Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Varga: Németország Magyarország elsőszámú külföldi befektetője

A német vállalkozások eddig csaknem 21 milliárd eurót ruházták be Magyarországon.
A német vállalkozások eddig csaknem 21 milliárd eurót ruháztak be Magyarországon, ezzel Németország Magyarország elsőszámú külföldi befektetője – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön Budapesten, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara 20 éves jubileumának alkalmából szervezett ünnepi rendezvényen.

Hozzátette, hogy a Németországba irányuló magyar kivitel 2012-ben először haladta meg a 20 milliárd eurót.

A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta: Németország Magyarország tradicionálisan legjelentősebb gazdasági-kereskedelmi partnere, ezért a magyar kormány nagy jelentőséget tulajdonít a Németországhoz fűződő kapcsolatoknak. A magyar kormány elismeréssel tekint a német ipar eredményeire, a világgazdaságban betöltött szerepére, valamint a német befektetéseknek Magyarország gazdaságára gyakorolt pozitív hatására - emelte ki Varga Mihály.

A nemzetgazdasági miniszter kifejtette: 2013-ban Magyarország gazdaságpolitikájában felértékelődik a gazdaság élénkülésének, növekedésének elősegítése, ennek a célkitűzésnek az elérésében a német-magyar gazdasági kapcsolatok további erősítése, az export és a foglalkoztatás növelése, valamint a stabilitás elsődleges szerepet játszanak. A magyar kormány a jövőben is kiemelt partnerként tekint Németországra, a német vállalkozásokra.

A miniszter kitért arra: az új magyar gazdasági modell erősen kapcsolódik a némethez, a magyar-német kapcsolatok pillére a modern német gyáripar tartós magyarországi jelenléte, a német vállalatoknak a magyar gazdaság modernizálásában játszott szerepe. A magyar kormány a modern ipari termelést hosszabb távon is a nemzetgazdaság kiemelt ágazatának gondolja, amelyhez jelentékenyen hozzájárul a német-magyar együttműködés - jelezte Varga Mihály.

Elmondta: Németország részesedése Magyarország külkereskedelmi forgalmában eléri a 25 százalékot, a Magyarországon végrehajtott külföldi közvetlen tőkebefektetések állományát tekintve pedig megközelíti a 30 százalékot.

Varga Mihály emlékeztetett arra, hogy 2012 a Magyarországon végrehajtott német feldolgozóipari beruházások szempontjából kiemelkedő év volt, Orbán Viktor miniszterelnök részvételével tavaly március végén a Mercedes kecskeméti gyárát avatták fel. Szeptemberben Szentgotthárdon az Opel új motorgyárát, októberben a Szombathelyen kuplunggyártással foglalkozó LuK Savaria Kft. sajtoló automatáját adták át, míg a karosszériaelemeket gyártó Kirchhoff Hungária Kft. bővítette esztergomi üzemét.

A miniszter külön szólt a Bosch-csoportról, amely 2012 elején a kutatás és fejlesztés kategóriában elnyerte az év befektetője címet.

Varga Mihály rámutatott: a magyar kormány mindig tisztelettel fogadja azokat a külföldi vállalkozókat, akik nem a gyors haszonszerzés érdekében érkeznek Magyarországra, hanem hosszú távon terveznek, s a magyar cégekre partnerként tekintenek. "A német beruházók aktivitásával kapcsolatos érdekeink és célkitűzéseink nagy vonalakban megegyeznek a stratégiai partnerségi megállapodásokban rögzített célkitűzésekkel" - emelte ki a nemzetgazdasági miniszter.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A békéltetők a kisembert védik

Visszafizették az elmaradt lézeres szemműtét árát a szegedi tanárnőnek – cikkünknek és a kamara mellett működő békéltető testületnek köszönhetően. Tovább olvasom