban hétfőn tesz  bejelentést.  

A devizahitelek ügyében a Kúria döntése óta nem volt fejlemény,  meg kell várni az Európai Bíróság döntését - jelezte Varga Mihály.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Varga Mihály: egy-két bank mérlegeli a kivonulást

A nemzetgazdasági miniszter szerint a magyar bankrendszer helyezte stabil. Tovább olvasom