Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Varsói gazdasági fórum: Kína meg akarja duplázni kereskedelmi forgalmát

A Lengyelország-Közép-Európa-Kína gazdasági fórumon a kínai miniszterelnök közölte, megduplázná kereskedelmi forgalmát Lengyelországgal.
Kína a következő öt évben meg akarja duplázni kereskedelmi forgalmát Lengyelországgal - közölte Ven Csia-pao kínai miniszterelnök csütörtökön Varsóban, a Lengyelország-Közép-Európa-Kína gazdasági fórumon elhangzott megnyitó beszédében.

A kínai miniszterelnök elmondta, hogy országának és Lengyelországnak hosszú távú terve van az együttműködés elmélyítésére. Ennek keretében felállítanak egy vegyes bizottságot, melynek feladata lesz az együttműködés elmélyítése egyebek között az ipari szektorban és a fejlett technológiák területén, továbbá egy szakértői bizottságot, amely kommunikációs és idegenforgalmi projektekkel foglalkozik majd - jelentette a PAP.

Varsói gazdasági fórum: Kína meg akarja duplázni kereskedelmi forgalmát. Fotó: MTI/EPA/Rafal Gruz (galéria)

Donald Tusk lengyel miniszterelnök beszédében Kínát és Közép-Európát a siker és fejlődés jelképeinek nevezte. "Kína és a közép-európai országok reménységet jelentenek a jövőre, az egész világ jobb jövőjére nézve" - mondta. Hangsúlyozta, hogy Lengyelországot és Kínát stratégiai együttműködés köti össze. Lengyelország ma Kína legnagyobb gazdasági partnere Közép-Európában, a kétoldalú forgalom 2011-ben 14 milliárd euró volt. Az együttműködés lehetőségei azonban lényegesen nagyobbak ennél - tette hozzá.

Tusk szerint Lengyelország Európa egyik "termelési és szolgáltatási tartóoszlopa". A siker forrását Varsó az export fejlesztésében, a növekvő belföldi fogyasztásban és a közvetlen befektetésekben látja - mondta.

A kelet-közép-európai országokról szólva Tusk kijelentette, hogy ez a politikai és gazdasági stabilitás térsége, amely mind nagyobb gazdasági szerepet játszik. Ahogyan növekszik Kína jelentősége a világgazdaságban és a nemzetközi politikában, ugyanúgy növekszik a kelet-közép-európai országok jelentősége az EU-ban és az európai földrészen - hangsúlyozta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább erősödött a forint: 288 körül az euró

A kedd-szerdai lendületes erősödés után elért szinten ingadozott a forint árfolyama csütörtökre… Tovább olvasom