Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Végtörlesztés: 18 százalék

Gazdaság - A végtörlesztési kampányban a PSZÁF adatai szerint 160 ezer, piaci árfolyamon több mint 1200 milliárd forint értékű szerződést zártak le. Az érintetteknek ez alig 900 milliárd forintjába került.

Még bő 10 nap, és lezárul a végtörlesztés. Mintegy 160 ezer család kaparta össze azt az összeget, amelynek köszönhetően rögzített árfolyamon szabadult meg a devizahitelétől: ők 900 milliárd forintot fizettek be, míg szerződéseik értéke 1200 milliárd forint volt. Ez a 160 ezer család azonban a devizahitelesek legfeljebb 18 százalékát teszi ki. A bankok veszteségéről is megközelítően pontos adat áll rendelkezésre: több mint 330 milliárd forint.

A legtöbben készpénzzel végtörlesztettek, az adósoknak csak mintegy 30 százaléka vett fel forinthitelt. A „saját források" eredetére vonatkozó becslések bizonytalanok. Csak azt tudni, hogy a biztosítások visszavásárlása, a befektetési jegyek visszaváltása és a banki betétállomány csökkenése a hitelfelvétellel együtt is mindössze 50–60 százalékát tette ki a végtörlesztési összegnek. Valószínűleg a saját üzleti vállalkozásokból kivont források is részt vettek a folyamatban, de ennek mértékére nem állnak rendelkezésre adatok. Az sem magyarázat a hihetetlen mennyiségű készpénz felbukkanására, hogy a család és a baráti kör a „párnacihában" tartott forintokat is elővette.

A végtörlesztés keserű konzekvenciája az is, hogy a bankok és az állam összesen mintegy 330 milliárd forintos kiadása azoknak segített, akik enélkül is talpon maradtak volna, miközben a rászorulók problémája csak súlyosbodott. A végtörleszteni képtelen, eddig is nehezebb helyzetben lévő 700–800 ezer devizahiteles perspektívája változatlanul bizonytalan. A mintegy 150 ezer már bedőlt lakáshiteles problémájának megoldására hivatott nemzeti eszközkezelő elvileg már megkezdte működését, de tényleges szerepvállalásának mértéke még homályos. Egyedül az árfolyamgát határidejének meghosszabbítása, valamint a kamatterhek banki-állami átvállalása javíthat valamelyest a devizahitelesek helyzetén.

Olvasóink írták

 • 6. racionalitás? 2012. február 18. 12:27
  „érdemes volt megnézni a házon kivül müssorát...az utolsó-most szombaton fél 12-kor...rtl klub....talán utolsó értelmes müsora.....erről szólt.....ocsmány képviselőink...nem nyertek...KASZÁLTAK....bitrkanép good morning!”
 • 5. járókelő 2012. február 17. 14:26
  „Van ahol a munkáltató is besegített, akár támogatással, akár esetleg kamat mentes hitellel, vagy ugyanez rokoni alapon, az nem jelenik meg a bankoknál!
  Nem csak abból kell kiindulni, hogy minden devizahiteles ezzel spekulált (gondolom azért ilyen is akad, de nem hiszem hogy ez az általános). Persze mindenki magából indul ki, és akinek beveszi a gyomra a néphülyítő teóriákat az most tud megint köpködni és csámcsogni...”
 • 4. racionalitás? 2012. február 17. 11:31
  „3. Hibiszkusz 2012.02.17. 10:59

  hívd fel őket telefonon..ügyfélszolgálat segít-szerintem.

  http://www.pszaf.hu/”
 • 3. Hibiszkusz 2012. február 17. 10:59
  „Sajnos én sem tudtam élni a lehetőséggel.Ráadásul nem elég , hogy már több mint duplája a havi részletem,ma kaptam a banktól egy levelet,hogy felemelték a kamatot 9,04%-ra.Ha nem fogadom el akkor a bank felmondja a szerződést és egyben vissza kell fizetnem az egészet!Vajon a PSZÁF.tud erről?Megteheti a bank,hogy az amúgy is megduplázódott részlet mellett még kamatot is emeljen?Ha PSZÁF-os személy olvassa , kérem válaszoljon.Köszönöm.”
 • 2. Qllancs 2012. február 17. 10:45
  „Segíteni csak magukon segítettek a politikusok, milliárdosok ! nem a kisembernek kedveztek ..MOST SEM !
  Mert ugye aki kitudta fizetni a többtíz millió hitelét --az nem azért vette fel mert rászorult ..hanem spekulált vele . 2005-08 ig a hitel--betét kamat közötti % JÓÓÓÓÓ kis nyereség volt !!! Most szintén kaszáltak pár millát a végtörlesztésnél !!!!!
  Ezt a 336 milliárd ft --banki buktát a kisember szívja meg , MEG AZOK akiknek sosem volt hitele --MERT KÖZÖS ADÓ FT jainkból fizetik ki !!!!!!
  KI JÁRT JÓÓÓÓL MÁR 2 X ?????????
  MIÉRT NEM LEHET a NAV -nak ellenőrízni --ki-honnan vette elő a milliókat ?????????????
  FEKETE pénzek ????? PÉNZMOSÁS ????????????
  " akinek volt tartaléka --jómódú, gazdag --komoly segítséget kapott a kormánytól ! --aki pedig rossz helyzetben van --arra legyintenek .""
  " Senkit nem hagyunk az út szélén ! ...." ov. Sirdogálni a luxus terepjárójában !!!!!!!!!!”
 • 1. racionalitás? 2012. február 17. 09:37
  „azééééééééééé ez nem semmi van itt pénz...csak a sírás-rívás már népi hagyommm--mány lett....a hunniai folklór része lett.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fizetik a támogatásokat

Több nemzeti támogatás kifizetését indította el a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal. Tovább olvasom