Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Vége a papíralapú építési naplónak

Szeged - Elektronikus építési naplót kell vezetnie minden vállalkozónak, aki október 1-je után építkezésbe kezd. A kormány az interneten vezetett naplótól a lánctartozások megállítását reméli. A kisvállalkozók nagy terhet vesznek vele a nyakukba.
– Az építőipar átlátható működését segíti majd az e-napló bevezetése: a papíralapú napló ugyanis, főleg az egyéni és kisvállalkozói körben, rendkívül hiányos, sokan nem is vezetik – mondta Nemesi Pál, a Ferroép Zrt. vezérigazgatója, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. – A jövőben az építési naplók alapján lehet a kivitelezés történetét követni, valamint rögzíteni a megvalósításban részt vevő felek kommunikációját. A hatóságok és az építők egyaránt napra készen láthatják a kivitelezés menetét, állását, tartalmát.

Nemesi szerint az október 1-jei bevezetés elsősorban a mikro- és kisvállalkozásoknak okoz nehézséget, mivel informatikai ismeretek és felhasználói szintű számítógépes gyakorlat kell az e-naplóhoz, ezek nélkül nem megy.

„Nyitott könyv"

Akik október 1. előtt papíron kezdték el a naplóvezetést, azok „papíralapon" be is fejezhetik. Az e-napló előnye – írja az E-építés nevű portál –, hogy könnyen olvasható, a módosításokat, javításokat pedig követni lehet. Az építtető és a fővállalkozó irányítási, ellenőrzési feladatai egyszerűbbek, a teljes folyamat nyomon követhető, és távolról is figyelemmel lehet kísérni. Az elektronikus építési napló bárhonnan, a nap bármely szakában és egyidejűleg több szereplő számára is „nyitott könyv".

– Az a baj az e-naplóval, hogy akkor vezetik be, amikor már az utolsókat rúgják a vállalkozások – panaszolta Harmati Ferenc építési vállalkozó, a Hema-Ferr Kft. ügyvezetője. – Akkor kellett volna elkezdeni, amikor még százan mozogtunk a szakmában, ma már csak öten-hatan vagyunk, és nem tudjuk, lesz-e munkánk jövőre is. Az biztos, hogy én már ehhez a naplóvezetéshez öreg vagyok, a fiam ért a számítástechnikához, ő magára vállalja a munkát. De akinek nincs segítsége, az mit csinál? Egész nap vezetni kell az adatokat, este 9-kor még megnézni, mit írtak be a többiek, és csak utána lehet lezárni? Ez nagyon kemény feladat.

A Szegeden társasházak építésével foglalkozó vállalkozót megkérdeztük, megállíthatja-e a lánctartozásokat, és fehéríthet-e a gazdaságon az e-napló. Szerinte ha „jó a gazdaság", akkor lehet értelme az elektronikus naplónak. Nemesi Pál a következőket válaszolta ugyanerre a kérdésre:

– Az átláthatóbb, megfelelően dokumentált építkezés elvben segíti az alvállalkozók kifizetését, megfékezi a lánctartozásokat. Utóbbira azonban önmagában az e-napló-vezetés nem alkalmas, de része annak az intézkedéssorozatnak, amellyel csökkenteni lehet. A közelmúltban állt fel az a Teljesítésigazolói Szakértői Szervezet, amely akkor tud hatékonyan működni, ha az építési napló mint hiteles dokumentum rendelkezésre áll a vitás ügyek rendezésében.

Olvasóink írták

 • 1. SP 2013. szeptember 17. 22:10
  „Társasházaknál
  a vállalkozói számlák mellékleteként kötelezővé tenném a munkanaplót, agyag, munka, időnormát tartalmazó napi jelentésest is utófelülvizsgálat céljából.

  A fiktív elszámolások,
  a fekete munkák,technológiai fegyelem sértések, a minőség dokumentáltan követhetővé válna. A panel tulajdonosok és APEH vizsgálatok alapadataiként, bizonyítékként is szolgálna.

  Korrupció, umbulda is gyengülne.
  A vállalkozó nem tudna érdemtelen sikerdíjat adni a megbízónak.

  Kisebb lehetőség maradna a panelosok megkárosítására, lakások árvereztetésére.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezt kell tudni a kötetlen munkaidőről

A dolgozók munkaidő beosztását érdemes időről időre áttekinteni - most a kötetlen munkarend szabályairól és egy 2014-től életbe lépő új rendelkezésről olvashatnak. Tovább olvasom