Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Varga Mihály szerint a bérmegállapodás nagy jelentőségű korszakhatár

A mostani bérmegállapodás valójában nagy jelentőségű korszakhatár, Magyarországon ezzel lezárult az alacsony munkabér időszaka - nyilatkozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Idők hétfői számában.
A miniszter a múlt csütörtökön aláírt egyezséget kivételesként értékelte, mivel - mint mondta - a rendszerváltozás óta először kötöttek több évre szóló, számottevő változásokat hozó bérmegállapodást a munkaadók, a kormány és a szakszervezetek, és minden érintett lehetősége határáig ment el.

A megállapodás értelmében jövőre a minimálbér 15 százalékkal, a garantált bérminimum 25 százalékkal nő, a munkáltatók közterhe pedig öt százalékponttal csökken. 2018-ban a minimálbér további 8 százalékkal, a garantált bérminimum 12 százalékkal nő, a közterhek két százalékponttal csökkennek. A bérnövekedés és köztehercsökkentés a következő négy évben is folytatódik - emlékeztetett a lap.

Varga Mihály hangsúlyozta: a köztehercsökkenés az egészségügyi és a nyugdíjkasszát sem ingatja meg. A kormány tartja magát az ígéretéhez, és garantálja a nyugdíjak értékállóságát. A béremelkedés nyomán esetleg nőhet az infláció, de ennek megfelelően a jövőre szóló nyugdíjemelés is nagyobb lehet. A nyugdíjakkal kapcsolatban akár szerdai ülésén is dönthet a kormány - idézte a lap a minisztert.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szaudi kitermelés csökkentése nélkül is egyensúlyba kerül az olajpiac

A szaúd-arábiai energiaipari miniszter szerint az olajpiac a kitermelés csökkentése nélkül is… Tovább olvasom