Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Végleges az MNB növekedési hitelprogramja: részben engedtek a bankoknak

A jegybankelnök egyben arról tájékoztatott, hogy "heteken belül" döntés születhet a kéthetes MNB-kötvény betétté alakításáról.
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa keddi eseti ülésén véglegesítette a jegybank növekedési hitelprogramjának részleteit - mondta Matolcsy György kedden sajtótájékoztatón.

A jegybankelnök Balog Ádám alelnök, és Nagy Márton ügyvezető igazgató részvételével megtartott sajtótájékoztatón arról a hitelezés ösztönzését, és a pénzügyi sérülékenység csökkentését célzó, három pillérből álló csomagról adott tájékoztatót, amelyet április elején jelentett be az MNB.

A jegybankelnök szerint "jó reményekkel" várható, hogy a hazai pénzintézeti szektor legalább kétharmada részt vesz a növekedési hitelprogramban.

Matolcsy György az eseményen közölte: a bankokkal való egyeztetések következtében döntés született arról, hogy a kis- és középvállalatoknak nyújtandó, egyrészt beruházásra, pályázati önerő előteremtéséhez és forinthitel-kiváltásra, illetve devizahitel kiváltására fordítható összesen 250-250 milliárd forintos kedvezményes hitelt a kereskedelmi bankok legfeljebb 2,5 százalékos, kamatmarzsot és garanciadíjat együttesen tartalmazó kamatszint mellett folyósíthatják.

Ennél lehet alacsonyabb a kamatszint, de az MNB csak olyan hitelfolyósítást támogat, amelynek kamata nem több ennél a maximális szintnél - fogalmazott.

A jegybank május végéig dönt arról, hogy melyik bankok számára nyújtja a - legfeljebb 10 év lejáratú - forráshitelt. Nagy Márton ügyvezető igazgató közlése szerint a jegybank a forrásokat a kereskedelmi bankok között az úgynevezett kártyaosztásos technikával osztja szét, és ezzel viszonylag kedvezőbb helyzetbe kerülnek a kisbankok. A jegybank számára cél, hogy ne betonozza be a hitelpiac jelenlegi szerkezetét - tette hozzá.

Nagy Márton elmondta: azok a hitelintézetek vehetnek részt a programban, amelyek a kkv-k számára folyósított hitelállományuk legalább 5 százalékával pályáznak.

A kkv-k a két pillér esetében külön-külön 3 millió és 3 milliárd forint közötti összegre pályázhatnak. Matolcsy György szerint ennek felső határát a bankok javaslatára emelték fel a korábbi 400 millió forintról. Ez lehetővé teszi, hogy a középvállalatok is részt vegyenek a programban - tette hozzá.

A jegybankelnök a sajtótájékoztatón leszögezte: a program első két pillérének keretében lehetőség lesz a kkv-k számára bankváltásra, és ez fokozhatja a versenyt a pénzintézetek között.

Matolcsy György szerint a teljes program 2014 első felére is áthúzódva 0,7 százalékponttal is javíthatja a GDP-t.

Balog Ádám MNB-alelnök a program végrehajtásának ütemezését ismertetve jelezte: a jegybank május 8-ig előzetes véleményezésre küldi a hitelintézeteknek a keretszerződés-tervezeteket, és május 28-án derül ki, melyik hitelintézet mennyi forráshoz jut. A program az előzetes terveknek megfelelően június eleje és augusztus vége között fut majd.

A jegybankelnök a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy "heteken belül" döntés születhet a kéthetes MNB-kötvény betétté alakításáról. Ez - a hazai bankok javaslata alapján - azt szolgálná, hogy az olyan külföldi befektetők, akik nem folytatnak tényleges hitelezési tevékenységet Magyarországon, már nem férnének hozzá a jegybank eszközéhez - mondta.

Matolcsy György arra a kérdésre, hogy a globális piaci hangulat romlása esetén lehet-e túl alacsony a jelenlegi jegybanki alapkamatszint úgy válaszolt: a monetáris tanács folyamatosan figyelemmel kíséri a világpiaci fejleményeket, és döntéseinél az árstabilitást és a pénzügyi stabilitást is figyelembe veszi. Leszögezte: "a jegybank konzervatív és felelős politikát folytat".

Az MTI-nek a program harmadik pillérére vonatkozó kérdésére válaszolva Balog Ádám alelnök leszögezte: pozitív a bankok fogadtatása és minden adott arra, hogy augusztusra megtörténjen a kéthetes jegybanki eszközben tartott állomány 900 milliárd forintos csökkentése.

Matolcsy György jelezte: a MNB rendszeresen egyeztet a brit jegybank vezetésével. Emlékeztetett: a Bank Of England indította el néhány éve a hitelezési növekedési program mintájául szolgáló programot. A jegybankelnök arra utalva, hogy a brit jegybank saját programját most hosszabbította meg, jelezte, a magyar programot is "hónapról-hónapra, negyedévről-negyedévre" felül kell vizsgálni.

Olvasóink írták

  • 1. macs 2013. május 01. 17:07
    „Úgy tudom, bár az angolok meghosszabbítják a programot, nem hozta az elvárt eredményt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább csökkent az infláció az euróövezetben

A tizenkét havi infláció 1,2 százalékot tett ki a márciusi 1,7 százalékot követően, míg februárban… Tovább olvasom